Închiderea Azomureş în două săptămâni, luată în calcul de patronat Business
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 282 Vizualizări

Închiderea Azomureş în două săptămâni, luată în calcul de patronat

Purtătorul de cuvânt al combinatului Azomureş din Târgu-Mureş, Ovidiu Maior, a declarat luni, 7 aprilie, la finalul şedinţei Comisiei de Dialog Social, găzduită de Sala Mică a Palatului Administrativ, că liberalizarea preţului la gaz metan nu poate fi suportată în prezent de industria autohtonă.

„Sperăm că se va găsi cea mai bună soluţie”

Potrivit acestuia, salvarea combinatului de la închidere depinde în mare măsură de rezultatul negocierilor dintre producătorii de gaz metan şi reprezentanţi ai industriaşilor. „Variantele urmează să fie discutate la aceeaşi masă urmând să se aşeze producătorii şi consumatorii de gaz şi sperăm că se va găsi cea mai bună soluţie pentru a păstra până la urmă acest consum industrial. Urmează ca ele să fie discutate şi analizate. Se discută de când a apărut şi de când se ştie de acest subiect al liberalizării şi demult, atât Azomureş cât şi ceilalţi industriaşi au atras atenţia că liberalizarea preţurilor la gaz metan se face într-un timp foarte scurt în România, ceea ce nu poate fi suportat în acest moment de industrie. Şi discuţiile continuă şi după această întâlnire, au fost şi la sfârşitul săptămânii trecute o serie de întâlniri la Bucureşti între producători şi consumatori”, a afirmat Ovidiu Maior.

Scenariu cu ipoteza închiderii

Întrebat dacă varianta închiderii combinatului Azomureş în termen de două săptămâni este plauzibilă, purtătorul de cuvânt al celui mai mare producător de îngrăşăminte chimice din România a confirmat existenţa unui scenariu în acest sens. „Există un scenariu în acest moment, iar în cadrul acestui scenariu există şi această ipoteză (de închidere a combinatului în termen de două săptămâni – n.r.). Sperăm că nu se va ajunge acolo”, a subliniat Ovidiu Maior.

Sindicaliştii, şi mai pesimişti

Conducerea Sindicatului Alternativa 2002 Azomureş şi-a manifestat îngrijorarea vineri, 4 aprilie, vis a vis de decizia producătorilor de gaze naturale de majorare a preţului gazului metan, care ar avea efecte dezastruoase asupra activităţii combinatului Azomureş. Astfel, sindicaliştii susţin că noul preţ impus de producători pe piaţa concurenţială ar putea avea ca efecte trimiterea în şomaj tehnic a peste 3.000 de angajaţi, precum şi sistarea programului de investiţii pentru protecţia mediului, în valoare de peste 200 milioane de euro. „În contextul noului preţ impus de către producători pe piaţa concurenţială, SC Azomureş SA va fi obligată să închidă facilităţile de producţie şi să trimită în şomaj tehnic angajaţii săi în număr de peste 2000, iar firmele terţe care lucrează în societate vor trebui să ia aceeaşi măsură pentru salariaţii lor, transferaţi din Azomureş SA, în număr de peste 1.500. În contextul prelungirii situaţiei create, Azomureş va trebui să ia în considerare şi măsura restrângerii sau a disponibilizării unei părţi din personalul existent”, a precizat Dumitru Boantă, preşedintele Sindicatului Alternativ 2002 Azomureş.

Mihai Aniţei: „Teoretic, situaţia e dramatică”

„Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG nr. 13/2014 pentru modificarea anexei la OUG nr. 7/2013 – n.r.) nu a decuplat total piaţa liberă de cea reglementată. Avem încă legături cu piaţa nereglementată prin taxare şi încă nu avem un preţ de referinţă pentru piaţa liberă. Practic, nu avem o piaţă liberă, nu avem mecanismele unei pieţe libere, lucrul acesta s-a întâmplat în trei zile şi stăm în faţa producătorului şi nu putem negocia. Teoretic, situaţia e dramatică – noi nu am fost prea vocali – însă, vă spun că, dacă nu se întâmplă ceva, dacă Guvernul nu clarifică situaţia, noi, în două săptămâni, trebuie să închidem combinatul şi să anulăm toate investiţiile pentru că nu mai suntem sustenabili”, a afirmat Mihai Aniţei, director general al combinatului Azomureş din Târgu-Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Buna ziua,

    Ar fi bine sa inceapa inchiderea treptata si in maxim 5 ani sa inchida de tot acest combinat care polueaza judetul Mures.
    Sa nu m ai vorbim de deseurile produse depozitate in iazurile din spate acum cedate Municipiului iarasi o chidusenie politica ca Municipiul Tirgu Mures sa cheltuieasca millioane de euro pentru neutralizarea deseurilor.
    Cum s a inchis Imatex,Fabrica de Piele, Matricon partial,IRA,Societatile de transport ,Electromures si altele au ramas 6-7 mii de oameni fara loc de munca si sau reprofilat ba m ai mult aceste societati nu poluau cat polueaza Azomures intr o zi poate da si acesta trebuie inchis de tot.
    Nici un guvern nu a fost pana acum decis sa isi asume ichiderea sau limitarea la un anumit parametrii functionarea Azomures ca 120.000 mii de oameni si restul cine viziteaza sau tranziteaza orasul sa nu sufere.
    Problema este ca banii fac legea si ba subventionam si ajutam DE CE??fiind ca poate si Azomures subventioneaza partidele politice si lasa omerirea sa sufere apoi prin spitale si clinici.
    Azomures trebuie inchis sau restructurat asa incat sa functioneze numai la un anumit mod intr o siguranta completa.
    Ar fi foarte frumos din partea guvernului sa inceapa subventionarea Azomures spre inchiderea lui .

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE