Săptămâna Internațională a Alăptării. Cum se marchează la Târgu-Mureș Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 486 Vizualizări

Săptămâna Internațională a Alăptării. Cum se marchează la Târgu-Mureș

adina iancu alaptareȘtim despre laptele matern că reprezintă principala sursă de hrană pentru sugar şi unica din punct de vedere nutritiv şi calitativ. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea și educă viitoarele mămici asupra beneficiilor pe care le oferă laptele matern pentru sănătatea bebelușului.

Studii recente arată că în România doar 30% dintre proaspetele mămici își alăptează bebelușul în prima lună de viață și mai puțin de jumătate dintre acestea continuă alăptarea pe parcursul celor șase luni minim recomandate, în timp ce în țările din nordul Europei, procentul mamelor care își alăptează bebelușul depășește 80%. În această săptămână, are loc Săptămâna Internațională a Alăptării. La Târgu-Mureș, Adina Iancu, moașă și consultant în terapie la Mami Center, promovează de ani buni de zile alăptarea, ea organizând periodic o serie de cursuri de pregătire pentru naştere, de îngrijire a noului născut, dar şi cursuri pentru mămicile care alăptează. „Alăptarea bebeluşului de către mamă este foarte importantă, pentru că laptele matern este singurul preparat, dacă pot să-l numesc aşa, care se pliază perfect pe nevoile copilului şi pe sistemul lui digestiv. Fiecare mamă alege dacă vrea sau nu să alăpteze. Din punctul meu de vedere, alăptatul este un drept al copilului, dar este şi dreptul mamei. Este corpul ei şi ea decide dacă vrea sau nu să alăpteze. Spre exemplu, în Franţa femeile nu prea alăptează. Ele sunt cele mai feministe sau prea feministe şi doresc să nu îşi strice corpul. Aceasta este alegerea fiecărei femei. În ţara noastră, dacă întrebi fiecare gravidă, spune că da, vrea să alăpteze. Sunt puţine, prea puţine cele spun că nu vor să alăpteze. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că o mamă trebuie să alăpteze şase luni exclusiv şi până la doi ani, dar şi după doi ani. Majoritatea mamelor au o frică de naştere, de faptul că nu o să se descurce, dar şi de ceea ce o să se întâmple la spital. Eu le spun că dacă au încredere în ele şi în instinctele lor, care apar pe parcurs, se vor descurca”, a precizat Adina Iancu.

saptamana alaptarii adina iancuStart în sănătatea bebelușului
OMS recomandă alăptarea bebelușului până la vârsta de șase luni, fiind continuată în paralel cu alimentația diversificata până la vârsta de doi ani sau chiar mai mult. Alăptarea bebelușului îl protejează pe acesta de infecții periculoase, creându-i un număr însemnat de anticorpi, îi întărește imunitatea și previne mortalitatea infantilă. În plus, laptele matern este bogat în vitamine și minerale sănătoase, contribuind la dezvoltarea corectă a bebelușului.„Beneficiile alăptării sunt multe şi mari. Mamele pot scăpa de acele kilograme în plus acumulate în mod fiziologic, sunt mai puţin predispuse la depresie, le creşte ataşamentul faţă de copii, se reduce riscul de a avea osteoporoză. De asemenea, scade riscul de cancer mamar. Stima şi ataşamentul faţă de copil sunt iarăşi beneficii şi aspecte pozitive. Ce poate să fie mai frumos decât să îţi hrăneşti copilul din corpul tău. Nu există beneficiu mai mare. Eu le spun mamelor că nu există ceva mai bun ce ai putea să-i dăruieşti copilului decât să-l alăptezi, pentru că acesta este, de fapt, startul în sănătatea lui”, a transmis Adina Iancu.

Întoarcerea mamei la serviciu și continuarea alăptării
Evenimentele din acest an stau sub semnul întoarcerii mamei la serviciu și continuării alăptării. „Anul acesta, tema Săptămânii Mondiale a Alăptării este întoarcerea mamei la serviciu și continuarea alăptării. Legile din România sprijină mama, deci fiecare trebuie să se informeze și să discute cu angajatorul pentru a face un plan și pentru a i se respecta dreptul. Cea mai mare satisfacție a mamei este să-și vadă copilul crescând cu hrana propriului trup. Fiecare mamă trebuie să se informeze și să caute sprijin specializat pentru a avea un start bun în alăptare. Societatea, familia și cadrele medicale trebuie să renunțe la mituri și să sprijine activ mama la începutul alăptării și pe toată perioada alăptării”, a arătat Adina Iancu.

Mami Center organizează la sediul Senso, în 6 august, de la ora 18.00, un nou curs pentru mămicile care alăptează. „Mămici și graviduțe, vă aștept să povestim despre alăptare în general, alăptarea și începerea serviciului în special”, a mai transmis Adina Iancu. Mamele care doresc să se înscrie la aceste cursuri pot să o facă la numărul de telefon: 0743-319.890. Persoana de contact este Adina Iancu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!