Home / Recomandări zi de zi / Atenţie la excese, de Paşte!

Atenţie la excese, de Paşte!

Sărbătorile Pascale au reprezentat mereu un motiv de bucurie şi fericire pentru oameni. Rugăciune, armonie în familie şi mese îmbelşugate, însă tocmai aceste mese îi pot trimite pe unii direct la spital dacă mănâncă şi beau în exces. Ca în fiecare an, medicii spun că trebuie evitate aceste excese şi recomandă oamenilor moderaţia pentru a preveni orice tulburare digestivă şi îi sfătuiesc să se adreseze medicului în cazul apariţiei primelor semne de boală.

Recomandările specialiştilor

Pentru că mâncărurile specifice acestei perioade sunt grase, cu multe specialităţi preparate din carne de porc, sărmăluţe, afumături, salată de boeuf cu maioneză, smântână, caşcaval, murături, condimente iuţi, iar prăjiturile şi sucurile carbogazoase conţin mult zahăr şi multe calorii şi mâncatul împreună cu familia şi cu cei dragi îndeamnă să consumăm cantităţi mari de mâncare care pot avea repercursiuni grave asupra organismului, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mureş oferă mureşenilor câteva sfaturi pentru evitarea neplăcerilor digestive. „Alimentele consumate în exces pot supraîncărca organismul şi pot sta la originea apariţiei colicilor biliare, a pancreatitei acute, a accidentelor vasculare sau aritmiilor cardiace, a indigestiei sau dacă există alimente alterate poate apărea toxiinfecţia alimentară. Un pahar de alcool la masă e binevenit, dar nu zilnic şi nu mai mult de atât. Desigur, cei care au anumite afecţiuni digestive cu interzicerea  consumului de alcool nu pot bea nici de sărbători. Pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile, medicii recomandă: asigurarea unor mese echilibrate, conţinând diverse alimente care pot fi  consumate ponderat; este indicat ca între felurile de mâncare să luaţi scurte pauze în care, pe cât posibil, să faceţi mişcare; respectarea regimului alimentar, mese mai puţin bogate, dar mai dese, respectarea tratamentelor medicamentoase, în cazul celor suferinzi, şi plimbările zilnice; evitarea  excesului alimentar, cu deosebire de către persoanele care au ţinut post precum şi  de către bolnavii cronici: cei cu hipertensiune vor evita alimentele sărate, cei cu diabet nu vor consuma alimente bogate în glucide (cozonac, prăjituri, paste făinoase, orez, băuturi dulci, ş.a.), cei cu hipercolesterolemie vor evita alimentele grase iar cei cu gută nu vor face exces de carne şi băuturi alcoolice; consumarea a cât mai multe sucuri naturale, apă  minerală plată; consumarea băuturilor alcoolice cu moderaţie”, au transmis reprezentanţii DSP Mureş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Dr. Vass Levente: „Sustenabilitatea sistemului public de sănătate este un deziderat pentru mine”

Dezvoltarea centrului de mari arși la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este aproape …