Cultura, prioritate pe agenda Consiliului Judeţean Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 74 Vizualizări

Cultura, prioritate pe agenda Consiliului Judeţean

Consiliul Judeţean Mureş continuă şi în 2014 să fie un susţinător fervent al culturii. În acest sens, în luna martie 2014, consilierii judeţeni au aprobat principalele activităţi culturale de interes public judeţean care vor fi organizate şi finanţate în acest an de Consiliul Judeţean Mureş. De pe lista aprobată de consilieri nu lipsesc evenimente cum ar fi Gala Premiilor UNITER, Salonul de Carte Bookfest, Transilvania International Film Festival (TIFF), Festivalul Peninsula/Félsziget, Festivalul Văii Mureşului, Festivalul Văii Nirajului şi Festivalul Văii Gurghiului.

Centenarul Palatului, punct de referinţă

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, programul „Oamenii, oraşul, palatul, strada” a demarat în anul 2013, în contextul aniversării Centenarului Palatului Culturii din Târgu-Mureş şi a avut ca obiective principale dezvoltarea şi impunerea în conştiinţa publică locală, naţională şi internaţională, valoarea şi importanţa Palatului Culturii. „Impactul programului susmenţionat, care a aşezat judeţul Mureş pe harta evenimentelor culturale din România, precum şi reacţiile pozitive de care s-a bucurat în rândul opiniei publice din judeţ şi din ţară, fapt reflectat în mass-media locală şi naţională, ne determină să propunem realizarea şi în2014 aunor activităţi de interes public judeţean în domeniul cultural şi social, care urmează să se deruleze pe durata întregului an”, a precizat Ciprian Dobre. „Obiectivul general al acţiunilor de interes public judeţean este de a dezvolta şi impune o serie de evenimente proprii, realizate de aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean, precum şi manifestări în care Consiliul Judeţean Mureş va fi implicat în calitate de partener, cu scopul de a afirma judeţul Mureş ca un reper important pe harta culturală şi socială a României”, a mai punctat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Cea mai mare sărbătoare a teatrului românesc

Gala Premiilor UNITER, cel mai important eveniment al teatrului românesc, este organzat de UNITER, Consiliul Judeţean Mureş, TVR şi Teatrul Naţional din Târgu-Mureş şi va avea loc luni, 28 aprilie, în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureş. „După personalităţi precum Lucian Boia, Silviu Purcărete, Dan Puric, Lucian Pintilie, invitaţi în anul 2013 în cadrul programului dedicat aniversării Centenarului Palatului Culturii, luna aprilie va aduce la Târgu-Mureş cea mai mare sărbătoare a teatrului românesc”, a menţionat Ciprian Dobre.

Zece ani de festival la Răstoliţa

Festivalul Văii Mureşului bifează în acest an ediţia a zecea şi va avea loc în luna iulie 2014, pe Platoul „La Alei” din comuna Răstoliţa, în organizarea Consiliului Judeţean Mureş şi a 13 primării de pe Valea Mureşului Superior, în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş. În acest an, organizatorii promit o ediţie de excepţie şi mizează pe o prezenţă numeroasă, de peste 30.000 de persoane. „Ediţia aniversară a Festivalului Văii Mureşului propune o serie de evenimente deosebite, dintre care sunt de remarcat programele dedicate copiilor, în care se vor prezenta activităţi tradiţionale, într-o veritabilă fermă de animale, creată într-un spaţiu real. Nu vor lipsi, de asemenea, parada portului popular, dar şi reconstituirea, în faţa spectatorilor, a unor obiceiuri specifice Văii Mureşului Superior. Prima ediţie a festivalului de film etnografic – ETNO TIFF, concertele cu cele mai cunoscute formaţii româneşti de muzică populară, folk şi uşoară, precum şi intenţia de omologare a unui record mondial”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Peninsula/ Félsziget revine acasă

Festivalul Peninsula/ Félsziget va fi organizat cel mai probabil în luna august 2014 şi va ajunge în acest an la ediţia a 14-a. Noua filozofie a Festivalului „Peninsula” – „Part of it!” invită la trăirea experienţei comuniunii dintre artă şi muzică, iar ăentru ediţia din acest an organizatorii pregătesc mai multe noutăţi, dintre care amintim dezvoltarea unui festival de reţea şi definirea, evaluarea, structurarea şi deservirea a cel puţin cincisprezece categorii de public conforme cu zece perspective muzicale şi cinci perspective artistice, precum şi reorganizarea programului cultural, conform noului concept progresiv şi nu în ultimul rând crearea unui program artistic contemporan şi bine structurat, în linie cu principiile mişcării de performance. „În trecut, publicul ţintă al festivalului a fost categoria tinerilor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 29 de ani, orientaţi spre cultura pop comercială. Publicul secundar era considerat categoria tinerilor cu vârste de la 15 la 19 ani. Gusturile muzicale şi harta demografică s-au schimbat considerabil în ultimii ani. Studiile de piaţă au arătat că diferenţierea preferinţelor muzicale şi culturale ale tinerilor s-a accentuat foarte mult. Intenţia organizatorilor este să devină atractivi pentru cât mai multe categorii de public ţintă, realizarea conceptului de reţea permiţând satisfacerea a cel puţin 15 segmente de piaţă diferite”, a explicat Ciprian Dobre.

Festivalul Văii Gurghiului continuă

Festivalul Văii Gurghiului se va desfăşura în august 2014 pe Platoul Fâncel din comuna Ibăneşti. Manifestarea a ajuns la ediţia a IX-a şi este organizată de Asociaţia Comunităţilor Văii Gurghiului, care propune realizarea unui eveniment care cinsteşte autenticul, tradiţiile dar şi voia bună, printr-un program deosebit. „Evenimentul presupune constituirea unui sat transilvan alegoric, ca principal loc de desfăşurarea a manifestărilor, pe Platoul „La Fâncel” din comuna Ibăneşti, cu amenajarea unor case ce vor reprezenta comunităţile organizatoare, expunând publicului articole tradiţionale artizanale, obiceiuri şi produse specifice. Spaţiul va prezenta exponate ale culturii locale: obiecte de uz casnic, ţesături tradiţionale, ceramică, mobilier, unelte, instrumente muzicale şi de tehnică populară”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

TIFF Mureş, începutul unei tradiţii

După succesul înregistrat la prima ediţie, în care a cucerit publicul cu trei zile de proiecţii şi concerte gratuite, la care au asistat în total peste 6.200 de persoane, Transilvania International Film Festival (TIFF) revine la Târgu-Mureş în septembrie 2014, la Palatul Culturii şi Teatrul Naţional. „TIFF Mureş confirmă apetitul publicului pentru cea de-a şaptea artă şi pentru cultură în toate formele sale. Înfiinţat în 2002, TIFF este primul festival internaţional de film de lungmetraj din România şi a devenit un brand recunoscut nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci şi pentru organizarea excelentă, atmosfera efervescentă şi multitudinea de evenimente. După 13 ani în care a avut un impact puternic asupra dezvoltării vieţii culturale a Clujului, TIFF aduce cea de-a şaptea artă şi în atenţia locuitorilor din Târgu-Mureş”, a precizat Ciprian Dobre.

Festival la Miercurea Nirajului

Festivalul Văii Nirajului, aflat în anul 2014 la prima ediţie, va fi organizat în luna septembrie, în localitatea Miercurea Nirajului, şi completează seria de evenimente care au ca scop promovarea tuturor zonelor judeţului, prin manifestări care să sublinieze autenticitatea portului popular şi să scoată în evidenţă tradiţiile şi obiceiurile zonei. „Evenimentul constă în constituirea unui sat transilvan alegoric, cu amenajarea unor case ce vor reprezenta comunităţile organizatoare, expunând publicului articole tradiţionale artizanale, obiceiuri şi produse specifice; spaţiul va prezenta exponate ale culturii locale: obiecte de uz casnic, ţesături tradiţionale, ceramică, mobilier, unelte, instrumente muzicale şi de tehnică populară, organizarea de expoziţii cu vânzare ale meşterilor populari, cu prezentarea de articole tradiţionale artizanale, meşteşuguri şi produse specifice”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Bookfest pentru mureşeni

Salonul de Carte Bookfest Mureş va fi organizat în octombrie 2014, în incinta Palatului Culturii din Târgu-Mureş, de Asociaţia Editorilor din România şi Consiliul Judeţean Mureş, sub egida Federaţiei Editorilor din România. „Mureşenii vor avea ocazia să se întâlnească cu cele mai bune cărţi, la cele mai bune preţuri, dar şi cu unii dintre cei mai renumiţi autori ai momentului. Majoritatea volumelor achiziţionate vor beneficia de reduceri substanţiale faţă de preţul din librării”, a subliniat Ciprian Dobre.

Intrarea în cadrul Salonului, precum şi la toate evenimentele care vor avea loc pe perioada manifestării va fi gratuită.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE