FOTO: Consorţiul UMF-UPM parafat la Sala Oglinzilor Administratie
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 291 Vizualizări

FOTO: Consorţiul UMF-UPM parafat la Sala Oglinzilor

Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu-Mureş a găzduit joi, 24 aprilie festivitatea prilejuită de semnarea contractului de parteneriat pentru constituirea consorţiului universitar dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) şi Universitatea „Petru Maior”. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu,  alături de oficialităţile oraşului şi judeţului, conducererile celor două universităţi precum şi a reprezentanţilor mediului universitar din Târgu Mureş. Rolul de gazdă i-a revenit lui Corneliu Grosu, care şi-a luat astfel  la revedere de la funcţia de prefect  printr-un eveniment considerat de cei prezent ca fiind unul istoric, prin semnarea şi parafarea consorţiului dintre UMF şi UPM.

“Astăzi, două instituţii de învăţământ universitar de prestigiu îşi dau mâna într-o unire firească,  mult aşteptată de întregul corp academic. Nu greşesc cu nimic când spun că aşteptarea era firească pentru întreaga suflare intelectuală din judeţul nostru şi nu numai. Un act despre care se va vorbi cu multă recunoştinţă şi respect peste ani şi ani, nu doar de istorici ai domeniului ci şi de generaţiii de studenţi, absolvenţi şi specialişti, beneficiari ai valenţelor de calitate pe care momentul de astăzi aplicat cu consecvenţă şi responsabilitate va înnoda procesul de instruire, formare şi specializare a şcolii superioare de învăţământ mureşene”, a precizat Corneliu Grosu, fost prefect al judeţului Mureş. Oficialităţile prezente au punctat importanţa semnării consorţiului dintre cele două universităşii, ca viitor fundament pentru o viitoare dezvoltare a mediului universitar mureşean. La final cei doi rectori, Leonard Azamfirei şi Călin Enăchescu au parafat  parteneriattul dintre cele două universităţi, moment stropit la final cu o cupă de şampanie de cei prezenţi.

Gest istoric

“Mă bucur că după trei, patru ani de întâlniri cu rectorii, atât cei care au fost cât şi cei actuali, ideea acestui consorţiu, care la vremea respectivă a apărut ca un lucru ciudat, curios, începe dă devină realitatea. Le mulţumesc că au gândit ce înseamnă comportamentul unui oraş responsabil într-un moment dificil în care România aleargă să-şi recâştige valorile, în care încearcă să-şi reaşeze lumea universitară şi cea culturală la nivelul la care Europa se aşteaptă. Este un lucru extraordinar de important acest consorţiu pentru că într-o lume concurenţială, într-un comportament mocirlos în care ne scăldăm de ani de zile, iată că lumea universitară vine în faţă într-un gest istoric”

Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureş

Platformă pentru absorţia fondurilor

“Faptul că astăzi se semnează consorţiul, nu este doar o simplă încheiere a unui contract între două universităţi, ci este  o direcţie dată de intelectualitatea Târgu Mureşului. În sfârşit intelectualitatea dă o direcţie hotărâtoare pentru următoarea perioadă, pentru următorii 25 de ani în viaţa noastră, a comunităţii. Ideea de bază este că astăzi se semnează acest contract care crează avantajele unei colaborări între cele două universităţi şi de asemenea ideea că poate peste mai puţin de 25 de ani vom avea posibilitatea să vorbim despre o singură universitate la Târgu Mureş. Cred şi sper că acest lucru va fi urmat şi de alte segmente socio-profesionale. Această componentă a pregătirii forţei de muncă este până la urmă unul dintre cele mai importante indicatoare ale competivităţii oraşului şi judeţului. Dacă un oraş, un judeţ, are forţă de muncă calificată, acest lucru ridică automat etaloanele competivităţii economice ale acestui judeţ. Din punctul nostru de vedere, a instituţiei Consiliului Judeţean şi a celorlalte instituţii reprezentate aici, universitrăţile vor primi sprijinul necondiţionat. De asemenea consorţiul crează o platformă extraordinară în vederea absorţiei fondurilor europene în următorul exerciţiu bugetar european 2014-2020”

Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş

“Împreună putem face mult mai multe lucruri”

„Este un moment istoric şi din acest punct de vedere această afirmaţie trebuie să fie confirmată în anii care urmează. Cadrul pe care l-am semnat este unul juridic, un document extrem de important care însă, dacă nu va fi urmat de lucruri concrete înseamnă că a fost doar o festivitate frumoasă. Eu am convingerea că veţi auzi multe lucruri de acum înainte legate de ce pot face două universităţi împreună. Mesajul care îl transmit este faptul că împreună putem face mult mai multe lucruri decât am face separat. În acest consorţiu universităţile ştiu ce au de făcut şi faptul că am ajuns în acest moment aici, este un demers care reprezintă voinţa celor două universităţi. M-aş bucura foarte mult ca în ocaziile viitoare în care ne vom întâlni, chiar şi în cadru festiv să avem două tipuri de informaţii, universităţile să spună ce au făcut pentru urbe, judeţ şi regiune, şi în egală măsură cei care au răspunderea şi decizia să spună la rândul lor ce au făcut pentru consorţiul celor două universităţi. Vă rog primiţi această provocare pe care o fac şi haideţi să vedem ce putem face împreună pentru universitari”

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF

“Să facem un pas mai departe”

„Acest consorţiu nu face altceva decât să i-a lucrurile positive din cele două universităţi, să le consolideze, să le cumuleze şi să le amplifice. Foarte multă lume întreabă : ce se câştigă în fond prin acest consorţiu ? Cred că este vorba de acea sinergie, de acele lucruri care le-am identificat în urma numeroaselor discuţii şi care constituie nişte obiective foarte clare. Nu este făcut doar de dragul de a ne unii, ne-am stability obiective, urmează să le detaliem la cel mai concred mod, cu termene, cu elemente măsurabile şi să putem ajunge la o singură universitatePentru ca aceste elemente de consolidare nu sunt foarte clar stabilite, nici în legislaţie, nici metodologia nu spune exact toate elementele, am hotărât să facem un process gradual, care începe cu acest consorţiu, care nu va dura 25 de ani, lucru de care sunt convins, ambiţia noastră fiind ca în actualul mandate de rector să facem un pas mai departe. Acest consorţiu a început cu cele două universiotăţi, pentru că noi în urma a nenumărate discuţii, am identificat elemente foarte clare de colaborare şi interese comune, în domeniul educaţional, al cercetării ştinţifice, în domeniul vieţii studenţeşti, în cel social-cultural”

Prof. univ. Călin Enăchescu, rectorul UPM

“Şansa noastră o reprezintă aceste consorţii”

“Sunt extrem de bucuros să fiu la Târgu Mureş cu ocazia semnării acestui consorţiu în care eu cred .Cred sincer că acesta este drumul, nu doar al celor două universităţi din Târgu Mureş, ci este drumul consolidării sistemului de învăţământ şi de cercetare românesc. Şansa noastră este să coagulăm forţele universităţilor româneşti, a mediului de cercetare românesc, a mediului economic şi a autorităţilor locale în sprijinul dezvoltării societăţii româneşti. Am spus la preluarea mandatului că şansa noastră o reprezintă aceste consorţii, şi cât voi ocupa această funcţie voi sprijinii acest tip de asociere, nu doar declarativ ci şi prin fapte. De anul trecut am reuşit să atragem suficient de multe fonduri pentru activitatea de cercetare, iar principalul beneficiar sunt acest tip de consorţii. Am reuşit să ajungem la o rată de absorţie de 130 % , aproape 1 miliard de euro, într-un an şi ceva. Principalii beneficiari sunt consorţiile. La acest consorţiu trebuie adăugat şi mediul economic. Universităţile nu au voie să fie desprrinse de acest mediu, mai ales într-o perioadă de criză nu doar a României ci a Europei”

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică

Foto: Miruna OBRAZ

[zizigallery id=1188]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE