Rectorul UMF, mesaj pentru viitorii studenţi Invatamant
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1387 Vizualizări

Rectorul UMF, mesaj pentru viitorii studenţi

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), prof. dr. Leonard Azamfirei, i-a întâmpinat cu un mesaj călduros miercuri, 9 aprilie, la Universitate, pe elevii Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş şi ai Liceului Tehnologic „Petru Maior” din Reghin, care au venit să afle mai multe informaţii despre facultăţi, admitere, dorind să ştie cum e să fii student la medicină. Rectorul i-a invitat să participe şi la „Şcoala de vară” din iulie pentru a gusta viaţa de student şi le-a transmis că porţile Universităţii vor fi mereu deschise pentru ei.

„O săptămână în care veţi putea deveni studenţi”

Sala Festivă a Universităţii a fost plină miercuri de elevii curioşi să afle cât mai multe despre UMF. Vorbăreţi, energici şi nerăbdători, majoritatea tinerilor au spus că îşi doresc o carieră în medicină şi că abia aşteaptă să devină studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Rectorul le-a transmis că porţile Universităţii vor fi mereu deschise pentru ei şi i-a invitat să participe şi la „Şcoala de vară”, un bun prilej de a gusta viaţa de student, de a-şi petrece o săptămână altfel, cu seminarii, cursuri, examene, viaţă socială şi distracţie. „Dumneavoastră numiţi această acţiune „Şcoala altfel”. Şi aici este o şcoală, una altfel faţă de cea din care proveniţi dumneavoastră ca şi liceu şi cred că într-o bună măsură ideea de „Şcoala altfel” îşi îndeplineşte obiectivul la UMF Târgu-Mureş. Noi numit această acţiune altcumva, o numim „Săptămâna Porţilor Deschise”, o altă formulare cu acelaşi mesaj. De fapt, porţile Universităţii nu sunt închise niciodată, excepţie fiind doar atunci când avem admitere şi rezidenţiat şi există restricţii de circulaţie, dar în rest porţile sunt deschise. Uşile sunt închise însă uneori, pentru că de regulă în spatele unei uşi închise se întâmplă ceva. Sunteţi elevi de clasele a XI-a şi a XII-a, cunoaşteţi acea acţiune din luna iulie făcută la UMF, „Şcoala de vară”, iar acum încercăm să facem o punte între două manifestări  diferite, săptămâna aceasta în care voi veniţi şi vedeţi ce se întâmplă şi săptămâna care se va derula în luna iulie, va fi o nouă „Şcoală de vară”, iar noi credem că va fi şi mai reuşită ca cea de anul trecut, eveniment pe care îl considerăm extrem de util pentru voi, viitorii studenţi. Este o săptămână în care veţi putea deveni studenţi, să vedeţi ce se întâmplă la cursuri, la seminarii, laboratoare, să participaţi la viaţa socială pe care o au studenţii, să daţi şi un examen la sfârşit pe care, de regulă, toţi îl trec, să primiţi şi o legitimaţie temporară de student, pentru că numai aşa puteţi să gustaţi, să vă vină pofta de a deveni studenţi ai Universităţii noastre”, a transmis prof. dr. Leonard Azamfirei.

„Cei care absolvă Universitatea au motive să fie mândri”

Prof. dr. Leonard Azamfirei le-a explicat elevilor că Universitatea este o instituţie de mare prestigiu, unde învaţă şi se formează aproximativ 6.000 de studenţi. Mai mult, acesta a subliniat că cei care absolvă Universitatea au motive să fie mândri, mai ales că ea se află într-o dinamică foarte puternică. „Trebuie să ştiţi că această instituţie este o instituţie de mare prestigiu. Aici învaţă cam 6.000 de studenţi la nivel de licenţă, masterat şi doctorat, se formează medici, farmacişti, medici dentişti sau stomatologi, asistente medicale, moaşe, asistenţi de nutriţie, de kinetoterapie, profesori de educaţie fizică şi sportivă, tehnicieni dentari şi demersul nostru este de a creşte oferta pe care o facem către voi, către elevii liceelor din judeţ şi nu doar din această zonă. Cred că veţi avea ce învăţa la UMF Târgu-Mureş şi cred că cei care absolvă Universitatea au motive să fie mândri de această Universitate, pentru că în acest moment se află într-o dinamică foarte puternică, aşa încât dorinţa mea este să vă simţiţi bine la UMF Târgu-Mureş, să vă vină dorinţa de a veni şi anul viitor şi să vă văd peste un an sau doi tremurând un pic pe holurile Universităţii, care îşi păstrează porţile şi uşile deschise, tremurând la un examen care urmează să fie dat la disciplinele din primii ani şi apoi mai departe. Vă mulţumesc că aţi venit şi vă aşteptăm cu drag şi altă dată”, a precizat rectorul UMF.

„Fiecare vis poate deveni realitate”

Profesoarele Amelia Tero-Vescan, Simona Mureşan şi Bukhari Csilla, de la cele trei facultăţi, Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, au ţinut scurte prezentări despre fiecare facultate în parte tocmai pentru a face cât mai atractivă Universitatea şi pentru a le arăta elevilor că orice vis poate deveni realitate. „Sunt sigură că dintre voi sunt deja colegi care s-au gândit deja la profesia de medic, la dorinţa de a purta cu mândrie stetoscopul şi ecusonul pe care să scrie domnul sau doamna doctor. Fie că este visul vostru din copilărie, că doriţi să deveniţi medic sub influenţa familiei, că doriţi să vă asemănaţi visele voastre cu personajele de ficţiune, vă pot garanta că pentru fiecare acest vis poate deveni realitate. Trebuie să urmaţi nişte paşi care pot să vă ducă la statutul de student al Universităţii noastre, şi anume câteva luni de studiu asiduu pe perioada liceului, câteva ore de îmbinat corect nişte grile în momentul examenului de admitere, indiferent când va fi el, în ce an, şi cu siguranţă la sfârşit vor fi artificii, şampanie, pentru că veţi fi admişi pe locurile bugetate ale Universităţii. Astfel, veţi deveni bobocii UMF Târgu-Mureş şi o să vă aşezaţi foarte cuminţi la startul unei curse care obligatoriu ţine şase ture. Puteţi deveni din sportivi începători sportivi de performanţă. UMF nu înseamnă monotonie, ci înseamnă în ziua de astăzi datorită programului Erasmus porţi deschise spre Europa, deci Universitatea noastră are porţile deschise către toate universităţile din Europa, unde veţi putea face stagii atât pe perioada anului universitar, cât şi în timpul verii, când puteţi face stagii de practică. Noi vă aşteptăm cu drag înapoi să ne îmbogăţiţi şi pe noi cu experienţele voastre”, a povestit şef de lucrări Simona Mureşan.

„A fi medic înseamnă o luptă de a te perfecţiona continuu”

Şi pentru că profesia de medic înseamnă o muncă permanentă de perfecţionare, şef de lucrări Simona Mureşan le-a explicat tinerilor cât de important este acest aspect şi le-a spus că cel mai emoţionant moment este Jurământul lui Hipocrate. „Cel mai frumos moment pentru voi şi pentru familia voastră va fi atunci când veţi păşi emoţionaţi în Sala Polivalentă şi poate că ţinându-vă de mână viitoarea soţie sau viitorul soţ veţi rosti împreună Jurământul lui Hipocrate şi atunci veţi promite în faţa tuturor că veţi aplica tot ceea ce aţi învăţat pe băncile şcolii. A fi medic înseamnă o luptă de a te perfecţiona continuu. Vă doresc din tot sufletul să deveniţi doctori, să devenim colegi, să ne întâlnim dimineaţa la raportul de gardă şi, de ce nu, să trăim împreună acea emoţie unică pe care ai când pacientul tău vine şi îţi mulţumeşte pentru că i-ai salvat viaţa”, a transmis şef de lucrări Simona Mureşan.

„Îmi doresc o carieră în medicină”

Tinerii au venit la prezentări pentru a vedea cum decurg lucrurile la UMF şi pentru a afla şi informaţii suplimentare despre admitere. „Am venit la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) pentru a vedea cum decurg lucrurile aici şi dorim să aflăm cât mai multe lucruri despre admitere, mai ales că din acest an s-a schimbat. Vrem să vedem dacă ne place cu adevărat domeniul. Eu îmi doresc o carieră în medicină şi majoritatea colegilor mei îşi doresc la fel, cred. Cred că de aceea au venit la prezentare sau poate că încă îşi caută facultatea care să le placă şi să li se potrivească”, a spus Oana Chibulcutean, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE