Home / Cultură / Prietenie româno-elveţiană la Academia Sighişoara

Prietenie româno-elveţiană la Academia Sighişoara

Distribuie

1Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti, Jean-Hubert Lebet, a declarat sâmbătă seara, în deschiderea Academiei Sighişoara, că a ales să sărbătorească Ziua Naţională a Elveţiei aici, întrucât judeţul Mureş este foarte important pentru ţara sa fiindcă aici există o „concentrare de cultură şi investiţii elveţiene de înaltă clasă”, informează Agerpres.

Jean-Hubert Lebet: “Este un eveniment de înaltă clasă”

Excelenţa Sa Jean-Hubert Lebet s-a declarat impresionat de valoarea Academiei Sighişoara, eveniment despre care a afirmat că este foarte cunoscut în Elveţia. „Judeţul Mureş este foarte important pentru Elveţia pentru că avem aici o concentrare de cultură şi investiţii de înaltă clasă. Domnul Gavrilovici (Alexandru Gavrilovici, organizatorul Academiei Sighişoara – n.r.), an de an, deschide această şcoală de vară cu ocazia Zilei Naţionale a Elveţiei şi încerc să ajung de fiecare dată, în funcţie, bineînţeles, de programul pe care îl am. Pentru mine, această Academie este unul dintre cele mai bune exemple de punere în aplicare a felului elveţian de a face lucrurile. Este un eveniment de înaltă clasă care combină prietenia şi iubirea. Asta pentru că domnul Gavrilovici a reuşit, timp de 22 de ani, să organizeze acest eveniment cu ajutorul prietenilor domniei sale şi aceşti maeştri au deschiderea de a oferi din cunoştinţele lor studenţilor, prin intermediul cursurilor de specialitate. Este cea de-a 22 ediţie şi asta demonstrează o altă calitate elveţiană, aceea de a gândi şi aţi lua angajamente pe termen lung”, a subliniat Jean-Hubert Lebet, citat de site-ul www.agerpres.ro.

2
Parteneriat cu Academia de Muzică din Basel

Academia Sighişoara a fost iniţiată în anul 1993 de violonistul Alexandru Gavrilovici, care a subliniat că această manifestarea, deşi arată ca un festival, este, în realitate, o şcoală care îşi doreşte să fie o platformă de lansare pentru tinerii interpreţi şi compozitori. „Se spune despre Academia Sighişoara că este un festival. Da, suntem un festival, dar, de fapt, suntem o şcoală. Aşa a început cândva, acum 22 de ani, şi şi-a păstrat acest caracter de şcoală care are ca oglindă aceste concerte, pentru a reflecta munca realizată în aceste ateliere de creaţie. Avem, de asemenea, o onoare deosebită ca Academia de Muzică din Basel, cea mai reputată, cu un trecut glorios şi cu o actualitate foarte interesantă în plan mondial să fie împreună cu noi. Din partea românească suntem parteneri, şi ne mândrim cu aceasta, cu Academia „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, de asemenea un institut care a dat omenirii foarte mulţi mari muzicieni”, a punctat Alexandru Gavrilovici. „Academia Sighişoara îşi doreşte să fie o platformă de lansare pentru tinerii interpreţi şi compozitori. Astfel, nu este întâmplător este faptul că unul dintre cursuri este dedicat compoziţiei şi este susţinut de compozitorul elveţian Roland Moser. Studenţii care s-au înscris la acest curs vor veni la Sighişoara cu lucrări începute, pe care le vor finaliza şi finisa pentru a fi interpretate în ultimele zile ale Academiei”, a completat Alexandru Gavrilovici.
Susţinere elveţiană

Academia Sighişoara a fost deschisă, sâmbătă seara, de un concert susţinut de Anton Kernjak la pian, Katharina Gohl Moser, violoncel, Alexandru Gavrilovici, vioară şi Aurelian Băcan la clarinet, după compoziţii ale lui Igor Stravinsky, Roland Moser, Ivan Wyshnegradsky şi Nikolai Roslavez. Începând cu ediţia 2014, Academia Sighişoara este cofinanţată printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Primele 20 de ediţii ale Academiei Sighişoara au beneficiat de sprijinul oamenilor de afaceri elveţieni din România.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin își așteaptă vizitatorii cu nerăbdare

Distribuie Muzeul Etnografic „Anton Badea” din municipiul Reghin își deschide porțile pentru vizitatorii săi, într-un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.