Share

Home / Cultură / FOTO: Principele Nicolae, acasă şi la Mureş

FOTO: Principele Nicolae, acasă şi la Mureş

Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României a participat duminică, 27 aprilie, la lansarea volumului „Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României”, prima carte dedicată celui mai tânăr membru al Casei Regale a României, în colecţia „Cărţi Regale”. Cartea a apărut la Curtea Veche Publishing şi prezintă aspecte inedite din copilăria şi adolescenţa Alteţei Sale Regale Principele Nicolae al României, despre studiile şi experienţa comunitară, despre primele sale călătorii şi expediţii, sporturile extreme pe care le practică, interesele şi activităţile întreprinse în folosul ţării noastre. Lansarea a fost găzduită de Sala de Oglinzi a Palatului Culturii, plină-ochi de iubitori ai cărţii, atât oameni simpli cât şi personalităţi din diverse domenii de activitate.

Palatul Culturii, o casă primitoare

Oficiile de gazdă au fost făcute de Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, care a amintit faptul că în decursul unui an judeţul Mureş a primit vizita unor reprezentanţi de vârf ai trei mari Case Regale din Europa: Prinţul Charles de Wales, Arhiducele Andreas von Habsburg şi Alteţa Sa Regală Principele Nicolae, reprezentantul Casei Regale a României.

De asemenea, Ciprian Dobre a subliniat faptul că de-a lungul timpului Palatul Culturii din Târgu-Mureş a devenit o veritabilă casă a culturii, ascensiune care culminează luni, 28 aprilie, cu găzduirea Galei UNITER, eveniment de referinţă în teatrul românesc. „Este o ocazie pentru noi să spunem că această casă, Palatul Culturii, este una primitoare. O casă a culturii care astăzi va găzdui întoarcerea acasă a principelui nostru. De asemenea, cred că trebuie să subliniem că în acest Palat însăşi majestatea sa, Regele Mihai a poposit, şi avem o fotografie – document cu majestatea sa în sala de lectură, găzduită de acelaşi Palat al Culturii din judeţul Mureş şi cred că ar mai trebui subliniat faptul că în Palatul Culturii mâine (luni, 28 aprilie – n.r.), la Gala UNITER, principele, Alteţa Sa Regală va oferi un premiu la cel mai important eveniment teatral al României”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Mesaj despre importanţa lecturii

Directorul Curtea Veche Publishing, Iren Arsene, a făcut un scurt rezumat al cărţii, în care a arătat că Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României a revenit în ţară în anul 2010, prilej cu care a început să se implice în diverse activităţi, în special sociale. „Cartea conţine exact această perioadă, în care a dispărut din faţa ochilor noştri, adică ce a făcut tânărul undeva în şcolile din Anglia, cum a înţeles el copilăria, adolescenţa, ce-i plăcea să facă, ce îl pasiona foarte tare. Întrebările istoricului sunt bine puse, în aşa fel încât să ne dăm sema de cum s-a format Alteţa Sa Regală, cum a devenit un tânăr capabil”, a afirmat Iren Arsene.

Totodată, directorul Curtea Veche Publishing a subliniat importanţa lecturii pentru dezvoltarea cu succes a societăţii, acesta fiind şi unul din mesajele principale transmise de Alteţa Sa Regală către cititorii cărţii. „Există ştiinţific demonstrat că lectura este cea care pune motoarele în funcţiune. Nu neaparat economia se poate cumva separa de lectură sau de ceea ce înseamnă cultura. Se ştie că în 2050 Singapore va fi ţara cea mai avansată şi mai dezvoltată, unde o să fie cel mai bun trai pentru că acolo se citeşte cel mai mult. Asta încearcă să atragă atenţia principele şi pentru asta îi mulţumim foarte mult”, a punctat Iren Arsene.

Confesiune pentru tineri

Directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, Monica Avram, a arătat că „Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României” e mai mult decât o carte, o confesiune bazată pe idei, gânduri şi sentimente. „Este prima carte prin care Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României încearcă să se dezvăluie românilor, să se facă cunoscut celor care nu l-au cunoscut până acum şi în primul rând tinerilor. În sală sunt mulţi tineri şi pentru că parcurgând paginile acestei cărţi am cunoscut un tânăr foarte deschis, foarte direct”, a spus Monica Avram. „Astăzi, la Târgu-Mureş, nu se lansează o carte. O carte în adevăratul sens al cuvântului. Drumul spre casă este mult mai mult decât o carte, este o biografie, o confesiune mai degrabă, bazată pe idei, gânduri, trăiri, sentimente pe care Alteţa Sa doreşte să ni le transmită şi să ni le facă. Să se facă cunoscut prin intermediul a ceea ce a experimentat, a trăit şi a învaţat în tot acest timp”, a adăugat directorul Bibliotecii Judeţene Mureş.

„România este cu adevărat acasă”

La final, Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României a mulţumit celor prezenţi şi a mărturisit că se simte norocos că poate trăi în mijlocul românilor şi îndeplini răspunderile pe care le-a asumat în aprilie 2010. „Cred că fiecare persoană are un rol de jucat în viaţă şi o misune de îndeplinit, fie că este vorba despre destinul cu care ne-am născut sau despre modul în care am ales să ne trăim viaţa, să găsim fericirea, să căutăm provocările sau diversitatea. Eu mi-am descoperit rolul, aici în România şi simt că România este cu adevărat acasă. Am crescut în Anglia, dar m-am simţit străin acolo”, a afirmat Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României.

Sesiune de autografe

La finalul discursurilor, Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României a oferit o sesiune de autografe, zeci de mureşeni aşteptând, civilizaţi, să primească dedicaţia din partea reprezentantului Casei Regale a României.

Volumul „Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României” este disponibil pe site-ul www.curteaveche.ro şi în toate librăriile din ţară la preţul de 31 de lei. Partenerii evenimentului au fost Consiliul Judeţean Mureş, Diverta, Herlitz şi Pelikan.

Foto: Miruna OBRAZ

[zizigallery id=1192]
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„Cui i-e frică de Virginia Woolf?” la Târgu Mureș, în turneul național „Manifest pentru dialog”

Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Cezara Crețu și Horia Fedorca, cei patru actori ai naționalului sibian …

Share
Share