Start în aventura „Săptămânii elveţiene” Invatamant
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 722 Vizualizări

Start în aventura „Săptămânii elveţiene”

Sute de elevi de la patru şcoli gimnaziale din Târgu-Mureş s-au implicat în proiectul „Săptămâna Elveţiei”, organizat de Asociaţia pentru Managementul Artelor (AMA), cu scopul de a-i motiva pe şcolari să aibă mai multă grijă de mediul înconjurător şi de a le arăta că pot face o schimbare în comunitatea în care trăiesc pornind de la un simplu joc.

Informaţii interesante despre Elveţia

Care este capitala Elveţiei, care este cel mai mare oraş din Elveţia, limbile vorbite în această ţară şi de ce este ea renumită, proiecţie de filme despre Elveţia, cum se face ciocolata şi cine a inventat procedeul de fabricare, dacă sunt zgârie nori în Elveţia şi unde se află cele mai înalte clădiri. În plus, elevii de la Şcolile Gimnaziale „Serafim Duicu”, „Tudor Vladimirescu”, „Liviu Rebreanu” şi de la Gimnaziul „Europa” au aflat că elveţienii mănâncă în medie aproximativ 22 de kilograme de ciocolată anual. Organizatorii le-au explicat copiilor de unde a venit această idee şi cum pot să aducă o schimbare în mediul în care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea. „Am venit în Târgu-Mureş cu „Săptămâna Elveţiei” şi suntem aici mulţumită faptului că aveţi o companie elveţiană aici, Azomureş. În această săptămână, copiii vor învăţa despre Elveţia, se vor juca, vor avea ocazia de a pune întrebări. De ce facem acest proiect? Gândiţi-vă că într-o şcoală din Elveţia copiii merg la şcoală cu bicicletele. Într-o zi, aceşti copii n-au mai pus bicicletele în spaţiul desemnat şi s-a creat astfel un munte de biciclete. Întrebarea este cum şi-a luat primul copil bicicleta de jos. A luat-o pe cea care îi era la îndemână şi cu ea a plecat acasă. Astfel, a fost puţin probabil ca un elev să meargă acasă cu aceeaşi bicicletă. Au repetat exerciţiul acesta de mai multe ori şi au constatat că au învăţat să aibă grijă de acele biciclete. Cred că suntem de acord cu toţii că Elveţia este o ţară curată. Dacă mutăm exemplul cu bicicletele către şcoală, bloc, cartier sau oraş, avem grijă împreună de ceea ce-i al nostru. Copiii aceia aveau grijă împreună de bicicletele lor şi atunci noi dorim să vă comunicăm două lucruri importante: dragostea faţă de natură, curăţenia, respectul faţă de mediu; seriozitatea şi precizia unui ceas elveţian, punctualitatea. De aceea, ne dorim să învăţăm elevii care participă la „Săptămâna Elveţiei” nu numai să nu arunce o hârtie pe jos, ci chiar să ia de pe jos hârtiile şi să le arunce la coş. Sunteţi o mică armată care poate face o schimbare în mediul în care trăieşte. La rândul vostru, îi puteţi învăţa şi pe alţii să procedeze la fel ca voi”, le-a povestit şcolarilor Dan Piroi, de la AMA.

Joaca de-a ţările pentru un mediu mai curat

Timp de o săptămână, copiii se vor juca de-a ţările şi culturile, urmând ca după această săptămână să pună în practică tot ce au învăţat. „Programul cu Elveţia a început acum doi ani de zile tot cu o companie elveţiană, Holcim, şi am fost în trei oraşe din ţară. Apoi, cu o altă companie ne-am dus la Focşani, iar în momentul de faţă suntem în Târgu-Mureş mulţumită companiei Azomureş şi comunităţii locale. Elveţia este foarte ofertantă pentru elevi, fie pentru ciocolată, munţi, ceasuri. Vrem să facem un pas înainte pentru a avea un mediu înconjurător mai curat. E un proiect în care ne jucăm de-a ţările, de-a culturile şi încercăm să transmitem nişte învăţăminte către elevi, iar aceştia răspund foarte bine, pentru prin joacă ei chiar învaţă ceva”, a declarat Dan Piroi.

Preşedintele Camerei de Comerţ Elveţia-România, Markus Wirth, a spus că proiectul este binevenit, copiii şi tinerii putând să trăiască o experienţă nouă şi interesantă. „Camera de Comerţ face legătura între organizaţie şi companiile care sunt interesate. Eu am fost director general la Holcim, aceasta fiind prima companie care a făcut acest proiect în Turda, Cluj şi Câmpulung. Cred că întotdeauna când vrem să schimbăm ceva la o regiune trebuie să începem cu tinerii, cu copiii, de acolo începe totul. Pe de altă parte, cred că este o experienţă interesantă şi pentru copii, să înveţe câte ceva despre Elveţia sau despre o altă ţară. Sunt foarte mândru că pot să fiu aici. Am venit din Constanţa şi de un an am ocupat poziţia de general manager la Ameropa Grains, care este compania Grupului Ameropa. Vă doresc o săptămână foarte interesantă şi vă mulţumim pentru pasiunea pe care am simţit-o aici, în această dimineaţă”, a spus Markus Wirth.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!