Un deceniu în slujba bogăţiei Transilvaniei pentru Fundaţia ADEPT Interviu
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 340 Vizualizări

Un deceniu în slujba bogăţiei Transilvaniei pentru Fundaţia ADEPT

Iubitori ai valorilor transilvănene, echipa Fundaţiei ADEPT Transilvania cu sediul în Saschiz, contribuie de un deceniu la păstrarea bogăţiei acestui colţ de lume în faţa cătuia s-a înclinat însuşi  Prinţul Charles. În spatele dragostei pentru Transilvania stă o echipă de oameni inimoşi, Cristi Gherghiceanu, Nat Page, Laura Chirila, Cornel Stanciu, Diana Schuster-Costea, Răzvan Popa şi  Ben Mehedin care au scris frumoasa poveste pe nume ADEPT. Iată povestea lor, povestită chiar de ei : 

Reporter Cum a început povestea  Fundaţiei ADEPT ?

Echipa ADEPT Transilvania : Fundaţia ADEPT Transilvania şi-a început activitatea în anul 2004 la Saschiz. Principalul scop al activităţii fundaţiei este de a colabora cu fermierii, comunităţile locale, universităţi, alte ONG-uri şi instituţii guvernamentale la toate nivelurile pentru a rezolva o serie de probleme care ameninţă existenţa peisajului deosebit din centrul Transilvaniei şi a comunităţilor de mici fermieri care trăiesc aici şi au participat la crearea şi menţinerea acestui peisaj. Fundaţia ADEPT a luat fiinţă ca urmare a experienţei fondatorilor şi a dorinţei lor de a oferi ceva mai mult decât un sprijin temporar spaţiului rural din sud-estul Transilvaniei – zona satelor săseşti, caracterizate de o istorie, cultură, arhitectură organizare şi nu în ultimul rând caracterizate de un peisaj de excepţie şi o biodiversitate excepţională.

Rep.. Care a fost motivaţia apariţiei ei ?

ADEPT : Gospodăria tradiţională ţărănească, care a generat aceste peisaje cu valoare naturală ridicată şi biodiversitatea de excepţie, nu mai este viabilă în sistemul contemporan de organizare. Este nevoie de venituri suplimentare într-o gospodărie pentru ca, prin aplicarea aceloraşi practici tradiţionale, care au conservat până la momentul actual aceste peisaje de o bogăţie naturală excepţională, să continue activitatea care a consacrat zona. Fundaţia ADEPT Transilvania a apărut pentru a oferi localnicilor oportunităţi de a obţine venituri suplimentare, fie că este vorba de produse tradiţionale, de activităţi turistice sau subvenţii guvernamentale sau plăţi compensatorii europene.

Rep.: Care au fost primi paşi ?

ADEPT: În primul rând a fost  crearea unei echipe motivată în zonă, înţelegerea caracteristicilor zonei şi a unicităţii şi importanţei acesteia, la nivel european; dezvoltarea unei viziuni asupra zonei şi a unui program care să sprijine zona precum şi surse de finanţare pentru activităţile noastre. Discuţiile purtate cu Orange România în 2004 a fost momentul crucial, când toate acestea au devenit posibile.

Rep.: De ce iubiţi Transilvania ?

ADEPT: Transilvania reprezintă diversitate din toate punctele de vedere: diferite grupuri etnice, diversitate culturală, istorie bogată în evenimente şi o natură diversă. Transilvania seduce călătorul, făcîndu-l dornic să se întoarcă. Transilvania este de fapt un simbol pentru toleranţă şi nu toleranţa general acceptată în lumea actuală – „sunt de acord cu tine atâta timp cât ai aceeaşi părere cu a mea” ci o toleranţă reală. Această toleranţă a permis şi creat diversitatea culturală şi naturală unică în lume, caracteristică Transilvaniei.

Rep.: Care au fost preocupările fundaţiei în cei 10 ani de activitate ?

ADEPT: Fundatia ADEPT Transilvania desfăşoară în prezent un program care integrează aspectele economice şi beneficiile sociale cu activităţi de conservare a biodiversităţii. Proiectele Fundaţiei se concentrează în principal pe activităţi care folosesc mijloace inovative de conservare a naturii şi dezvoltare rurală şi sunt concentrate în comunităţile locale din zona Târnava Mare. Fundatia ADEPT Transilvania colaborează la câteva niveluri: cu fermieri pentru dezvoltarea căilor inovative de a face economia tradiţională a comunităţilor mici de fermieri mai viabilă; la nivelul autorităţilor  regionale, locale şi centrale să promoveze politici de dezvoltare a acestor comunităţi; cu alte ONG-uri, comunităţi locale şi marele public pentru a răspândi experienţa legată de importanţa peisajului din centrul Transilvaniei din punct de vedere al biodiveristăţii, al moştenirii culturale, social, economic, etc. ADEPT Transilvania a fost una dintre organizaţiile locale care a participat activ în procesul de desemnare a două dintre cele mai importante situri Natura 2000 din România şi anume RO SPA 0099 Podişul Hârtibaciului şi RO SCI 0227 Sighişoara – Târnava Mare. După ce a fost recunoscută zona ca fiind de o importanţă europeană, Fundaţia ADEPT Transilvania s-a implicat activ în elaborarea Planului de Management, coordonat de Fondul Mondial Pentru Natură – WWF având ca alţi parteneri (înafară de Fundaţia ADEPT Transilvania): ARPM Sibiu, Ecotur Sibiu şi MET. O preocupareconstantăîn activităţle Fundaţiei au fost dintotdeauna micii gospodari ai fermelor familiale, precum şi dezvoltarea oricăror activităţi economice care să nu afecteze mediul natural şi aspectul traditional al satelor din zona noastră.

Rep.: Care au fost punctele forte ale Fundaţiei ADEPT în cei 10 ani de existenţă ?

ADEPT: Punctul forte al Fundaţiei este reprezentat de către factorul uman. O echipă  tînără şi dinamică, pasionată şi motivată pune în aplicaţie proiecte în beneficiul comunităţii locale. Personalul nostru pune un accent deosebit pe relaţiile cu oamenii. Fundaţia ADEPT face parte dintr-o reţea uriaşă naţională şi internationale, care a constituit dintotdeauna o resursă de idei, proiecte, sprijin şi colaborare.În timp, ca urmare a creşterii reputaţiei proiectul integrat al Fundaţiei a fost vizitat de personalităţi importante ale Europei sau chiar din lumea largă. Ambasadori ai ţărilor care au finanţat proiectele noastre au venit aici în zonă, comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – Dacian Cioloş, a venit la noi, dar probabil cea mai importantă personalitate care susţine activităţile noastre este Alteţa Sa Regală Charles, Prince of Wales. Prinţul Charles este îndrăgostit de peisajul acesta, cunoaşte activităţile noastre şi găseşte extrem de utilă drumeţia pe potecile din zona noastră, însoţit de vestitul biolog John Akeroyd. Ca o recunoaştere a activităţilor Fundaţiei de promovare  a Politicii Agrare Comune în zonă, am fost premiaţi în doi ani consecutiv, cu locul I pentru comunicare, în competiţia organizată de Directoratul General pentru Agricultură al Comisiei Europene.

Rep.: Ce a adus în plus zonei activitatea fundaţiei ?

ADEPT : Fundaţia ADEPT,  ne place nouă să credem a adus o schimbare de mentalitate în zona în care lucrăm. Prin punerea în practică a ideilor noastre, am dovedit oamenilor  că se poate să combinăm cunoaşterea teoretică cu obţinerea de rezultate concrete.

Rep.: Cine stă în spatele muncii fundaţiei ?

ADEPT: Realizările Fundaţiei ADEPT s-au făcut cu foarte multă muncă. Finanţările activităţilor din proiecte au fost asigurate de diferiţi sponsori şi donatori. Cel mai important a fost sprijinul asigurat în mod constant şi strategic de către Orange România, printr-un proiect de Responsabilitate Socială Corporatistă, iar mai apoi acest rol a fost preluat de FundaţiaOrange. Foarte important este faptul că Orange  şi mai nou, Fundaţia Orange au asigurat banii necesari co-finanţărilor, din partea altor instituţii finanţatoare, cum ar fi Darwin Innitiative, MATRA, Comisia Europeană, Fondul de Mediu, Innovation Norway şi  Programul Româno-Eleveţian de Cooperare.

Rep.: Ce s-a schimbat în bine în cei 10 ani şi ce ar mai trebui îmbunătăţit pentru bunul mers al activităţii ?

ADEPT: Am înţeles că într-o lume concretă, cum este aceasta a spaţiului rural, puterea exemplului şi punerea în practică a ideilor este lucrul cel mai important. S-au schimbat multe în bine: modul nostru de abordare a problemelor, modul în care interacţionăm cu ţăranii şi reprezentanţii autorităţilor, extinderea graduală a reţelelor noastre şi implicit a puterii noastre de a sprijini localnicii şi întreprinzătorii din zonă, dar poate cea mai importantă schimbare este aceea a mentalităţii. Noi am arătat că se pot pune în practică idei de conservare a biodiversităţii şi dezvoltare rurală şi că acestea se bucură de succes. Loc de mai bine este întotdeauna. Am identificat câteva puncte slabe ale modului nostru de lucru, între care unul care ne dă de furcă este incapacitatea noastră de a spune NU, dar  în prezent elaborăm o strategie care să ne ajute să transformăm aceste puncte slabe, în puncte forte.

Rep.: Un gând la cei 10 ani ai Fundaţiei ADEPT

ADEPT:  10 ani trec repede pentru noi şi extrem de încet pentru natură. Cel mai adesea când se vorbeşte despre conservarea mediului sau despre activităţi ecologiste ori de îmbunătăţire a mediului, gândul ni se-ndreaptă înpre balenele albastre, pădurile amazoniene sau largi acţiuni de colectare a deşeurilor. Avem natură foarte importantă chiar aici în curtea noastră. . Pajiştile noastre sunt extrem de importante, la nivel european şi mondial, nu doar din perspectiva biodiversităţii ci şi a serviciilor de ecosistem pe care ni le furnizează şi pe care cel mai adesea le luăm de-a gata, fără a aprecia comunităţile de mici fermieri care le-au creat şi întreţinut.. Considerăm că fiecare dintre noi poate acolo unde se află să le aprecieze, să le pună în valoare şi să le ocrotească.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE