Disputa Ciotlăuş – Ciobanu, arbitrată de Avocatul Poporului Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 297 Vizualizări

Disputa Ciotlăuş – Ciobanu, arbitrată de Avocatul Poporului

Viceprimarul liberal al municipiului Târgu-Mureş, Ionela Ciotlăuş, a anunţat marţi, 15 aprilie, într-o conferinţă de presă, că s-a adresat Avocatului Poporului în legătură cu propunerea care vizează schimbarea sa din funcţie care urmează să fie luată în discuţie în şedinţa ordinară a Consiliului Local de miercuri, 16 aprilie.

Ionela Ciotlăuş: „Proiectul este nelegal şi neconstituţional”

Potrivit viceprimarului liberal, respectivul proiect de hotărâre este „nelegal, neconstituţional şi mai ales nemotivat, nejustificat”, iar raportul care însoţeşte proiectul, emis de către secretarulul municipiului şi de către directorul juridic al Primăriei Târgu-Mureş este „nelegal şi reflectă un abuz în serviciu”. „Raportul acestora nu face referire la statutul aleşilor locali, o lege specială, Legea 393/2004, de care fiecare ales local, indiferent că e primar, viceprimar sau consilier local trebuie să se bucure de protecţie conform acestui statut al aleşilor locali. De asemenea, nu numai că nu ţine cont raportul de prevederile legale dar invocă probleme de natură politică. Păi cum poate secretarul municipiului şi directorul juridic al instituţiei să invoce motive de natură politică? Da, poate sunt motive de natură politică, dar acelea sunt la latitudinea plenului, nu sunt la latitudinea funcţionarilor publici. De asemenea, acest raport îngrădeşte dreptul justiţiei de a se exprima într-o astfel de situaţie. Adică la schimbarea abuzivă a viceprimarului spune raportul că nici justiţia nu este chemată a se pronunţa. De aici, vă şi spun că este neconstituţional”, a explicat Ionela Ciotlăuş.


Sesizare la Avocatul Poporului

Viceprimarul liberal al municipiului Târgu-Mureş şi-a manifestat încrederea într-o decizie faborabilă din partea Avocatului Poporului, aşteptată până înainte de începerea şedinţei de Consiliu Local. „Am solicitat printr-un raport pe care l-am iniţiat Executivului revocarea celor două documente, m-am adresat instituţiei Avocatului Poporului, aici la nivel local, care la rândul lui a sesizat adjunctul Avocatului Poporului la nivel naţional, cel care are mandat de reprezentare a acestei instituţii, şi de asemenea adjunctul lui la nivel naţional pe problema drepturilor omului. Aceştia urmează ca în cursul zilei de astăzi (marţi, 15 aprilie – n.r.), respectiv până mâine (miercuri, 16 aprilie – n.r.) să exprime şi în numele acestei instituţii un punct de vedere”, a declarat Ionela Ciotlăuş.

„Mă voi adresa în instanţă”

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Ionela Ciotlăuş a afirmat că în cazul în care Consiliul Local va decide schimbarea sa din funcţia de viceprimar, îşi va căutat dreptatea în justiţie. „Din punct de vedere juridic şi administrativ, mă voi adresa în instanţă împotriva celor care au luat această hotărâre, în contencios administrativ, voi ataca şi la Prefectură acest proiect, voi cere prefectului sprijin juridic şi guvernamental în vederea verificării legalităţii acestui document şi respingerii lui”, a menţionat viceprimarul PNL. „Mă voi îndrepta împotriva celor două persoane, pentru că în repetate rânduri, cel puţin doamna Maria Ciobanu a abuzat de viza de legalitate pe care dânsa trebuie să o dea documentelor, iar în acest caz a avizat un proiect de hotărâre care contravine şi principiilor de emitere a normelor de tehnică legislativă”, a precizat Ionela Ciotlăuş, care a mai susţinut că de la instalarea sa în funcţie şi până în prezent nu a fost un viceprimar comod pentru primar, deşi acesta i-ar fi interzis în repetate rânduri dreptul de a-şi exercita mandatul.

Maria Ciobanu: „Este o decizie politică a consilierilor”

În replică, secretarul Primăriei municipiului Târgu-Mureş, Maria Ciobanu, a susţinut că proiectul de hotărâre nu vizează nicidecum sancţionarea actualului viceprimar, ci este o decizie politică luată de consilieri. „Asta este o decizie politică a consilierilor, nu are legătură cu sancţiunea în sine. Când discutăm de sancţionare ca şi măsură de eliberare din funcţie, discutăm de un raport motivat, că omul trebuie să greşească, să încalce legea şi aşa mai departe. Aici este o altă procedură, nu discutăm de schimbare din funcţie, este pur şi simplu aşa cum e şi cuvântul, o schimbare din funcţie. Cum ai fost nominalizat, pe aceleaşi principii poţi fi şi schimbat, ca o sancţiune a celor care ridică mâna, dacă vor. Dacă nu, nu. Dar nu este o sancţiune, nu se discută că a greşit, că n-a greşit şi aşa mai departe, iar rapoartele de specialitate nu pot fi legale sau ilegale. Sunt rapoarte de specialitate care lămuresc într-un fel sau altul problema supusă discuţiei”, a declarat secretarul Primăriei municipiului Târgu-Mureş.


„Nu este o sancţiune, este o schimbare pur şi simplu”

De asemenea, Maria Ciobanu a subliniat încă o dată că demersul împotriva viceprimarului Ionela Ciotlăuş a fost iniţiat de primarul Dorin Florea nu ca o sancţiune ci ca „o schimbare pur şi simplu”, şi a dezvăluit că votul de miercuri din Consiliul Local va fi unul secret. „Iniţiativa a fost a primarului”, a menţionat secretarul Primăriei municipiului Târgu-Mureş. „Procedura pe care o vom institui mâine (miercuri, 16 aprilie – n.r.) va fi a votului secret, pentru că discutăm despre persoană, şi atunci e liber orice consilier să îşi spună votul: da, nu, şi aşa mai departe”
Trebuie motivat atunci când omul este sancţionat, dar doamna viceprimar fie că a încălcat sau nu a încălcat ceva, fie că a lucrat sau nu a lucrat, fie că este vinovată sau nevinovată, nu se pune problema acestei instituţii de drept. Nu este o sancţiune, este o schimbare pur şi simplu, instituţie care a apărut în drept în acest domeniul în 2008, după alegerile din 2008”, a punctat Maria Ciobanu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE