Home / Business / Jurnal economic

Jurnal economic

Distribuie

VA SCĂDEA VITEZA MEDIE PE DRUMURILE NAŢIONALE

*Viteza medie cu care vor circula şoferii pe drumurile naţionale sau locale va scădea până în 2020, potrivit unui document al Master Planului de Transport, care indică o creştere a vitezei în cazul utilizării autostrăzilor şi recomandă scumpirea rovinietei sau îmbunătăţirea colectării. Pe autostradă, viteza medie ar urma să crească de la 123,2 km/ oră la 126,5 km/ oră. Pe drumurile naţionale şi locale sunt prevăzute scăderi, de la 65,8 la 65,2 km/oră, respectiv de la 32,5 la 32 km/oră. În cazul drumurilor judeţene se estimează o stagnare a vitezei medii la 45,6 km/oră. Drumurile naţionale însumează peste 16.500 km, aproximativ 20% din total, însă doar jumătate dintre acestea sunt clasificate ca fiind în stare bună, iar sumele alocate pentru întreţinere au rămas aproximativ la acelaşi nivel în ultimii ani, dar veniturile din vânzarea vignetelor, care contribuie la aceste bugete, au scăzut în termeni reali. În plus, procentajul de drumuri care şi-au depăşit durata de viaţă este de aproximativ 60%.
13 JUDEŢE ÎNREGISTREAZĂ EXCEDENT COMERCIAL

*13 judeţe din tară reprezintă motorul exporturilor românesti. Restul sunt pe deficit. Cel mai mare excendent comercial îl înregistrează judeţul Argeş, în timp ce Bucureştiul se confruntă cu importuri masive, ocupând astfel poziţia de campion la deficit, potrivit datelor INS. După cum era de aşteptat, uzinele Dacia duc judeţul Argeş pe prima poziţie în privinţa exporturilor, cu un excedent comercial de peste 118 milioane de euro. Imediat după judeţul Argeş, se situeaza Tulcea care exportă fontă şi cereale, urmat de judeţul Olt. La polul opus, se află Bucureştiul care se confrunta cu un deficit comercial de peste 612 milioane de euro. Insa si produsele exportate si importate pun ţara noastră într-o poziţie nu tocmai fericită, întrucât România exportă materie primă şi importă produse fabricate. Exporturile romaneşti, în valoare de 45,9 miliarde de euro reprezintă doar puţin peste o treime din PIB.

 

De asemenea, verificati

FOTO – AQUASERV: Stație de biogaz pentru producerea energiei electrice, deschisă la Cristești. „Sperăm să ajungem independenți energetic”

Distribuie Compania Aquaserv a organizat joi, 11 aprilie, o conferință de presă pentru a discuta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.