“Imperiul contraatacă” la Călugăreni Cultură
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 136 Vizualizări

“Imperiul contraatacă” la Călugăreni

Directorul Soos despre surprizele Festivalului Defilare grandioasă în cel mai autentic stil roman. Degustări de preparate tradiţionale romane. Săpături arheologice pentru doritori, zeci de corturi cu meşteşugurile romane şi un autentic oracol roman. Asterix şi Obelix organizează jocuri pentru copii. Lupte de gladiatori şi înfrângerea hoardelor barbare. Şi o impresionantă lansare de lampioane care să sublinieze grandoarea momentului. Toate acestea şi multe altele vor face deliciul vizitatorilor aşteptaţi în număr cât mai mare la spectaculosul Festival Roman şi Renascentist de la Călugăreni, programat pentru sâmbătă, 8 august.

Dress code, tunică

Organizatorii, Muzeul Judeţean Mureş, au lansat sub o denumire incitantă, “Imperiul contraatacă”, cea de-a treia ediţie a Festivalului la realizarea căruia va colabora o întreagă armată. “80 de persoane, angajaţi ai Muzeului, studenţi şi voluntari vor fi pe metereze pentru a oferi publicului un program variat şi de calitate”, a afirmat directorul Muzeului, Soós Zoltán. În opinia realizatorilor, ideea de bază a evenimentului este cea de promovare a patrimoniului, mai precis de a promova limesul roman şi vestigiile romane de la Călugăreni. Ediţiile precedente se pare că au avut un impact deosebit asupra publicului, reflectat în creşterea numărului de vizitatori şi participanţi.

La Călugăreni este un sit arheologic de epocă romană foarte bine păstrat şi conservat, pentru conservarea şi valorificarea căruia se fac eforturi la care participă, alături de secţiile Muzeului Judeţean Mureş, şi alte instituţii, cum este Biblioteca Teleki din Târgu Mureş, Teatrul Şură din Călugăreni sau Primăria Eremitu, pe raza căreia se află situl arheologic. Soós consideră că desfăşurarea Festivalului într-un cadru rural, departe de marile oraşe, este un atu suplimentar pentru reuşita evenimentului. „Arhitectura citadină poate estompa atmosfera, la Călugăreni însă vizitatorii vor avea parte doar de cea mai autentică experienţă romană şi medievală”, a subliniat acesta.

Autentic oracol roman

Această a treia ediţie vine cu câteva noutăţi absolute. Una dintre aceste noutăţi este prezenţa barbarilor. “La această ediţie vorbim încă despre perioada de aur a Imperiului Roman. Vom putea admira faimoasele legiuni romane, care vor înfrânge hoardele barbare”, a explicat directorul Muzeului. Romanii fiind adevăraţi profesionişti în materie de festivaluri, sacrificând resurse inimaginabile pe altarul distracţiei, organizatorii vor încerca să se apropie de grandoarea spectacolelor romane lansând în premieră, în timpul defilării deja tradiţionale, 200 de lampioane. “Romanii erau cu adevărat profesionişti când venea vorba despre spectacole. Şi nu vorbesc doar despre spectacolele din arenă, ci despre cele care cuprindeau întreaga cetate. Romanii sacrificau resurse inimaginabile, animale sălbatice, cai, gladiatori defilau prin întreaga Romă. Chiar dispariţia leilor din zona Africii de Nord este atribuită acestui fenomen”, a subliniat Soós.

Acesta a dezvăluit o altă noutate absolută, care cu siguranţă va atrage un mare număr de curioşi. Mai precis, este vorba despre un cort unde doritorii vor putea să afle tainele viitorului de la un autentic oracol roman. Directorul şi-a manifestat regretul că nu s-au păstrat partituri autentice romane, astfel vizitatorii vor fi văduviţi de latura muzicală a Romei antice. Doritorii vor putea asista în schimb la concerte de muzică medievală şi renascentistă, organizate în curtea Mănăstirii Franciscane. Noutăţi absolute vor fi şi cele două pavilioane care sunt tocmai în curs de finalizare. Aici muzeologii vor prezenta cum decurg cercetările şi săpăturile. Adevărate capsule ale timpului, în opinia directorului Soós. “Aici se va vedea pe de o parte cum arăta un castru roman, cum arăta satul care îl împrejmuia şi cum arătau şi celebrele terme romane”, a precizat Soós. Acesta şi-a manifestat speranţa că în 2016 vor putea începe reconstrucţia Comandamentului, scop pentru care vor apela la fonduri europene.

Fără cartofi pai la Călugăreni

Ca şi la precedentele ediţii, programul acestei ediţii va cuprinde şi degustări de vinuri, preparare şi degustare de bucate după reţetele lui Apicius, concursuri de tras cu arcul, antrenamente şi exerciţii militare ale legionarilor, licitaţii de sclavi dar şi prezentarea şcolii de gladiatori a lui Memnius. Doritorii vor putea încerca meşteşugurile tradiţionale ale epocii în deja consacratele ateliere de meşteşuguri, artă şi viaţă cotidiană romană, cum ar fi atelierele de mozaicuri, de prelucrare a pietrei şi a fierului, ateliere de opaiţe, de păpuşi, de ţesut şi de pictură. Vor putea cunoaşte leacurile atât romane cât şi medievale în atelierele dedicate. De asemenea, vizitatorii pot să intre în contact cu ateliere de meşteşuguri franciscane, cum ar fi cele de podoabe şi bijuterii, de copişti, de manufactură a hârtiei, a lumânărilor şi sandalelor.

Doritorii de cartofi pai sau de alte delicii moderne vor trebui însă să-şi pună pofta în cui. Asta pentru că pe tot teritoriul Festivalului vor fi comercializate doar bucate preparate pe baza unor reţete romane, furnizate firmelor participante de către specialiştii Muzeului Judeţean. Un program variat şi pe toate gusturile, speranţa organizatorilor fiind ca Festivalul Roman şi Renascentist de la Călugăreni să devină unul consacrat şi de referinţă pe plan naţional.

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE