Bancă de ţesuturi la Târgu-Mureş în acest an Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 891 Vizualizări

Bancă de ţesuturi la Târgu-Mureş în acest an

Profesorul doctor Andrei Nica, consilier la Autoritatea Naţională de Transplant (ANT) şi responsabilul băncii de ţesut a Spitalului Clinic „Colentina” din Bucureşti, a anunţat miercuri, 23 aprilie, într-o conferinţă de presă, că prin intermediul unui program al Autorităţii, la Târgu-Mureş se poate înfiinţa în acest an o bancă de ţesuturi, un lucru în avantajul pacienţilor atât a celor din zonă, cât şi din centrele medicale din jurul băncii.

Patru noi bănci de ţesturi

Responsabilul băncii de ţesut a Spitalului Clinic „Colentina” din Bucureşti a spus că din cele patru bănci de ţesuturi prevăzute a fi înfiinţate în ţară, două se vor realiza în acest an la Târgu Mureş şi la Bucureşti, urmând ca în 2015 să se înfiinţeze celelalte două, din Timişoara şi Iaşi. Astfel, banca ar fi în avantajul pacienţilor din centrul medical mureşean, dar şi din centrele medicale din zonă.„Este o mare bucurie că am reluat activitatea de transplant tisular la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Din punct de vedere al faptului că sunt consilier al Agenţiei Naţionale de Transplant pe ţesuturi şi sunt pe undeva obligat să împingem puţin transplantul tisular nu numai la nivel de os, ci şi la nivel de cornee, la nivel de piele şi poate, cine ştie, vom reuşi să facem şi transplantul de valvă cardiacă. Este un program în care noi trebuia să finalizăm patru bănci de ţesuturi, se pare că suntem pe o cale bună de a finaliza acel program cu cele patru bănci de ţesuturi, una la Bucureşti, una la Timişoara, una la Târgu-Mureş şi una la Iaşi. Din câte ştiu, am înaintat ca primele două bănci să fie realizate la Bucureşti şi la Târgu-Mureş, pe anul 2014 să dea Dumnezeu să fie, şi pe 2015 să finalizăm celelalte două bănci şi posibilitatea de a-i şcoli pe cei care vor lucra în aceste bănci. În momentul în care vom aceste bănci, atunci vom avea posibilitatea ca regional să putem distribui ţesuturi la toate centrele care sunt în jurul băncii. Acesta este unul din motivele pentru care am încercat şi văd că am şi reuşit pe undeva să pornim cu Centrul de Transplant de la Târgu-Mureş, tisular deocamdată, să sperăm că o să vină şi cel de cornee şi de piele”, a precizat prof. dr. Andrei Nica.

„Şi ţesuturile sunt foarte importante”

Prof. dr. Andrei Nica a subliniat interesul Autorităţii Naţionale de Transplant pentru ţesuturi. „Dacă iese banca şi avem posibilitatea să recoltăm şi valve cardiace, iacătă vom mobiliza şi Centrul de Transplant Cardiac tot de aici, deci ei au activitate foarte bună şi putem să facem treaba aceasta. Am mai încercat şi la Timişoara, vom mai încerca să împingem puţin şi Iaşiul, exact acolo unde vor fi aceste bănci. Acesta este interesul de bază pe care noi l-am gândit la nivel de agenţie naţională şi să arătăm totuşi că şi ţesuturile sunt foarte importante”, a subliniat responsabilul băncii de ţesut a Spitalului Clinic „Colentina” din Bucureşti.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE