FOTO: Patru cavaleri ai lecturii în arena BookLand la Palatul Culturii Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 289 Vizualizări

FOTO: Patru cavaleri ai lecturii în arena BookLand la Palatul Culturii

Conferinţele practice BookLand Evolution găzduite de Sala mică a Palatului Culturii în perioada 23-25 aprilie a avut în ultima zi (vineri, 25 aprilie)  patru oaspeţi de seamă, personalităţi ale vieţii culturale mureşene care le-au vorbit tinerilor despre viaţă, din prisma cărţii, despre modul cum ea poate transforma gândul într-un mod de viaţă dătător de succes.

Gazda întâlnirii a fost reprezentantul BookLand,  Doris Mihaela Iancu, care i-a invitat la “catedră”  pe cei patru oaspeţi, un dramaturg, un actor, un explorator şi un critic literar. Timp de două ore tinerii le-au ascultat poveştile despre viaţa lor, despre modul frumos în care cartea şi-a pus amprenta asupra vieţii şi carierei lor, interactivitatea cu cei patru oaspeţi fiind răsplătită de organizatori cu premii. Mai mult decât atât, la final, unul dintre participanţi a fost desemnat câştigător prin tragere la sorţi al unui loc gratuit în Tabăra Coolturala BookLand.

Miracolul cuvântului pe hârtie

Primul oaspete care a intrat în dialog cu tinerii prezenţi a fost Alina Nelega, dramaturg şi director artistic al Companiei “Liviu Rebreanu. Lecţia despre carte a fost una pe cât de interesantă pe atât de necesară, pornită de la modul cum te formează cartea, evaluarea ei  şi nu în cele din urmă, ce rămâne după lecturarea ei. “Când am început să citesc, lucru care s-a întâplat la o vârstă destul de fragedă, pe la vreo 4 ani şi ceva, citeam de dragul spectacolului, îmi plăcea mai mult miracolul cuvântului pe hârtie. Nu înţelegeam foarte mult din ce citeam dar mi se părea şi mi se pare în continuare absolut miraculos cum nişte cuvinte pe care le auzi şi care au o anumită prezenţă în aer şi în realitate pot fi imortalizate sub forma unor semne pe hârtie. În continuare mi se pare aproape o mutaţie a inteligenţei iumane, acest al doilea sistem de semne cum se numeşte el de fapt în psihologie”, a precizat Alina Nelega.

Invitaţie la teatru

Inevitabil, lecţia despre carte a ajuns şi la teatru, Alina Nelaga adresând şi o invitaţie tinerilor de a nu ocoli Teatrul Naţional şi spectacolele acestuia. “O piesă de teatru are o dublă personalitate, ea poate fi citită şi în acelaşi timp trebuie văzută pe scenă. Nimeni nu scrie teatru doar ca să fie citit. Scriem romane, manuale, articole de ziar, tot felul de alte lucruri dar nu scriem piese de teatru doar pentru ca oamenii să le citească. Aşa că e bine să veniţi la teatru ca să vedeţi piesele de teatru care se joacă acolo”, a spus Alina Nelaga.

“Omul este fundamental creativ”

Lecţia despre carte nu putea fi completă fără un sfat, fără o povaţă adresată tinerilor prezenţi. “Să încercaţi să vă mobilaţi interiorul şi realitatea interioară pe care ne bazăm în drumul nostru în viaţă cu tot felul de lucruri în care credeţi, valori în care credeţi, cu ceea ce vă dă forţă, cu ceea vă dă încredere în voi, cu ceea ce vă faceţi să fiţi modeşti, cu ceea ce vă face să fiţi curajoşi şi cu ceea ce vă asigură o imagine a voastră despre voi pe care să vă puteţi baza în viaţă. Să vă cultivaţi creativitatea şi să nu uitaţi niciodată că omul este fundamental creativ şi că oricine dintre voi poate, la un anumit nivel să facă ceva de genul ăasta, să cultive o floare, să planteze un copac, să scrie o carte, să joace un rol, să cânte o melodie”, a spus Alina Nelega.

Rolul cărţii cu Liviu Pancu

După lecţia susţinută de un dramaturg a urmat la cuvând un actor şi regizor, în persoana lui Liviu Pancu, care a intrat rapid la sufletul tinerilor prezenţi. Aceştia au aflat poveşti frumoase despre Teatrul Scena, despre montările acestuia în aer liber din Cetate, despre Ordinul Cavalerilor Lup, despre cărţile preferate ale lui Liviu, elemente care-şi găsesc un frumos numitor comun tot în carte, în ideea de cunoaştere care o generează. „Când citesc sau când mi-aş dori să citesc o carte tot timpul îmi vine în minte ideea de învăţătură. Lumina o găseşti în învăţătură, adevărul, cel puţin cât trăim pe pământ îl găsim în învăţătură, iar cărţile pentru mine aparţin celor care ştiu să ofere măcar un gând, o idee sau o mică soluţie pentru un timp anume”, a afirmat actorul şi regizorul Liviu Pancu.

Aventura ca mod de viaţă

Următorul oaspete prezent vineri la Sala mică a fost Kovács Zoltán Róbert, preşedintele  Salvaspeo Mureş care le-a vorbit tinerilor despre aventura ca mod de viaţă, de la cărţile de aventuri ale copilăriei, la perioada din Legiunea Străină şi meseria de salvator montan.“Am trăit într-un apartament la bloc de două camere unde am avut o bibliotecă cu peste 500 de cărţi. Până în clasa a 8-a am reuşit să văd cum gândesc scriitorii şi am înţeles foarte repede cât de important este să nu consideri visele ca fiind imposobile. Oricare ar fi visul nostru, el se poate îndeplinii, doar că trebuie să avem gândul că putem reuşi. Aşa le-am spus şi copiilor mei, că nimic nu este imposibil. Părinţii mei mi-au spus întotdeauna : Robi, acest lucru nu se poate face !, sau nu ai cum să reuşeşti !. Întotdeauna am fost lăsat mai lejer, ideile mele au fost lăsate liber, astfel  am putut să dovedesc părinţilor mei că pot să aibă încredere în mine. Chiar dacă lor li se păreau fanteziste am demonstrat că  ele se pot realiza. Acest lucru s-a văzut şi atunci când am împlinit 18 ani şi am luat bacalaureatul. Le-am zis părinţilor că voi pleca într-o călătorie mai mare şi ei nu m-au împiedicat. Cred că asta a fost un lucru extraordinar care m-a lăsat să-mi îndeplinesc orice dorinţă care am avut în cariera mea”, a spus  Kovács Zoltán Róbert

“Aveţi şansa să găsiţi bucuria lecturii”

Cireaşa de pe tort  a fost prezenţa criticului literar Al. Cistelecan care i-a condus pe cei prezenţi în paginile sufletului cărţii. Lecţia a început tranşant, distinsul critic literar fiind sincer în faţa tinerilor. “Ocupaţia mea principală a fost cititul. Când eram de vârsta voastră am fost şi eu mobilizat şi am participat la câteva şedinţe în care profesorii şi alţi oameni ne spuneau ce foloase ne aduce lectura. Voi sunteţi acum exact într-o situaţie ca a mea. Nu vă plac cărţile, nici mie, deoarece orice carte care figurează pe o bibliografie obligatorie devine o carte nesuferită. Poate să fie capodopera  capodoperelor, dacă eşti obligat să o citeşti, dispare plăcerea, bucuria aceea spontană de a parcurge o carte. Poate, când eram ca voi să fi citit câteva cărţi de a căror lectură m-am bucurat, dar apoi,  după ce am făcut nişte comentarii de critică literară, lectura aceea de bucurie mi-a dispărut cu totul. Pentru mine citirea unei cărţi este o salahorie, exact ca şi pentru voi, nu e altceva. Voi mai aveţi şansa să găsiţi bucuria lecturii, eu însă am pierdut-o”, a precizat Alexandru Cistelecan.

Despre ironii şi tratarea acestora

Un punct sensibil atins de distinsul oaspete a fost cel al ironiilor, riscul acestora precum şi modul cum le putem contraataca.„Un lucru care îl înveţi citind cărţi de literatură, dacă se poate bune, este să faci faţă situaţiilor în care eşti ironizat. Acest lucru se întâmplă mereu. Ironia e considerată un lucru supărător, chiar ofensator. În realitate nu e chiar aşa, dacă analizaţi puţin situaţia de ironie în care vă aflaţi. În primul rând orice ironie este un compliment, pentru că ironiile nu se fac decât între parteneri egali. Primul lucru care trebuie să-l simţiţi atunci când primiţi o ironie este că, cel care o emite, ironizantul vă face de fapt un compliment, vă propune un pact, să fim la fel de inteligenţi, cel puţin să fim pe o platformă egală. Vă mai face şi un compliment, presupune că aveţi simţul umorului, în sensul că nu vă supărără ironia pe care v-a adresat-o şi că, fiind şi inteligent şi cu simţul umorului daţi o replică în acelaşi ton ironic. Ironiile nu se fac între oameni care nu sunt egali, în ce priveşte IQ-ul. E ca şi cum aţi face ironii pe seama unei oi. Ironia nu are farmec decât atunci când poate primi o replică, iar acest lucru se învaţă din cărţi. Este o situaţie existenţială care o întâlniţi vrând, nevrând, nu aveţi ce face, toţi trecem prin situaţii oarecum ridicole sau expuse ironiilor celorlalţi. Cum să faci faţă unor astfel de situaţii cotidiene ? Se deprind, se învaţă din cărţi,  mai mult decât din viaţă. Dacă citeşti literatură e ca şi cum ai trăi într-o societate foarte animată şi diversă unde cunoşti la fel de bine oamenii”, a spus criticul literar.

Antidot la mitocănii

Lecţia despre carte şi-a urmat cursul firesc, ea fiind considerată de către Al. Cistelecan ca fiind chiar şi un antidot  la mitocăniile ce vin la tot pasul.„E un pericol să fi cult în ziua de azi. Dacă te nimereşti într-o companie de mocofani eşti un complexat, pentru că eşti fragil, nu poţi face faţă replicilor mitocăneşti care se dau acolo. Dacă într-un compartiment de tren vă nimeriţi cu o astfel de gaşcă, vă vine să fugiţi. De vină e cultura voastră care vă educă şi sensibilitatea, nu doar altceva. Tot din cărţi învăţaţi cum să faceţi faţă unor astfel de afronturi prea violent mitocăneşti. Lucrurile rele se învaţă pe stradă, lucrurile bune se învaţă la şcoală, la biserică sau din cărţi. Dacă la şcoală vă duceţi pentru că sunteţi obligaţi, la biserică vă duceţi sau nu, e oarecum treaba voastră, cu cărţile vă puteţi voi înşivă dărui”, a precizat Al. Cistelecan.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1193]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE