Home / Sanatate / Românii, dezinteresaţi de vaccinare

Românii, dezinteresaţi de vaccinare

Distribuie

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinologie, doctorul Remus Şipoş, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş, şi profesorul doctor Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, au prezentat vineri, 25 aprilie, la Târgu-Mureş, în cadrul campaniei „Săptămâna Internaţională a Vaccinării”, cu mesajul „Fii sănătos! Fii responsabil! Vaccinează-te!”, importanţa vaccinării, subliniind astfel cum un simplu vaccin poate ţine un om departe de numeroase boli care îi ameninţă viaţa. Aceştia au spus că pe o scară de la 1 la 10, România se află pe locul 5 în ceea ce priveşte necesitatea vaccinării, situaţia din ţara noastră fiind similară cu cea din multe ţări europene.

Campanie de conştientizare a oamenilor

Doctorul Remus Şipoş, vicepreşedintele SNMF şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş, a spus că Societatea Naţională de Medicina Familiei şi-a propus, prin această campanie, să informeze oamenii asupra importanţei vaccinării, pentru ca ei să nu mai aibă reţineri atunci când vine vorba de vaccinare. „Sunt şi oameni responsabili care au înţeles importanţa acestei vaccinări şi efortul pe care îl face statul pentru sănătatea, în special, a copiilor noştri. Dorinţa noastră, a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a fost ca mesajul să ajungă prin intermediul unor voci cunoscute şi recunoscute la nivelul cetăţenilor. A existat şi există o altă componentă prin care dorim să reamintim medicilor de familie importanţa vaccinării şi aici vorbim de ateliere, de sesiuni de vaccinologie. Încercăm ca informaţia să fie clară, calificată, care să apere dreptul la sănătate al cetăţenilor”, a spus dr. Remus Şipoş.

„Am cam început să uităm de vaccinarea copilului mic”

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinologie, a vorbit despre importanţa vaccinării la copii şi adulţi şi a subliniat problema majoră care apare anual, şi anume faptul că tot mai puţini copii sunt vaccinaţi şi acest lucru se întâmplă din cauza pierderii încrederii părinţilor în vaccinuri. Acesta a amintit şi faptul că adulţii trebuie să se vaccineze în fiecare toamnă împotriva gripei, dar şi înainte de a pleca într-o călătorie. „În ultimii ani am cam început să uităm de vaccinarea copilului mic. După cum bine ştiţi, vaccinarea se poate adresa şi se adresează în principal acestei categorii şi trebuie să vă aduc aminte că în România se nasc în jur de 250.000 copii pe an. La un asemenea număr, nevaccinarea unui anumit număr de copii atrage după sine riscul apariţiei unor infecţii. Din păcate, deşi avem vaccin la dispoziţie, în fiecare an avem un număr de cazuri de rujeolă, care pot fi mortale. Vaccinurile se fac pentru a împiedica apariţia unor infecţii şi a unor boli. Acest lucru se întâmplă pentru că o serie de părinţi au ajuns să nu mai creadă în vaccinuri. Nici adulţii nu sunt scutiţi de vaccinări. Adultul ar trebui să se vaccineze în fiecare toamnă împotriva gripei, dar şi atunci când pleacă din ţară. Avem problemă şi cu pneumococul, care are o rezistenţă foarte mare pe teritoriul României la antibioticele clasice, peste 45%. Noi am propus Ministerului Sănătăţii să se introducă vaccinarea pneumococică, deşi este un vaccin relativ scump”, a menţionat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Mai mult, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a spus că pe o scară de la 1 la 10, România se află pe locul 5 în ceea ce priveşte necesitatea vaccinării, fiind cam pe acelaşi loc cu multe ţări din Uniunea Europeană. „Aş da aşa spre un 5 şi Europa stă cam la fel. Lumea nu e interesată de această poveste. În măsura în care media nu vine nu informaţii şocante, lumea nu se agită foarte mult”, a spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Emergenţă şi reemergenţă în bolile infecţioase

Profesorul doctor Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, a vorbit despre emergenţă şi reemergenţă în bolile infecţioase şi a ţinut să sublinieze că în prezenţa unui vaccin, indiferent de patologie, şansele ca incidenţa bolii să scadă pe un anumit teritoriu geografic cresc. „Suntem beneficiarii direcţi a unor astfel de vaccinuri. Dacă astăzi vorbim despre eradicarea unor boli infecţioase, acest lucru se datorează vaccinării corect făcute. La ora actuală, în patologia infecţioasă vorbim despre emergenţă şi reemergenţă în bolile infecţioase. Reemergenţă înseamnă boli infecţioase cunoscute cu care ne întâlnim sub alte forme. Unor astfel de boli, cum este malaria, holera, tuberculoza multidrog rezistentă, trebuie să le facem faţă. Din păcate, capitolul de vaccin a scris mai puţin în aceste boli şi ne dorim a scrie mai mult pentru ca să fie mai rare astfel de afecţiuni şi, bineînţeles, prognosticul unor astfel de pacienţi să fie îmbunătăţit. În ceea ce priveşte capitolul de emergenţă, aici este vorba despre boli noi care apar şi vorbim în special de agenţii etiologici pe care acum îi cunoaştem şi vă amintesc numai de coronavirusuri, de hepatologia cu HIV, care, deşi nu este nouă, este din ce în ce mai reevaluată şi renăscută cu fiecare moment, şi alţi agenţi, printre care şi bacterii secretoare de enzime care fac probleme în ceea ce priveşte antibioterapia. În prezenţa unui vaccin, indiferent de patologia căruia ne adresăm, vom avea, în primul rând, o incidenţă mai scăzută a acestei boli pe un anumit teritoriu geografic”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăţ.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.