Diplome de excelență la Festivalul Național ”Lucian Blaga” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 292 Vizualizări

Diplome de excelență la Festivalul Național ”Lucian Blaga”

 

DSC_2494

Festivitatea de deschidere a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”, ajuns la cea de a XV-a ediţie, a avut loc sâmbătă, 1 august, de la ora 10.00, la Studioul Regional de Radio Târgu-Mureş, avându-i ca invitaţi de onoare pe academicianul Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, lector univ. dr. Eugeniu Nistor şi dr. Valentin Marica.

Scriitorul, filosoful si profesorul Lucian Blaga a fost una dintre cele mai importante figuri ale culturii românești contemporane. Inițial expresionistă, lirica sa este deschisă miracolelor și cultivă vitalismul dionisiac. Cu privire la Lucian Blaga , academician din 1936,  sunt multe înscrisuri necunoscute. Unul dintre acestea, o stenogramă, priveşte ceea ce trebuia să fie un elogiu academic, la 75 de la naşterea filozofului, respectiv în anul 1970. Lucian Blaga se născuse la 9 mai 1895, în Lancrăm, şi va fi înhumat, la un alt 9 mai (1961), în acelaşi Lancrăm – sat sfinţit şi prelungit în mit.

 

În cadrul festivalurilor internaționale ” Lucian Blaga” organizate la Lancrăm Sebeș, care adună de cele mai multe ori oaspeți de seamă atât din țară, cât și din străinătate, se acordă un premiu special pentru literatură Lucian Blaga. Academicianul Alexandru Surdu dorește ca în viitor,  Festivalul Național de la Târgu Mureș să fie organziat înainte sau după perioada verii, astfel încât să poată participa și studenții, iar în cadrul manifestării să fie acordat și un Premiu special de filosofie ”Lucian Blaga”, pentru cea mai bună lucrare scrisă în anii anteriori. În urmă cu ani, în cadrul unui festival internațional, dr. Valentin Marica l-a întrebat pe regizorul Horia Popescu cum trebuie să vorbim despre Lucian Blaga?! iar răspunsul domniei sale a fost ” despre Blaga trebuie să vorbim firesc, să-l rostim și să-l gândim firesc”. Trăind în „orizontul misterului”, omul doreşte să lămurească tainele universului, ceea ce se realizează prin revelaţie. Creaţia apare ca o posi­bilitate de revelare a misterului, iar forma ei superioară este mitul. Poetul va integra structura mitului în procesul de creaţie și se cunoaşte preferinţa lui pentru valorificarea substratului mitic autohton. Poezia posedă ceva din forţa cuvântului creator, prin emanarea energiilor cosmice, origi­nare, poetul fiind capabil de revelaţie, în contact cu ilimitatul şi absolutul
” m-aplec peste margine, nu știu e-a mării, ori a bietului gând?!” sunt câteva versuri destul de puțin citate, dar extreme de profunde” a adăugat dr. Marica. Tot acesta a amintit de ”Izvoadele” lui Blaga și marea lui confesiunea despre cum a intrat în pârjolul traducerii lui Faust și  cum a folosit neologismul în traduceri.

Poet, eseist, publicist şi diriguitor al Editurii „Ardealul” din Târgu-Mureş, ca şi al frumoasei reviste de filozofie şi literatură „Târnava, editată cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al Filialei Mureş a Uniunii Scriitorilor, Eugeniu Nistor este un exeget cumpătat al filosofiei lui Lucian Blaga, vocaţia sa filosofică rotunzindu-se printr-o licenţă (1996) şi un doctorat  în filosofia lui Blaga (2003), ambele la Universitatea din Bucureşti.

Festivalul Național Lucian Blaga este organizat în perioada 31 iulie – 2 august 2015, de Societatea Scriitorilor Mureşeni – Editura Ardealul, în parteneriat cu Studioul Regional de Radio România Târgu-Mureş, Primăria municipiului, Consiliul Judeţean Mureş, Facultatea de Ştiinţe şi Litere a Universităţii „Petru Maior”, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gh. Şincai” al Academiei Române, Uniunea Scriitorilor din România.

În ziua de 1 august, în cadrul Festivalului au fost acordate diplome de excelență dr. Mihai Popa, director al Editurii Academiei Române din București, scriitorul Victor Gheorghe Stan, președinte filiala de literatură pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România, conf. univ. dr. Adrian Lesenciuc, Academia Forțelor Aeriene din Brașov, prof. dr. Mircea Buruian, dr. Mihai Ardelean și scriitorului Ioan Găbudean.

În cadrul manifestării va fi prezentată ediţia anastatică a volumului Orizont şi stil (1936) de Lucian Blaga (Editura Ardealul, Târgu-Mureş, 2015) şi va fi lansat noul număr al revistei „Târnava”. Festivalul mai cuprinde un recital poetic, sub genericul „Pod peste Mureş”, susţinut de poeţii invitaţi: Iulian Boldea, Lazăr Lădariu, Ioan Găbudean, Zeno Ghiţulescu, Ion Dumbravă, Valentin Marica, Eugeniu Nistor, Doina Pologea, Aurel Hancu, Ana Maria Crişan, Constantin Nicuşan, Victor Gh. Stan, Marius Paşcan, Adrian Lesenciuc. Duminică, 2 august, sediul Editurii ”Ardealul” va găzdui o expoziție de ediții Blaga, de reviste și cărți de exegeză blagiană.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE