Drumul de la Sântana spre Rio, susţinut de ţările vecine Sport
  • mihai.veres
  • 0 comentarii
  • 241 Vizualizări

Drumul de la Sântana spre Rio, susţinut de ţările vecine

Sportivul mureşean al anului 2013, Viorel Bubău are mari şanse de a fi unul dintre puţinii, dacă nu singurul dintre sportivii mureşeni cu şanse mari de a fi prezent la Jocurile Olimpice Rio de Janiero 2016. A fost numit sportivul anului datorită titlurilor naţionale şi medaliile de la Jocurile Balcanice într-o disciplină olimpică. Una din marile sale probleme este susţinerea financiară, dar mureşeanul este decis să treacă peste toate aceste obstacole şi să fie prezent la Jocurile Olimpice. „Pentru orice sportiv de înaltă performaţă, visul este de a participa la Jocurile Olimpice. De când practic acest sport, marea mea pasiune, nu am avut niciodată sprijin financiar, m-am descurcat cu forţe proprii şi cu sprijinul familiei. La nevoie, voi porni de pe acum, dar tot voi ajunge, nu mă poate opri nimeni din moment ce obţin calificarea. Culmea a fost în 2004, când eram cu calul Carnaval în drum spre Atena, unde ne-am calificat şi ministra sportului de pe atunci, un mare om de sport dealtfel, întreba ce caut eu la Atena, nu ştia că sunt calificat !”, îşi aminteşte sportivul mureşean.

Sportul a două fiinţe care alcătuiesc un tot

Hipismul este singura ramură sportivă în care două fiinţe depind în egală măsură una de cealaltă pentru a obţinere performanţe. Acest lucru îi oferă nobleţe acestui tot alcătuit din om şi cel mai bun prieten al său. „Dacă în alte discipline sportivul depinde mult şi de antrenor, în sportul ecvestru două fiinţe trebuie să alcătuiască un corp comun. De jos nu ai cum să simţi acest lucru, pentru asta este nevoie să fii în şa. Este nevoie, în afară de talent, de foarte multă muncă şi seriozitate, de un program foarte atent de pregătire în ciclul olimpic de patru ani, dar şi de programul competiţional dintre Olimpiade. Pe lângă acest lucru, ai nevoie şi de un program la fel de atent de recuperare a calului, partenerul tău de excepţie”, ne explică Viorel Bubău.

Susţinut mai mult de străini

Jocheul mureşean mai are de trecut prin câteva concursuri în acest an pentru a obţine calificarea la Rio. După un concurs internaţional lângă Sighişoara, la mijlocul lunii mai va fi prezent în Bulgaria la Balcaniadă, iar în iunie la un concurs de trei stele în Ungaria. Calificarea în proba completă este una foarte dificilă, presupunând probele de dresaj, cros şi obstacole, de care trebuie să treacă în primul rând calul, la toate trei. Viorel Bubău este foarte încrezător în calul său, Arcitic, pe care îl consideră cel mai valoros pe care l-a avut vreodată. „De când practic sportul ecvestru nu am avut nicodată un cal atât de valoros. Am avut pentru el în Spania o ofertă foarte tentantă, dar nu-ţi poţi vinde un membru al familiei, cum este Arcitic pentru mine. Din păcate, la noi de cel puţin 25 de ani, nu doar hipismul, ci sportul, cel mai bun ambasador al unei ţări nu este susţinut. Din fericire, concursurile din Bulgaria şi Ungaria mă vor ajuta foarte mult pentru obţinerea calificării. Chiar ţin să mulţumesc Ungariei, care organizează în premieră un concurs de o asemenea valoare, chiar dacă ei nu au sportivi valoroşi şi pot afirma că îl organizează pentru mine. Ar fi mult mai greu să obţin calificarea participând la concursuri în ţări îndepărtate, dar din fericire am sprijin din altă parte, din păcate nu din ţara mea”, a specificat Viorel Bubău.

Manager, şofer, îngrijitor şi sportiv

Lipsa sprijinului financiar are aspecte mult mai ample. Cei care sunt implicaţi în orice disciplină, dar nu numai aceştia, cunosc faptul că lângă un sportiv sau o echipă există manageri, directori, antrenori, maseuri, preparatori fizici, şoferi, sau alte funcţii. Deşi este mult mai greu să cunoşti nevoile echipei compuse din cele două fiinţe, Viorel Bubău îndeplineşte toate aceste roluri. „Un jocheu are în jur de zece oameni alături. Eu sunt şoferul, îngrijitorul calului, managerul care se ocupă de rezervarea cazării, de înscrierea în concurs, cel care procură hrana pentru cal şi de tot ceea ce mai este nevoie. Este foarte stresant, dar şi pentru cal este cel puţin la fel, cu deplasări permanente”, a mai completat Viorel Bubău. Calificarea este aproape şi mureşeanul promite la ultima sa Olimpiadă o evoluţie care să facă cinste României şi sportului mureşean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE