FOTO: Profit din ouă de prepeliţă, la Microferma Sâncrai Agricultura
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 2308 Vizualizări

FOTO: Profit din ouă de prepeliţă, la Microferma Sâncrai

1A prepelite cu ouaCotidianul Zi de Zi vă prezintă povestea uneia dintre puţinele microferme din judeţul Mureş care are ca obiect de activitate creşterea prepeliţelor şi comercializarea ouălor de prepeliţă. Microferma Sâncrai se află în comuna Sâncraiu de Mureş, pe strada Plopilor nr. 25 şi este deţinută de soţii Maria şi Nicolae Radu.

De la 250 la 700 de păsări

Business-ul a demarat iniţial în parteneriat cu un prieten care a plecat în străinătate, astfel încât microferma de prepeliţe a rămas în administrarea familiei Radu. „De trei ani mă ocup cu creşterea prepeliţelor. Eram partener cu un coleg, el avea păsările şi eu hrana pentru păsări, el a plecat în străinătate şi atunci am preluat eu microferma. Am început cu 250 de păsări şi acum avem circa 700”, îşi aminteşte Nicolae Radu, pensionar în vârstă de 66 de ani. „Ouăle le comercializăm numai în judeţul Mureş, prin magazinele Palas. Am avut şi în magazinele Darina, dar s-a băgat cineva peste mine şi l-am lăsat pe el să se ocupe. Afacerea este una e familie, suntem doar eu şi soţia mea, Maria”, completează fermierul, care mai creşte şi păsări de curte şi porci.

Aflăm, de asemenea, că prepeliţele sunt foarte sensibile atunci când vine vorba despre condiţiile din microfermă. „Mâncarea pentru prepeliţe este specială, amintesc aici porumb, sămânţă de sorg, orz, grâu, floarea soarelui şi soia. Ca şi condiţii de creştere, trebuie să ai spaţiu adecvat, cu lumină şi căldură adecvate. Stingerea e la 10 seara, până la 4 dimineaţa, când începe iluminatul, care porneşte şi se opreşte automat. E nevoie de o temperatură de 22 de grade şi vara ai nevoie de ventilatoare, ca să ţii temperatura sub control. De asemenea, mâncarea şi apa sunt automatizate”, precizează crescătorul de prepeliţe.

1B cap colectare oua

Producţia zilnică, 500 de ouă

Ouăle sunt recoltate manual, iar producţia zilnică a microfermei este de circa 500 de ouă. „După ce recoltăm ouăle, urmează ambalarea în cofraje de 20 de bucăţi, etichetarea şi drumul către supermarketuri. Noi ne extindem în raport de cerere. Vara e mai mică cererea, însă iarna facem faţă cu greu cererii

Scot cam 1.000 – 1.200 lei lunar profit după ele, iar după o prepeliţă profitul anual este cam de 100 de lei”, punctează Nicolae Radu, care poate fi contactat pentru comenzi la număruld e telefon 0749-169.339.

Proprietăţi terapeutice

În ceea ce priveşte proprietăţile terapeutice ale oului de prepeliţă, aflăm că în comparaţie cu oul de găină acesta conţine de patru ori mai multă vitamina B1, de 15 ori mai mult vitamina B2, de cinci ori mai mult fosfor, de opt ori mai mult fier şi microelemente de potasiu, zinc, calciu şi sulf şi lista ar putea continua. „Ouăle de prepeliţă sunt foarte bune în ameliorarea a numeroase afecţiuni, cum ar fi diabetul zaharat, arteroscleroza, obezitatea, colesterolul, TBC, bolile cardiovasculare, bolile alergice, astmul bronşic, conjunctivitele, sinuzitele, afecţiunile gâtului, ulcerul gastric, tulburările digestive, afecţiunile ale tenului, impotenţa şi eliminarea radiaţilor din organism. În plus, coaja de ou este o sursă ideală de calciu. Coaja de ou de prepeliţă este de 90% carbonat de calciu foarte uşor de digerat de organism şi conţine 27 de elemente necesare pentru om. După ce e spălat, oul se pune la uscat şi apoi se macină cu râşniţa, obţinându-se un praf fin. Pulberea din coaja de ou se poate amesteca cu patru-cinci picături de lămâie şi poate fi consumată oricând pe parcursul unei zile”, a subliniat Maria Radu, care a mai dezvăluit că atunci când prepeliţele ascultă muzică la radio, producţia de ouă este mai bună decât de obicei.

[zizigallery id=1717]

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE