Trei premii UNITER, înmânate de mureşeni Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1154 Vizualizări

Trei premii UNITER, înmânate de mureşeni

Pe scena ediţiei din acest an a Galei UNITER vor urca şi trei personalităţi ale culturii mureşene, care vor acorda premii la tot atâtea categorii ale galei: actriţa şi mezzo-soprana Eniko Szilagyi, scriitorul Mihai Sin şi actriţa Monica Ristea. „Gândurile mele sunt întotdeauna pozitive, cred că sunt frumoase, pentru că aşa cum am mai afirmat, am avut un leagăn frumos dacă aş putea spune aşa. Am fost răsfăţată la Târgu-Mureş, am jucat roluri minunate aici. Sunt onorată că sunt invitată la Gala UNITER şi îmi cade foarte bine că şi-au adus aminte de mine după 25 de ani”, a declarat, pentru cotidianul „Zi de Zi”, artista Eniko Szilagyi.

Eniko Szilagy, artistă de succes în Franţa

Actriţă de teatru şi film, totodată mezzo-soprană, este născută la Cluj Napoca şi a fost timp de mai mulţi ani actriţă la secţia maghiară a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş. În prezent, îşi desfăşoară activitatea în Franţa, unde susţine atât spectacole de muzică, cât şi de teatru, având o febleţe pentru muzica franţuzească, „chanson français a texte“. A jucat în filme precum „Bietul Ioanide” (1980), „Ultima noapte de dragoste” (1980), „Destinaţia Mahmudia” (1981), „Cucerirea Angliei” (1982), „Şantaj” (1982), „Misterele Bucureştilor” (1983), „Secretul lui Bachus” (1984), „Domnişoara Aurica” (1985) şi „Cărările luminii” (2005).

Mihai Sin, scriitor de top

Scriitor, absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca. Profesor de limba română la Târgu-Mureş între 1985-1971, şi-a luat doctoratul în 2003 şi este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1974. A fost redactor al revistei „Vatra” (1971-1990), director al Editurii Albatros (1990-1991) şi ataşat cultural la Ambasada României în Israel (apreilie – decembrie 1992). Din CV-ul său amintim Premiul Uniunii Scriitorilor pentru romanul „Bate şi ţi se va deschide” (1978), Premiul Uniunii Scriitorilor pentru romanul „Schimbarea la faţă” (1985) şi Premiul pentru proză al revistei „Flacăra” (1990).

Monica Ristea, familiarizată cu UNITER

Actriţă, a absolvit Institutul de Teatru „Szentgyorgyi Istvan” din Târgu-Mureş, promoţia 1983, şi şi-a început activitatea la Teatrul de Stat din Oradea, unde a jucat până în 1984. Din CV-ul său amintim Premiul pentru debut în film acordat de revista „Viaţa Studenţească” (1984), Premiul revistei „Amfiteatru” pentru film (1984), Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Teatru Imagine (2003) şi nominalizare UNITER pentru rolul Amalia din spectacolul „Amalia respiră adânc” (2006). În prezent, este actriţă la Teatrul pentru Copii şi Tineret Ariel din Târgu-Mureş, unde a avut roluri precum Amfitrioana din „Jungla X”, regia Gigi Căciuleanu (2001) şi Femeia din „Monoloagele vaginului” de Eve Ensler (2002).

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Buna seara. In cadrul acestei decernari a cantat un domn o piesa „tu esti iubirea mea”. Am auzit la radio live si eram in trafic, dar nu am inteles cine o canta. Este minunata! Ma poate ajuta cineva cu o informatie? Va multumesc!

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE