"Tineri pentru tineri" continuă Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 90 Vizualizări

"Tineri pentru tineri" continuă

Având în vedere faptul că uneori, copiii, adolescenţii, tinerii, manifestă mai multă deschidere faţă de cei apropiaţi de vârsta lor decât faţă de adulţi, s-a considerat oportună informarea copiilor de către tineri studenţi, care să ofere totodată un exemplu de implicare al tinerilor în viaţa comunităţii, promovându-se voluntariatul.

Astfel, a apărut iniţiativa derulării unui proiect având ca scop informarea elevilor din unităţile de învăţământ târgumureşene asupra principalelor aspecte legate de siguranţa copiilor, obiectivele urmărite constând într-o primă fază în formarea – în parteneriat cu organizaţia Salvaţi Copiii – unui număr de 21 de voluntari ai Centrului de Consiliere şi Orientare Vocaţională, studenţi ai Facultăţii de Psihologie si Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş, urmând ca aceştia să deruleze activităţi cu copii de clasele 0-IV din 11 şcoli târgumureşene, pe tematica menţionată, până la finalul anului şcolar 2013-2014.

Primele faze ale proiectului coordonat de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş, s-au finalizat cu succes, în prezent derulându-se activităţile în şcoli. Astfel, recent, copii din cadrul Gimnaziilor „Nicolae Bălcescu”, „Serafim Duicu” şi „Alexandru Ioan Cuza”, au fost învăţaţi cum să se protejeze împotriva furturilor şi a agresiunilor de orice natură, ce măsuri trebuie să adopte pentru a nu cădea victime ale infracţionalităţii desfăşurate prin intermediul mediului virtual şi care este comportamentul adecvat prevenirii dispariţiilor. De asemenea, aceştia au fost informaţi cu privire la drepturile şi responsabilităţile ce le revin.

Studenţii s-au implicat foarte serios, pregătindu-se temeinic pentru a putea învinge emoţiile fireşti ale primelor momente în care joacă rolul de „educator”. După spusele lor, strădania nu a fost zadarnică, afirmând cu privire la  primele experienţe de acest gen că „a fost minunat” şi că  că a fost „ o experienţă extraordinară”.

În cazul copiilor mici, pentru a preveni dispariţiile involuntare, e bine să îi învăţăm:

– Să-şi cunoască numele, adresa, numărul de telefon şi numele părinţilor şi să nu le spună oricui;

– Să spună întotdeauna părinţilor unde şi cu cine pleacă;

– Să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat;

– Să ceara voie celui care are grijă de el înainte de a se urca într-o maşină, chiar şi cu o persoană cunoscută;

– Să ceara voie părinţilor sau învăţătoarei dacă vrea să plece undeva după ore;

– Să nu deschidă uşa dacă este singur acasă şi nu aşteaptă pe nimeni;

– Să accepte un cadou sau dulciuri doar cu voia părinţilor;

– Să apeleze la un poliţist, o vânzătoare sau un adult însoţit de copil, dacă s-a pierdut şi are nevoie de ajutor;

– Să ştie că trebuie să spună NU dacă se simte ameninţat;

– Să ştie ca exista întotdeauna cineva care îl poate ajuta.

Sfaturi pentru a preveni fuga de acasă:

– Când copilul dumneavoastră este neliniştit şi nu doreşte să vorbească cu dumneavoastră despre ce-l frământa, îndrumaţi-l spre un adult în care are încredere şi care-l poate ajuta;

– În cazul în care copilul dumneavoastră minte în mod repetat în legătură cu şcoala, cu prietenii, cu ieşirile în oraş, când dispar bani sau obiecte din casă sau aduce acasă lucruri care nu-i aparţin şi cărora nu le poate justifica prezenţa, acestea pot fi semne care indică o iminentă fugă de acasă;

– Învăţaţi-l că fuga de acasă nu este soluţia pentru problemele pe care le are şi arătaţi-i riscurile la care se expune făcând acest lucru!

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE