Taxă împotriva îmbăierii de seară Administratie
  • admin
  • 0 comentarii
  • 91 Vizualizări

Taxă împotriva îmbăierii de seară

Târgumureșenii vor plăti 2 lei dacă vor dori să intre în Complexul de Agremen și Sport Mureșul după ora 19.00. Hotărârea a fost luată în şedinţa extraordinară de marţi, 8 aprilie, de către consilierii locali, cu excepția social-democraților și a liberalilor, pentru a-i împiedica pe târgumureșenii care folosesc bazinele pe post de baie proprie să mai aibă acces în complex.

Ca un ritual administrativ, ședința a început cu diversele

Primul care a luat cuvântul a fost viceprimarul Peti Andrei care a condamnat incidentul de la meciul dintre BC Mureș și CSU Atlassib Sibiu și le-a cerut colegilor de Consiliu să ia atitudine față de astfel de manifestări. „Trebuie să spunem stop, trebuie să oprim intrarea acestor forțe malefice în mediul nostru, altfel foarte pașnic, altfel de bună înțelegere cu toată lumea și chiar rog toți colegii, indiferent de apartenența politică, chiar și la acei care la un moment dat au participat la anumite manifestații împotriva solicitării legitime a unei comunități sau îndreptat împotriva unei comunități și nu a unei persoane sau a unui club sau a unui grup. Fiecare pădure are uscăciunile ei, desigur nu vreau să uit acest lucru, dar rog toți colegii să luăm atitudine pentru ca astfel de jigniri, astfel de mesaje obscene, denigratoare față de o comunitate întreagă”, a cerut viceprimarul Peti Andrei în plen.
A fost apoi rândul social-democratului Olimpiu Sabău Pop care a relatat excursia pe care a făcut-o în cartierul Mureșeni Sat pe străzile Porumbului, Vasile Lupu, Vlădeasa, Măcinului. „Un grup de cetățeni cu domiciliu în acea zonă, în cursul săptămânii trecute a insistat să mă acompanieze într-o plimbare pe aceste străzi, care comportă nivelul de impozitare C, D era până anul trecut. Când am ajuns în acea zonă, am constatat un peisaj minunat, propriu zonelor comunale, sătești, respectiv acele străzi nu sunt asfaltate, acele străzi nu au trotuar și noi am trecut acea zonă de impozitare din D în C”, a povestit consilierul și tot el a venit cu o soluție: „Cred că am făcut o eroare, singura variantă prin care noi în acest an am putea să ne îndreptăm greșeala ar fi ca de urgență să asfaltăm zona și să le facem oamenilor un trotuar dacă tot le luăm mai mulți bani”.
Sabău Pop a discutat, de asemenea despre decizia Tribunalului Mureș, care a decis prin hotărârea nr. 70 din 13 ianuarie 2014 să anuleze hotărârea prin care a fost constituită comisia de verificare a contractelor de concesionare a serviciilor de parcare publică, transport în comun și salubritate, la solicitarea Instituției Prefectului județului Mureș. „Constat faptul că instanța a avut în vedere la pronunțarea hotărârii faptul că reclamantul și pârâta sunt de acord acea hotărâre a fost luată ilegal. E foarte curios cum am ajuns noi Consiliul Local să trimitem la instanța de judecată înscrisul prin care, practic, cei care ne reprezintă constată că noi funcționăm ilegal în acea hotărâre de Consiliu Local. Ca o finalitate juridică a ceea ce s-a întâmplat în comisie față de hotărârea instanței de judecată, practic această hotărâre vine într-un moment în care comisia și-a încetat activitatea ca efect al îndeplinirii obiectului pentru care a funcționat, raportul chiar a fost comunicat unde a fost comunicat, va fi interesant să vedem dacă va mai fi de discutat. Sunt curios dacă acei care ne reprezintă vor declara recurs și ce vor scrie în recurs”, a spus consilierul.
Ioana Roman i-a dat replică, citind din hotărârea judecătorească, mai precis din motivele pentru care Prefectura a atacat hotărârea CL, următoarele: „Prin înființarea comisiei speciale de analiză verificare, această comisie se subrogă atribuțiilor organelor competente – ex. Curtea de Conturi – ceea ce contravine dispozițiilor legale în materie”.
Intervenții au mai avut Benedek István care a solicitat o informare despre parcările din municipiu, Kikeli Pál care a informat despre întâlnirea cu reprezentanții instituțiilor de cultură din municipiu și despre programul Zilelor Târgumureșene în care Comisia de Cultură, Învâțământ, Sport o conduce se va implica activ în acest an sau Ionela Ciotlăuș care a solicitat din nou raportul asupra execuției bugetare.

Consilier nou

După diverse, consilierii locali au trecut la ordinea de zi. Primele proiecte de hotărâre au vizat încetarea mandatului consilierului local Claudiu Puiac, respectiv validarea mandatului unui nou ales. Medicul anestezist Puiac a renunțat la mandat deoarece ar fi fost în incompatibilitate odată cu numirea sa în funcția de manager general al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș. Ales pe lista Alianței pentru Mureș, locul lui Puiac va reveni PD-L, următorul pe lista de supleanți fiind Călin Moldovan. Validat prin votul consilierilor, acesta a depus jurământul conform legii administrației publice locale. Moldovan, originar din Luduș, muncește la Căile Ferate Române și este președintele unei asociații din cartierul Mureșeni.

Discuții pe tema teraselor din Weekend

Cel mai discutat punct de pe ordinea de zi, dar mult mai calm decât în alte ședințe a fost cel referitor la reglementarea închirierii terenurilor teraselor din Complexul de Agrement și Sport Mureșul.
Nedumerit că varianta 2 a proiectului nu seamănă cu cea discutată în Comisia Juridică, alesul local Olimpiu Sabău Pop a contestat introducerea unei taxe de 2 lei pentru intarea în Week-end. „Noi nu am avut taxă pentru această perioadă. Noi nu putem fixa taxă în mijlocul anului fiscal, trebuie anterior cu 31 decembrie 2013. Noi am zis altfel în Comisia juridică, să nu fie taxă în acel timp ca cetățenii să vină să își facă promenada în acea zonă, pentru a ajuta și comercianții și vadul ș.a.m.d. Practic eu am vrut să propun îndepărtarea articolului 9”, a solicitat acesta.
Mai mulți consilieri locali precum și Maria Cioban, secretarul municipiului Târgu-Mureș, au arătat însă că această taxă se poate institui potrivit legii.
Mai mult, consilierii locali au motivat de ce un asemenea bilet de intrare s-ar impune. „Există un fenomen care se petrece aproape după ora 19.00 sau se petrecea, sunt târgumureșeni care efectiv așteaptă ca ora 19.00 să se întâmple pentru a putea intra cu acces gratuit și nu neapărat pentru promenadă, ci mai mult pentru baie. Nu este neaparat din punctul meu de vedere și al comisiei, colegii mei sunt aici, etic și corect penttru ceilalți contribuabili târgumureșeni care, dacă intră la 19 fără 10 minute sunt taxați sau ar trebui să stea în rând cu ceilalți ca să aștepte ora 19, deci înțeleg dorința dumneavoastră. Este o mamă care vine acasă la ora 5 poate de la job, își ia copilul și merge cu el în Week-end să se plimbe, înțeleg, am fost în această situație, de aceea am și zis o taxă extrem de modică, poate nu este modică, dar noi așa am gândit-o de 2 lei pentru a încerca să stopăm un fenomen care produce foarte mult rău, mai puțin decât taxa de doi lei pe care am instituit-o pentru promenada respectivă”.
Aceeași opinie a avut-o și viceprimarul Peti Andrei: „Există foarte multe plângeri venite din partea clientelei de la complexul Weekend și de la agenții economici care au deplâns faptul că după ora 7 unii locuitori ai Târgu-Mureșului folosesc ocazia de a avea acces gratuit în Weekend și fac băile care în mod normal și civilizat trebuie făcute acasă”.
Nu a fost singura discuție pe marginea acestui proiect.
Olimpiu Sabău-Pop a solicitat de asemenea ca terasele deschise de comercianții fără contract de închiriere să fie demolate: „Mai mulți cetățeni, reprezentanți ai unor societăți din Weekend m-au contactat și mi-au spus că lor li se pare o anumită inegalitate în tratamentul juridic din partea Primăriei față de dânșii, cu privire la alte persoane. Dânșii mi-au spus că sunt o serie de societăți care nu au cerut, repet dânșii mi-au spus, nu am avut timp să verific, că sunt tot felul de societăți care nu au cerut Primăriei contract de închiriere pe timpul verii. Acele persoane, acei reprezentanți ai societăților se gândesc că acest lucru ar genera un dezechilibru între cei care plătesc taxe și cei care au terase, dar nu au terasă pentru că nu au contract de închiriere cu noi. Acele persoane care nu au contract de închiriere, deci fără să îi identificăm, să introducem un articol în acest proiect prin care să cerem demolarea teraselor de alimentație publică care nu au contract de închiriere pe timpul verii”.
Ioan Cârcu, administratorul Complexului de Agrement și Sport Mureșul, a recunoscut că, dacă aleșii aprobă, nu are nicio problemă ca acele terase aflate în ilegalitate să fie făcute una cu pământul: „Dumneavoastră ați propus mai departe să o și demolăm. Se poate, dacă el nu îți plătește terasa se poate și noi ne angajăm ca în trei zile să o aducem la forma inițială a locului pentru terasă, dar alimentația publică rămâne pentru că plătește concesiune”.
Până la urmă nu a fost clar dacă aceste terase pot fi demolate, astfel că Törzsök Sándor, susținut de Karácsony Erdei Etel, au propus ca societățile aflate în ilegalitate să fie amendate cu cuantumul chiriei pe care ar fi datorat-o dacă aveau un contract încheiat.
O altă discuție a fost cea legată de inscripțiile bilingve și de anunțurile de interes public care să fie difuzate tot în limbile română și maghiară. Până la urmă, deși au existat mai multe propuneri de amânare a proiectului, precum și unul de împărțire a proiectului în două și aprobarea doar a punctelor referitoare la comercianți, consilierii locali au trecut la vot pe articole a acestuia.
În final au trecut toate articolele, unele cu amendamente, altele fără, depinde de cine le-a propus. În aceste condiții, odată cu neatacarea hotărârii, comercianții vor fi taxați pentru terase doar între lunile mai și august, târgumureșenii vor plăti un bilet de intrare de doi lei după ora 19.00, muzica se va putea auzi pe terase până la ora 24 în cursul săptămânii și până la ora 2 vineri și sâmbătă noaptea, anunțurile și inscripțiile în complex vor fi bilingve, în română și maghiară, iar cele SOS și în limba maternă.

(L.V.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Stati linistiti, urmeaza taxa de intrare la Platoul Cornesti, si taxa la iesirea din scara blocului. Nu mai are primaru de unde sa-si alimenteze bugetul.

  • Pentru că spun consilierii locali că e complicat. Nu pot fi împrejmuite bazinele etc. Aceasta ar fi cea mai simplă soluție, spun ei. Nejustificată – pentru că pedepsește majoritatea, cei care ies la terase, promenadă, pentru câțiva care, într-adevăr, își fac baia săptămânală acolo – din punctul meu de vedere, dar aplicabilă dacă nu e notificată, respectiv atacată în contencios administrativ.

  • De ce nu se inchide accesul la bazine dupa ora 19.00 de exemplu pentru igienizare? De ce sa platesc in plus daca dupa aceasta ora vreau sa beau o bere sau sa ma plimb prin weekend? Si asa serviciile oferite sunt cum sunt, nesimtire maxima de la primarie si domnii consiglieiri.
    Capete sunt, minte mai putina….

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE