88% din bugetul de război al judeţului, alocat drumului de la Lăpuşna Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 243 Vizualizări

88% din bugetul de război al judeţului, alocat drumului de la Lăpuşna

Consiliul Judeţean Mureş a alocat suma de 5,5 milioane lei pentru bugetul de război al judeţului Mureş, întocmit la solicitarea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mureş. Astfel, în cazul izbucnirii unui conflict militar în care va implicată şi ţara noastră, 667.000 lei vor fi utilizaţi pentru tipărirea de cartele pentru distribuirea către populaţie a unor produse alimentare şi nealimentare, iar 4.920.000 lei vor fi folosiţi pentru asigurarea funcţionării Drumului Judeţean DJ 153 C, în special a porţiunii de 12 kilometri dintre localitatea Lăpuşna şi limita judeţului Harghita.

Buget întocmit la solicitarea Ministerului Finanţelor

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, actele normative care reglementează bugetul de război sunt Legea nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare şi ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 1711/2004 privind aprobarea normelor metodologice privind finanţarea acţiunilor de pregătire a economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare şi întocmirea bugetului de stat pentru război. „În conformitate cu prevederile actelor normative menţionate, Ministerul Finanţelor Publice a transmis în teritoriu adresa nr. 423834/10 februarie 2014, însoţită de aplicaţia informatică elaborată în vederea verificării şi centralizării bugetului de război la nivel naţional. Termenul limită de depunere a lucrării, 15 martie 2014, a fost stabilit de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş şi a fost comunicat  în 27 februarie 2014. În conformitate cu actele normative menţionate anterior, întocmirea bugetului de război se face pentru anul în curs, respectiv 2014”, a precizat, pentru cotidianul „Zi de Zi”, Ciprian Dobre.

Cartele de război de la Imprimeria Naţională

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, tipurile de cartele de război, precum şi obligativitatea autorităţilor administraţiei publice locale de a le achiziţiona sunt reglementate prin Ordinul nr. 2061/2004 privind aprobarea modelului, caracteristicilor, condiţiilor de tipărire şi păstrare a cartelelor pentru distribuirea către populaţie a principalelor produse alimentare şi nealimentare pe bază de raţii şi cartele, în caz de mobilizare sau de război. „Consiliul Judeţean Mureş a cuprins în bugetul de război pentru anul 2014 suma de 667.000 lei pentru achiziţionarea de cartele pentru produse alimentare şi nealimentare în baza ofertei comunicate de către Compania Naţională Imprimeria Naţională SA, solicitată şi verificată de către Structura Teritorială pentru Probleme Speciale Mureş”, a menţionat Ciprian Dobre.

Drumul Judeţean DJ 153 C, obiectiv strategic

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a mai subliniat că în conformitate cu normele metodologice privind finanţarea acţiunilor de pregătire a economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare şi întocmirea bugetului de stat pentru război, aprobate prin Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 1711/2004, baza de calcul a bugetului de război o constituie bugetul pentru anul în curs, la care se adaugă influenţa dată de planul de mobilizare. „Astfel, pentru anul 2014, propunerea privind bugetul judeţean este de 333.308 lei, din care bugetul Consiliului Judeţean Mureş, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Mureş nr. 14/2014, este de 327.721 lei, iar influenţa dată de planul de mobilizare este de 5.587.000 lei. În baza actelor normative menţionate, Consiliul Judeţean Mureş trebuie să asigure cartele pentru distribuirea către populaţie a produselor alimentare şi nealimentare, pentru care în bugetul de război al judeţului Mureş pentru anul 2014 a fost cuprinsă suma de 667.000 lei şi viabilitatea şi funcţionarea Drumului Judeţean DJ 153 C: Reghin – Gurghiu – Ibăneşti – Ibăneşti Pădure – Pârâu Mare – Bidireasa – Breţelu – Lăpuşna – limită judeţ Harghita. Obiectivul menţionat necesită reabilitare pe o lungime de 12 kilometri, pentru care, conform Hotărârii Guvernului României nr. 363/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investiţii finanţate din fonduri publice este necesară suma de 4.920.000 lei”, a explicat Ciprian Dobre.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE