Primul transplant de cord după o întrerupere de doi ani, realizat cu succes la IBCvT Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 437 Vizualizări

Primul transplant de cord după o întrerupere de doi ani, realizat cu succes la IBCvT

Primul transplant de cord din acest an, după o întrerupere de doi ani, a fost realizat în noaptea de sâmbătă spre duminică la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu-Mureş, la un pacient în vârstă de 32 de ani din judeţul Dâmboviţa, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, cu diagnosticul de cardiomiopatie dilatativă. Operaţia, care a durat aproximativ şapte ore, s-a încheiat cu succes, cordul fiind prelevat de la un pacient de 26 de ani, din Baia Mare, victimă a unui politraumatism.

Prima intervenţie, un succes

Profesorul doctor Horaţiu Suciu, şeful  Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul  Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu-Mureş, a declarat duminică, 27 aprilie, că activitatea de transplant cardiac în cadrul Institutului s-a reluat după mai bine de doi ani, intervenţia de sâmbătă noaptea efectuându-se cu succes. „Activitatea de transplant cardiac s-a reluat prin efectuarea unei intervenţii de transplant în Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş. Transplantul cardiac s-a efectuat la un pacient în vârstă de 32 de ani din judeţul Dâmboviţa, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, diagnosticul fiind cardiomiopatie dilatativă, un pacient aflat în evidenţa noastră, pe lista de aşteptare pentru transplant de aproximativ un an jumătate. Cordul s-a prelevat la Spitalul Judeţean Baia Mare de către o echipă condusă de doctorul Opriş Cosmin, medic specialist, care s-a deplasat în cursul serii de sâmbătă şi în cursul nopţii a efectuat prelevarea cordului. De la acel donator, un pacient în vârstă de 26 de ani, victimă a unui politraumatism, s-au prelevat şi ficatul şi cei doi rinichi. Cordul a ajuns în clinica noastră în jurul orei 3, intervenţia a durat aproximativ şapte ore şi s-a încheiat cu succes, un lucru care ne bucură pe toţi. Vreau să menţionez că în acest moment pacientul se află la Terapie Intensivă, într-o stare generală bună, şi suntem optimişti într-o evoluţie favorabilă”, a declarat prof. dr. Horaţiu Suciu.

Mai mult, prof. dr. Horaţiu Suciu a spus că speră ca acest transplant să fie primul dintr-o serie lungă de intervenţii, iar activitatea Institutului să reintre în normal. „A fost un antrenament foarte bun şi am dovedit că în toată această perioadă în care am fost oarecum opriţi din punctul acesta de vedere nu am pierdut toate aceste deprinderi. Acest transplant este primul după mai mult de doi ani în care activitatea aceasta a fost întreruptă, motivele probabil se cunosc, dar important este că am dovedit atât noi, medicii, cât şi întregul personal că un Institut de Boli Cardiovasculare continuă să facă performanţă şi acest lucru îl vom dovedi în continuare. Eu sper să fie primul dintr-o serie lungă de intervenţii, în sensul să reintrăm în normal, aşa cum ne-am obişnuit cu câţiva ani în urmă”, a precizat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IBCvT Târgu-Mureş.

Încă 26 de pacienţi pe lista de aşteptare

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a spus că pe lista de aşteptare urgenţă se mai află încă 27 de pacienţi care aşteaptă un cord disponibil şi compatibil. „Lista de aşteptare este o listă în care sunt incluşi toţi pacienţii care în perspectivă vor avea nevoie de transplant, aşadar este o listă oarecum mai largă, în care sunt incluşi aproximativ 100 de pacienţi, dar dintre aceştia cu indicaţie imediată absolută, adică aici fiind o sublistă de urgenţă, cu 27 de pacienţi în care în orice moment în condiţiile apariţiei unui cord disponibil vor fi chemaţi pentru efectuarea transplantului. Acum au rămas 26, din fericire. Ţara este mare, pacienţii sunt din toată ţară, el este din judeţul Dâmboviţa, prezenţa unui donator eligibil pentru cord o aflăm destul de târziu, practic eu am aflat-o ieri, în jurul orei 14.00, moment în care toate trebuie să decurgă foarte repede, atât acţiunile legate de organizarea acţiunii de prelevare, adică se deplasează echipa pe cale aeriană, pentru că la astfel de distanţe, cordul fiind un organ extrem de sensibil, la ischemie totul trebuie să se facă foarte repede, cât faptul că pacienţii trebuie să vină în clinică în siguranţă, în timp util, pentru că şi înainte de procedură trebuie efectuate nişte investigaţii de compatibilitate. În cursul zilei de ieri s-a reuşit să se facă toate aceste lucruri, pacientul a fost adus cu o Ambulanţă şi lucrurile au decurs conform protocolului, pentru că toate aceste lucruri, în momentul în care se dă o alarmă de transplant, îşi urmează protocolul şi fiecare ştie ce are de făcut”, a menţionat prof. dr. Horaţiu Suciu.

„La Târgovişte ni s-a spus că moare”

Lucreţia Calancea, mama pacientului Florin Calancea, a povestit, cu lacrimi în ochi, cum s-a îmbolnăvit copilul ei. După ce a lucrat şase ani în Grecia, ca mecanic auto, împreună cu fratele său mai mare, Florin s-a întors acasă, să se odihnească, să-şi întemeieze o familie, când boala l-a lovit brusc. Totul avea să se năruie în familia tânărului, însă părinţii lui n-au renunţat nicio clipă la a spera într-o minune, care a şi venit. „Sâmbătă, la ora 14.00, ne-a sunat domnul doctor Horaţiu Suciu şi ne-a anunţat că există un cord compatibil. Copilul era deja internat la Târgovişte, la Spitalul Judeţean, şi a fost o mare bucurie să auzim că şansa a sosit, deja aşteptam de un an de zile. După 18 februarie, am venit aici şi am fost trecuţi într-un program. Copilul muncise în Grecia, îşi făcuse o gospodărie frumoasă şi când să se bucure de ea, să-şi facă o familie, a venit o boală foarte grea pe capul nostru. La Târgovişte ni s-a spus să ne ducem cu el acasă că moare, dar noi nu am renunţat. Mai am un băiat de 35 de ani care şi-ar fi dat şi inima pentru fratele său. Noi acum vrem numai sănătate, înainte ştiam numai muncă, muncă şi muncă, copiii mei erau aşa învăţaţi. A muncit în Grecia şase ani ca mecanic auto, şi-a făcut casă, avea tot ce îi trebuia, şi s-a întors acasă, să se odihnească vreo două luni. Într-o zi, în timp ce stătea la o cafea în grădină, a făcut un preinfarct pe care nici nu l-a simţit, pentru că el a fost dintotdeauna foarte sănătos. Doctorii ne-au spus că a răcit în Grecia, era foarte cald, muncea mult şi făcea duş cu apă rece şi a răcit la plămâni. El nu s-a tratat şi aşa şi-a îmbolnăvit inima”, a povestit Lucreţia Calancea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • om cu noblete sufletesca,meserie nobila !har si dar primit,daruit cu munca ,modestie,sacrificii,daruire!onorata sunt ca in drumul meu marunt si neinsemnat mi-a fost dat sa salut omul dr.suciu.recunostinta!pax.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE