Home / Agricultura / Târgu-Mureş, capitala europeană a Bălţatei de tip Simmental

Târgu-Mureş, capitala europeană a Bălţatei de tip Simmental

Distribuie

baltata-romaneasca-640În perioada 7-8 august va avea loc la Târgu-Mureş prima ediţie a Congresului Internaţional al Rasei Bălţată tip Simmental, eveniment organizat de Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia de Control Oficial a Producţiilor (COP)-ACTJM Târgu-Mureş şi Organizaţia Naţională de Însămânţări Artificiale din România. Programul va fi structurat pe două segmente, Congresul Rasei Bălţată  Românească tip Simmental, găzduit vineri, 7 august de Palatul Prefecturii (ora 17:00) , precedat de workshopul „Actualităţi şi perspective pentru Rasa Bălţată Românească tip Simmental” (ora 10:00), respectiv o expoziţie de taurine la sala Manej a Depozitului de Armăsari în ziua de sâmbătă, 8 august, ora 12:00.

Oaspeţi de seamă

534084Oaspetele de onoare al congresului va fi Secretarul General al Asociaţiei Europene de Bălţată dr. Georg Röhrmoser din Germania, precum şi preşedinţii de federaţii alte zece state europene. Nu vor lipsii reprezentanţi din partea ministerului agriculturii, ANSVSA, Colegiul Medicilor Veterinari, şi a altor instituţii stâns legate de activitatea crescătorilor de taurine din România. „Este prima acţiune românească postdecembristă de asemenea amploare, un congres internaţional al Rasei Bălţată tip Simmental, care nu a mai avut loc în România de pe vremea când profesorului Emil Silvaş prezenta efectele miraculoase ale acestei rase la staţiunea de la Sângeorgiu de Mureş. Important este prezenţa oaspeţilor din străinătate, preşedinţii asociaţiilor de crescători din cele 10 ţări europene, la care se adaugă şi prezenţa oficialilor din Ministerul Agriculturii. E foarte bine că vin, deoarece va fi o tragere de limbă, vom sta faţă în faţă, în aer liber, şi vom putea ridica problemele noastre”, ne-a declarat Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Mureş.

Afilierea la Federaţia Europeană Simmental

img_2939Printre obiectivele congresului se numără afilierea crescătorilor de Bălţată din România la grupul european de crescători, precum şi armonizarea programului  de ameliorare din România cu Programul European Comun. „La congres va fi dezbătută importanţa Resei Bălţată tip Simmental, ca rasă mixtă lapte-carne, pentru că vedem cum scade tot mai tare preţul la lapte. Vom vedem cum găsim soluţii pentru a putea supravieţui. Cu preţul care este acum la lapte nu putem merge mai departe, ne pierdem. Acesta este unul din marele nostru bai, precum şi unele mici răfuieli ale noastre cu registru, cu cartea de rasă, treburi tehnice pe care trebuie să le rezolvăm cu federaţia, ministerul şi cu ANAF. Pe noi ne-au încurajat foarte mult nemţii, austriecii, cam toate ţările. Acum câteva zile ministrul agriculturii a semnat afilierea noastră la Federaţia Europeană Simmental. Cu alte cuvinte, şi Federaţia Crescătorilor de Taurine din România face parte din acest important for. Se plăteşte o cotizaţie de 200.000 de euro, care poate părea o sumă mare, dar acum avem o umbrelă mai mare care,  pentru noi înseamnă foarte mult”, a precizat Boca.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zeci de oi, găsite fără suflare pe o pajiște din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Mai multe oi de la o stână din Sângeorgiu de Mureș au fost găsite …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.