Home / Business / Angajaţii din domeniul IT, scutiţi de la impozitare. Reacţia lui Dan Maşca

Angajaţii din domeniul IT, scutiţi de la impozitare. Reacţia lui Dan Maşca

Distribuie

mascaScutirea de la impozitare a programatorilor a fost extinsă pentru toţi angajaţii din domeniu, indiferent de specializarea absolvită, printr-un Ordin emis recent de ministrul pentru societatea informaţională, ministrul educaţiei şi cercetării ştiinţifice, ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi ministrul finanţelor publice.

Mai multe Ordine, în decursul a 11 ani

Potrivit unei analize Hotnews, de-a lungul timpului, guvernanţii au emis mai multe ordine referitoare la domeniul IT, primul dintre acestea, Ordinul 250/2004, prevăzând ca una din condiţiile principale pentru aplicarea de scutiri să fie ca angajaţii eligibili să fi absolvit una dintre specializările cu profil IT prevăzute într-o listă destul de limitată. “Mai mult decât atât, pe parcursul anilor, ca urmare a reformelor sistemului de învăţământ, universităţile şi-au schimbat denumirile specializărilor astfel încât multe dintre ele nu au mai coincis, deşi curricula a rămas aceeaşi. Multe companii din domeniu au avut o abordare conservatoare şi au aplicat scutirea doar angajaţilor care absolviseră una dintre specializările din listă. Acest fapt a generat frustrări în rândul celorlalţi angajati care ocupau posturi similare şi care desfăşurau aceleaşi activităţi ca şi cei scutiţi. Angajatorii au încercat să compenseze această discriminare prin acordarea unor drepturi salariale suplimentare pentru a nu pierde forţa de muncă atât de necesară într-o industrie în continuă expansiune, cum este sectorul IT”, se arată în analiza Hotnews.
Conform aceleiaşi analize, la solicitarea companiilor din industrie, în anul 2013 autorităţile au decis introducerea unui nou Ordin, care a extins şi a actualizat lista specializărilor. “Acest ordin mult aşteptat a fost bine primit atât de către angajatori cât şi de către angajaţi, însă nu a rezolvat în totalitate problema discriminării între angajaţi, legiuitorul neţinând cont de calificările profesionale şi experienţa angajaţilor care nu puteau beneficia de scutire din cauza specializării absolvite”, se mai precizează în text. Totodată, autorii analizei sunt de părere că intrarea în vigoare a Ordinului 1348/2015 “oferă soluţia acestei probleme prin eliminarea în totalitate a oricăror prevederi referitoare la specializare, angajatorului şi angajaţilor rămându-le să îndeplinească restul criteriilor”.

Dan Maşca: “Ordinul este dat pentru corporaţii”

Prevederile Ordinului 1348/2015 au fost analizate de omul de afaceri Dan Maşca, proprietarul companiei Reea din Târgu-Mureş, unul din jucătorii cei mai cunoscuţi de pe piaţa IT locală. “Oamenii ăştia din ministere nu pricep că nu trebuie să faci o facultate pentru a face programare? Poate inclusiv un tânăr, care a făcut o şcoală profesională acum x ani, care are minte tehnică, cu îndrumare, să ajungă să facă programare, doar că el este dezavantajat. Nici o ţară din UE nu are o asemenea aberaţie de discriminare pozitivă şi pentru ce anume? Pentru vreo 100.000 de IT-işti? Păi ori reduci la toată lumea impozitul pe salar la zero, ori aplici la oricare meseriaş din România aceiaşi regulă”, a scris Dan Maşca, pe pagina sa de Facebook.
Totodată, proprietarul companiei Reea a adus în discuţie şi locurile de muncă interdependente şi a concluzionat că respectivul Ordin dezavantajează clar întreprinderile mici şi mijlocii. “Să nu mai vorbim de joburile interdependente. De exemplu în industria de jocuri. Ce să facă programatorul fără grafician? Să nu îmi spuneţi că trebuie neaparat să facă facultate graficianul şi el nu poate să aiba scutire de impozit, deoarece el de fapt nu face programare, dar fără el programatorul nu prea are ce să arate ca interfaţă grafică. La fel şi în alte domenii, în care IMM-iştii antreprenori au nevoie de economişti, medici etc. care nu au competenţe şi nu fac programare, dar fără competenţa lor nu apar acele noi aplicaţii. Ordinul este dat pentru corporaţii şi clar că dezavantajează IMM-iştii, mai ales pe cei care ar dori să facă antreprenoriat în piaţa din România, care este o piaţă săracă şi nu poate să genereze 10.000 USD/angajat în multe comunităţi”, a conchis Dan Maşca.

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Investiție pentru creșterea productivității abatorului Oprea Avi-Com din Sânpaul

Distribuie Conducerea SC Oprea-Avi Com SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.