Palatul Teatrului Românesc Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 132 Vizualizări

Palatul Teatrului Românesc

Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureş va găzdui luni, 28 aprilie, de la ora 21.00, Gala Premiilor UNITER, eveniment organizat de UNITER, Consiliul Judeţean Mureş, TVR şi Teatrul Naţional şi transmis în direct de postul naţional de televiziune, astfel încât muncipiul Târgu-Mureş va fi, preţ de o seară, capitala teatrului românesc.

Rampă pentru actul de cultură

Ediţia din acest an a Galei Premiilor UNITER este a treia organizată în afara Bucureştiului din 1991 încoace, fapt subliniat de Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, care a subliniat importanţa deosebită a evenimentului pentru promovarea brandului judeţului Mureş. “Prin această gală vom reuşi să avem pentru judeţul Mureş şi pentru Palatul Culturii o rampă care să propulseze actul de cultură la nivel naţional dar şi internaţional. Continuarea proiectelor culturale la nivelul judeţului Mureş care a început cu Centenarul Palatului Culturii cred că va constitui de fapt unul dintre bunele prilejuri de promovare a brandului judeţului Mureş, multiculturalitatea şi avantajele pe care judeţul Mureş le are în comparaţie cu celelalte judeţe sau localităţi ale României. Îmi exprim gratitudinea faţă de maestrul Ion Caramitru care a fost unul dintre cei care a refuzat alte solicitări din alte zone ale ţării pentru organizarea Galei UNITER”, a afirmat Ciprian Dobre.

Palatul Culturii, loc care merită valorificat

Preşedintele UNITER, Ion Caramitru, a punctat ediţiile în care Gala Premiilor UNITER a fost găzduită de Sibiu (2007) şi Iaşi (2013), precum şi avantajele care decurg pentru cei care au găzduit manifestarea. “Am învăţat că trebuie să ducem gala în ţară şi bine facem pentru că sunt locuri extraordinare care pot fi puse în valoare. Iată-ne acum la Târgu-Mureş în această clădire care va putea fi arătată aşa cum e, întreg oraşul şi în măsura în care vom primi sugestii, echipa TVR va produce, înainte de eveniment reportaje despre zona în care se petrece gala, lucrurile care sunt necesare pentru punerea în valoare ale brandului Mureş. Nu doar oraşul dar şi alte zone culturale care să contribuie la imaginea globală”, a precizat Ion Caramitru.

Potrivit acestuia, numele câştigătorilor va fi stabilit de către juriu chiar în seara Galei. “Cel de-al doilea juriu va delibera aici, la Târgu-Mureş, cu două – trei ceasuri înainte de gală, va hotărî câştigătorii. Acesta este principiul galei, un principiu sănătos, există un prim juriu format din trei critici de specialitate care bântuie prin toată ţara, vede toate spectacolele recomandate de instituţiile participante la această competiţie şi iau hotărârile care apoi vor fi putea preluate de al doilea juriu,care de data asta are în componenţă doi critici, un actor, un regizor şi un scenograf, pentru ca toate breslele meseriei noastre să fie reprezentate”, a afirmat preşedintele UNITER.

Teatrul, punte de legătură către minorităţi

Directorul Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, Gasparik Attila, a punctat rolul avut de UNITER în afirmarea teatrelor altor culturi. “Gala UNITER este cel mai important eveniment de teatru şi nu numai al breslei româneşti de artă. Fiindcă aparţin unei minorităţi, trebuie să spun că UNITER este o uniune unde permanent şi cei care aparţin unei alte culturi teatrale, fie teatrul maghiar, fie teatrul german, a fost premiat, a fost nominalizat şi niciodată nu ne-am simţit minoritari în această uniune. Noi mulţumim prin acest gest al nostru UNITER-ului prin ceea ce a făcut pentru noi. Noi am promis acum aproape trei ani că încercăm să aducem şi nu să readucem, teatrul din Târgu-Mureş a avut momente foarte importante dar perioade mari importante la nivel naţional nu prea a avut, de la înfiinţare. Noi am pus un accent extraordinar să aşezăm teatrul nostru pe drumul succesului, pe plan local, regional şi naţional. Sper că a venit momentul când acest efort al nostru a fost apreciat de către UNITER prin a ne alege pe noi, pe teatrul nostru ca partener. Acele rezultate ne-au ajutat în aşa zisele negocieri. Pentru noi este un efort extraordinar să ajutăm la organizarea acestui eveniment”, a menţionat Gasparik Attila.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE