Home / Social / Mieii de Paşte, disponibili în Piaţa „Cuza Vodă”

Mieii de Paşte, disponibili în Piaţa „Cuza Vodă”

Distribuie

Cu o săptămână înaintea Sărbătorilor Pascale, crescătorii de ovine din judeţul Mureş au venit în pieţele din oraş pentru a-şi expune producţia. 13 lei costă în acest an un kilogram de carne de miel viu. Mureşenii vin, se uită, compară, se gândesc şi pleacă. Spun că aşteaptă sfârşitul săptămânii pentru a-şi cumpăra mielul de Paşte, sperând astfel într-o uşoară micşorare a preţului.

Miei şi iezi în „Cuza Vodă”

În pieţele din Târgu-Mureş s-au amenajat spaţii unde se vând miei vii, dar şi abatoare unde se sacrifică. Crescătorii au venit atât cu miei din rasa autohtonă, cât şi din Germania şi Serbia. Speră să vândă bine în acest an sau cel puţin la fel de bine ca anul trecut, deşi sărbătorirea în aceeaşi zi a Paştelui ortodox şi catolic este un dezavantaj pentru ei. „Rasa de oi este românească, iar berbecii sunt aduşi din Germania şi din Serbia. Noi ne ocupăm de aproape 30 de ani de creşterea oilor, dar rasa aceasta o avem de şapte ani şi pot să vă spun că este foarte productivă, se vinde foarte bine. Anul acesta vindem kilogramul de carne cu 13 lei, pot să spun că deocamdată preţurile stau destul de bine. Acasă, în Valea Largă, am vândut cu 12 lei kilogramul. Anul trecut, de exemplu, am vândut mai bine de Paştele ortodox, iar de Paştele catolic am lăsat la preţ şi am vândut mai ieftin. Astăzi este prima zi şi până acum oamenii au venit, au întrebat, au plecat. Ei aşteaptă să mai treacă zilele şi cel mai probabil de joi încolo se vor înghesui să cumpere, pentru că tot aşteaptă să scadă preţul, dar foarte mult nu o să scadă. Unora li se pare prea repede să cumpere, altora li se par prea mari mieii. Acasă am vândut până acum vreo 15-20 bucăţi. Faptul că anul acesta Paştele ortodox se sărbătoreşte în aceeaşi zi cu cel catolic e un dezavantaj pentru noi, pentru că nu o să vindem aşa bine şi vă spun asta din experienţa anilor trecuţi”, a povestit Ionuţ Anca.

Pe lângă miei, crescătorii au venit şi cu iezi, care se vând la acelaşi preţ. „Noi am venit din Sângeorgiu de Mureş. Am adus şi miei, şi iezi. Îi vindem cu 13 lei kilogramul. Oamenii nu prea cumpără în primele zile, aşteaptă sfârşitul săptămânii, să mai scadă preţul”, a spus proprietarul mieilor.

„Mai aşteptăm puţin”

În prima zi, mureşenii nu s-au înghesuit la miei. Ei spun că aşteaptă sfârşitul săptămânii cu speranţa că preţurile vor mai scădea. „Deocamdată ne uităm şi comparăm. Preţurile mi se par bunicele, dar mai aşteptăm puţin. Trebuie neapărat să cumpărăm carne de miel de Paşti, altfel nu e sărbătoare, dar ne ducem în mai multe locuri să vedem care e oferta. Ştiţi cum e, azi e luni, mai stăm vreo două zile, mai aşteptăm. Nu ne aruncăm chiar la primul miel pe care îl vedem”, a spus un mureşean.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.