Cristian Chirteş, lobby pentru întabulări gratuite la retrocedări Politic
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 136 Vizualizări

Cristian Chirteş, lobby pentru întabulări gratuite la retrocedări

Deputatul liberal Cristian Chirteş a afirmat marţi, 15 aprilie, cu ocazia lecturării declaraţiei politice că Statul are datoria morală de a retroceda terenurile confiscate abuziv în perioada comunismului gata întabulate, aşa cum le-au luat la momentul respectiv.
În discursul său, deputatul PNL de Mureş s-a arătat dezamăgit de respingerea de către Camera Deputaţilor a unui proiect de lege care viza prima întabulare gratuită a terenurilor agricole şi forestiere şi care s-a aflat în oferta electorală a USL la alegerile din 2012. “De puţin timp a fost respins în Camera Deputaţilor un proiect de lege legat de prima întabulare gratuită a terenurilor agricole şi forestiere. Nu comentez ce s-a spus atunci, cu ocazia respingerii proiectului, însă nu pot să nu amintesc faptul că, în alegerile generale din 2012, problema aceasta, care ţine de fapt de stabilizarea proprietăţii terenurilor în România, a constituit unul dintre punctele forte ale ofertei electorale a USL. USL însemna atunci PSD plus PNL plus PC. Prin urmare, şi PSD şi PNL şi PC şi-au asumat-o ca pe o obligaţie în faţa a milioane de alegători. Vreau să vă spun însă un lucru care trebuie recunoscut de toţi cei care au trecut prin acest Parlament în ultimii 20 de ani: o reparaţie făcută cu jumătăţi de măsură nu mai e reparaţie şi uneori, este doar o altă nedreptate adăugată multor nedreptăţi pe care s-a construit fragila şi discutabila noastră democraţie românească. Faptul că Statul Român a retrocedat terenurile proprietarilor de drept, nu înseamnă decât că a reparat jumătate din nedreptate. Când comuniştii au confiscat abuziv terenurile, acele terenuri erau întabulate, doamnelor şi domnilor. Iar dacă noi vrem cu adevărat ca nedreptatea să fie reparată până la capăt, trebuie să ne asumăm ca Statul să dea înapoi terenurile exact aşa cum le-a luat, adică întabulate”, a precizat Cristian Chirteş.

Fiscalizarea agriculturii, după standarde europene

De asemenea, deputatul liberal a susţinut că fiscalizarea agriculturii nu poate fi făcută fără clarificarea proprietăţii terenurilor agricole. “Dar aici nu e vorba numai de aspectul moralităţii Statului în relaţia lui cu cetăţenii pe care i-a spoliat abuziv în urmă cu decenii. Nu mai vorbesc despre nesfârşitul cortegiu de procese generate de modul haotic în care s-au făcut retrocedările şi de nedreptăţile care au însoţit aceste retrocedări, unele la fel de abuzive ca şi confiscările făcute de comunişti. E vorba şi de a aşeza, pe baze sănătoase, o economie care funcţionează defectuos şi mă refer în primul rând, la acea parte a economiei legată de terenuri agricole şi forestiere. Noi vorbim de mulţi ani de un sistem de impozitare a producătorilor agricoli, un sistem european, a cărui bază o reprezintă de fapt fiscalizarea agriculturii. Nu se poate face fiscalizarea agriculturii fără clarificarea proprietăţii terenurilor agricole. Iar clarificarea proprietăţii terenurilor înseamnă ridicare topo, cadastrare şi întabulare. Abia apoi putem discuta de o bază de impozitare corectă, de fiscalizare şi aşa mai departe”, a arătat Cristian Chirteş.

“Vremea jumătăţilor de măsură a trecut”

În finalul declaraţiei politice, deputatul liberal le-a solicitat colegilor să renunţe la jumătăţi de măsură şi să repare, printr-un vot adecvat, erorile făcute de comunişti. “Problema proprietăţii terenurilor nu este una politică. O ştiţi la fel de bine ca şi mine. Este o problemă care priveşte direct viitorul acestei ţări, bazele pe care construim o agricultură care trebuie să fie performantă şi modernă. De 20 de ani ne batem cu pumnii în piept că vrem să reparăm erorile comuniştilor, răul imens făcut acestei ţări şi acestei naţiuni, şi de 20 de ani nu facem decât să ne cantonăm, interesat sau nu, în zona jumătăţilor de măsură. Vremea jumătăţilor de măsură a trecut. Vă rog pe toţi ca, indiferent de culoarea dumneavoastră politică, să susţineţi un proiect de lege prin care să stabilizăm odată pentru totdeauna proprietatea terenurilor în România, proiect care să cuprindă obligaţia Statului Român de a realiza, în mod gratuit, ridicările topo, cadastrarea şi prima întabulare a terenurilor confiscate abuziv pe vremea comuniştilor”, a conchis Cristian Chirteş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE