Creativitatea şi inovaţia, factori esenţiali ai educaţiei Invatamant
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 718 Vizualizări

Creativitatea şi inovaţia, factori esenţiali ai educaţiei

Aula Magna a Universităţii „Petru Maior” (UPM) a găzduit luni, 5 mai deschiderea lucrărilor celei de a treia ediţii a conferinţei internaţionale intitulată „Creativitate şi inovaţie în educaţie” în organizarea Casei Corpului Didactic Mureş, cu sprijinul UPM Târgu-Mureş, „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş „Investiţia eforturilor noastre din ultimii ani a depăşit forma de simplu simpozion judeţean din 2012 şi simpozion cu participare interjudeţeană în 2013, devenind în acest an o conferinţă cu participare internaţională, având în vedere că s-au înscris cu lucrări şi colegi de-ai noştri din Bucureşti, din zece alte judeţe, din Republica Moldova şi din Ungaria. De asemenea,  numărul evident sporit de lucrări înscrise, de la 61 de lucrări în primul an la 173 de lucrări şi comunicări ştiinţifice în secţiuni, cărora li se adaugă 11 prelegeri academice în plen”, a precizat Mariela-Mariana Corneanu, directorul Casei Corpului Didactic Mureş.

În deschiderea conferinţei reprezentanţii instituţiilor implicate în organizarea simpozionului au apreciat importanţa creativităţii şi inovaţiei în procesul de învăţământ menit la o mai bună colaborare între cadrele didactice, elevi, studenţi angrenaţi în procesul de învăţământ preuniversitar şi universitar. Lucrările conferinţei se vor întinde pe durata a trei zile, găzduite atât de UPM cât şi de UMF, şi vor culmina cu o dezbatere finală, realizată de colectivele de organizatori, în perspectiva unei noi valorificări editoriale a lucrărilor înscrise şi prezentate şi a prefigurării ediţiei viitoare.

Legătura dintre mediul preuniversitar şi cel universitar

„Universitatea noastră acordă o importanţă foarte mare acestei colaborări, suntem conştienţi de importanţa şi parteneriatul care trebuie să-l avem cu şcolile, cu liceele, cu tot ce înseamnă învăţământ preuniversitar pentru că facem parte din acelaşi angrenaj, din aceeaşi energie a sistemului educaţional. Fără un învăţământ preuniversitar puternic nu poate exista un învăţământ universitar puternic. Scopul nostru este să creem acea legătură între cele două sisteme, care fac parte din sistemul general al învăţământului şi să încercăm să creştem calitatea acestui proces educaţional.”

Prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rectorul UPM Târgu-Mureş

Reper anual de înaltă calitate educaţională

„Prin această conferinţă sperăm să putem crea un cadru confortabil pentru dezbateri teoretice şi metodologice, în care colegii noştri să găsească noi surse de inspiraţie pentru a-şi îmbogăţi experienţa didactică, să promovăm creativitatea şi inovaţia în mediile educaţionale din care provenim fiecare. Sperăm să întărim parteneriatele existente şi să punem bazele unora noi, astfel încât participarea la Conferinţa „Creativitate şi inovaţie în educaţie” din Târgu-Mureş să devină un reper anual de înaltă calitate pentru mediul educaţional.”

Mariela-Mariana Corneanu, directorul Casei Corpului Didactic Mureş

Să facă faţă unei lumi mereu schimbătoare

„Titlul conferinţei oglindeşte practic ceea ce este cel mai important în educaţie, creativitatea şi inovaţia. Pentru o societate modernă, învăţământul, atât la nivel preuniversitar cât şi la cel universitar necesită atât creativitatea cât şi inovaţia pentru că absolvenţii noştri trebuie să facă faţă unei lumi mereu schimbătoare, fără de care nu ar fi în stare.”

Prof. dr. Nagy Ladislau, prorectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca

Adaptarea la nevoile actuale

„Suntem educatori, suntem responsabili pentru pregătirea profesională a copiilor noştri, a studenţilor noştri şi din acest motiv această temă a conferinţei este una extrem de importantă. Trebuie să ne adaptăm în permanenţă la aceste modificări de la nivelul societăţii noastre, la impactului european în aceeaşi măsură. Trebuie să fim vigilenţi la cerinţele în continuă schimbare de la nivelul pieţii muncii, la ofertele universitare care apar atât în plan naţional dar şi internaţional. Toate acestea se bazează pe inovativitate şi creativitate”

Conf. univ. dr. Monica Tarcea, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Târgu-Mureş

Valorificarea experienţelor pedagogice

„Lucrările pe care am reuşit să le aducem în cadrul acestei conferinţe au importanţa lor, fiecare dintre acestea reprezintă o experienţă didactică, o experienţă pedagogică şi este firesc ca ele să fie valorificate în unităţile de învăţământ din care provin cei care au elaborat aceste lucrări. Suntem la a doua ediţie ca şi parteneri, noi ne-am aliat acestei idei tocmai pentru a crea o legătură mult mai strânsă între învăţământul preuniversitar şi cel universitar din Târgu Mureş, respectiv Universitatea „Petru Maior”

Ştefan Someşan, inspector şcolar general

În mâinile voastre stau noile generaţii

„Vă invit dragi profesori să împărtăşiţi din ceea ce simţiţi, din ceea ce cunoaşteţi tinerilor, pentru ca peste 20 de ani să fiţi pomeniţi, fiecare acolo la locul lui de muncă, pentru că de acolo se poate ajunge foarte departe. Cred că după această conferinţă, să plecaţi cu o piezăşie că puteţi duce pe umerii dumneavoastră mult mai mult decât credeţi astăzi că puteţi duce. Am încredere şi echipa Consiliului Judeţean Mureş va sprijini necondiţionat profesorii, dascălii. Ei sunt temelia acestei ţări care în bună măsură dumneavoastră o conduceţi, pentru că în creierele şi mâinile dumneavoastră stau noile generaţii ale acestei ţări.”

Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE