Solicitarea anulării Cartei UMF, respinsă de instanţă Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 75 Vizualizări

Solicitarea anulării Cartei UMF, respinsă de instanţă

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş anunţă că prin Decizia Curţii de Apel din Târgu-Mureş pronunţată în data de 23 aprilie a fost respins recursul intentat de Asociaţia Maghiară pentru Pregătire Medicală şi Farmaceutică, demersul juridic iniţiat de asociaţie având ca obiect solicitarea de anulare a Cartei Universităţii pe motiv că nu sunt respectate prevederile Legii Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte modul de organizare a învăţământului în limba maghiară.

Decizie definitivă şi irevocabilă

Potrivit unui comunicat de presă, decizia Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă. „Prin Decizia Curţii de Apel din Târgu-Mureş pronunţată în data de 23 aprilie 2014  a fost respins recursul intentat de Asociaţia Maghiară pentru Pregătire Medicală şi Farmaceutică, alături de alte organizaţii civice şi politice, împotriva sentinţei pronunţată în prima instanţă de Tribunalul Mureş care a avut ca pârât, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Demersul juridic iniţiat de asociaţie a avut ca obiect solicitarea de anulare a Cartei Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş pe motiv că nu sunt respectate prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 în ceea ce priveşte modul de organizare a învăţământului în limba maghiară. Prezenta decizie, care are caracter definitiv şi irevocabil, completează deciziile din celelalte procese în care UMF Târgu-Mureş a avut câştig de cauză: decizia definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privitoare la anularea H.G. nr. 230/2012 – înfiinţarea Facultăţii în limba maghiară la UMF Târgu-Mureş – precum şi decizia definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a fost obligat să emită aviz favorabil de legalitate asupra Cartei UMF Târgu-Mureş. Totodată, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, prin decizia sa din 16.10.2013 s-a pronunţat în sensul că actualul mod de desfăşurare a stagiilor clinice nu constituie un act de discriminare faţă de studenţii maghiari. Deciziile judecătoreşti sus menţionate confirmă corectitudinea prevederilor Cartei UMF si faptul că, având la baza aceasta Carta, toate activităţile specifice învăţământului medico-farmaceutic în limba maghiară se desfăşoară în deplină legalitate”, se precizează într-un comunicat de presă remis de către UMF.

„Demisiile nu pot fi considerate un protest”

Conducerea Universităţii nu consideră demisiile din ultima perioadă un protest împotriva nerespectării legii, solicitându-le astfel reprezentanţilor liniei maghiare să revină asupra deciziei luate şi să îşi continue activitatea în funcţiile în care au fost numiţi. „Conducerea UMF Târgu-Mureş consideră, în contextul descris mai sus, că recentele decizii ale conducerii liniei maghiare de retragere din funcţiile de conducere a unor reprezentanţi şi de boicotare a structurilor de conducere colective nu pot fi considerate un protest împotriva nerespectării legii, ci doar faţă de neîndeplinirea totală a unor deziderate specifice. Având în vedere faptul că în perioada următoare se vor lua decizii importante pentru organizarea anului universitar 2014/2015, solicităm reprezentanţilor liniei maghiare să revină asupra deciziei luate şi să îşi continue activitatea în funcţiile în care au fost numiţi sau aleşi pentru implicarea activă în luarea acestor decizii care privesc şi funcţionarea liniei maghiare”, se mai arată în document.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE