Lucrări intense în şcolile mureşene Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 124 Vizualizări

Lucrări intense în şcolile mureşene

1 003După lungi prelungiri de termene şi lucrări intense, în sfârşit se pare că Grădiniţa nr. 16 din zona Maternităţii Vechi din Târgu-Mureş va fi finalizată. Cel puţin aşa afirmă Horaţiu Lobonţ, directorul adjunct al Serviciului Şcoli din cadrul Primăriei Târgu-Mureş. Recepţia lucrărilor este programată pentru următoarele zile, urmând ca până la începutul noului an şcolar grădiniţa construită la începutul secolului XX, mai precis în 1902, să fie redată circuitului educaţional.

Şcoli monument, reabilitate

Finalizarea investiţiei a fost îngreunată de statutul de monument al clădirii, a explicat Lobonţ. “A trebuit să respectăm până şi culoarea originală a exteriorului clădirii. A fost un proiect complex, la care a fost nevoie de colaborarea responsabililor de la monumente”, a arătat acesta. Pe interior însă, grădiniţa va fi practic reînnoită, inclusiv cu mobilier nou. Lobonţ a declarat că imediat după recepţia lucrărilor se va interveni în viteză pentru amenajarea curţii interioare, unde vor fi amplasate locuri de joacă pentru copii şi se va planta gazon, până cel târziu în data de 15 septembrie grădiniţa fiind integral reînnoită. O lucrare asemănătoare este în curs de finalizare şi la Gimnaziul “Bernady”. Acolo în prezent se derulează renovarea faţadei clădirii, deasemeni monument. “Lucrarea a fost ceva mai costisitoare, pentru că, fiind monument, nu am putut amplasa termopane PVC, obligatoriu trebuind să utilizăm lemn stratificat. Faţada va fi reabilitată exact cum a fost ea la vremea finalizării construcţiei, în 1907”, a adăugat Lobonţ. Nu sunt singurele lucrări de amploare aflate în diferite stadii de finalizare la şcolile mureşene. “Am demarat mansardarea la Colegiul Papiu precum şi la Liceul de Artă, mai precis la clădirea de pe strada Mărăşti, care este în subordinea Primăriei. Ambele urmează să fie finalizate în decursul acestui an,”, a exemplificat directorul adjunct al serviciului. Cele două lucrări amintite se derulează prin fonduri UE. La fel, este în curs mansardarea Colegiului “Unirea”, unde vor fi realizate 5 noi săli de clasă, elevii acestora urmând ca, până la finalizarea lucrărilor, să-şi desfăşoare activitatea în săli din incinta Liceului de Construcţii.

DSCF0055Lucrări lăsate pe dinafară

În ciuda lucrărilor intense, un număr de lucrări necesare şi demult cerute de către directorii şcolilor au fost lăsate pe dinafară din cauza bugetului, a explicat acelaşi Lobonţ. Acesta este şi cazul celor de la Gimnaziul “Dacia” care, deşi mulţumiţi că o porţiune a gardului corpului B al şcolii a fost reparat, aşteaptă încă amplasarea termopanelor pe lateralele corpului A. În ce priveşte termopanele, şeful direcţiei a precizat că în zilele următoare se va desfăşura licitaţia pentru termopane, astfel acestea nu vor întârzia prea mult. O altă lucrare însă, respectiv asfaltarea terenului de sport din spatele Şcolii Generale nr. 7, a fost lăsată din nou pentru anul viitor. Terenul de sport este într-o stare avansată de degradare, fiind un adevărat pericol pentru copii (vezi foto). Situaţia a fost sesizată în repetate rânduri, conducerea şcolii încercând de mai multe ori să rezolve problema. Au fost realizate însă lucrări de hidroizolaţie a şcolii, lucrări asemănătoare desfăşurându-se şi la gimnaziile “Serafim Duicu”, “Mihai Viteazul”, la grădiniţa “Dumbrava Minunată” şi altele. Toate unităţile de învăţământ de pe raza municipiului vor începe noul an şcolar în condiţii cel puţin decente, a afirmat şeful direcţiei din Primărie. “Vreau să atrag atenţia cetăţenilor că niciodată Primăria nu a cerut bani de la părinţi pentru dotarea sau zugrăvirea vreunei şcoli. Am vorbit personal cu toţi directorii de şcoli, am trimis adrese. Dacă avem de zugrăvit săli de clase sau de pus parchet, noi le facem. În plus, Primăria face an de an deschideri de conturi către fiecare instituţie şcolară din care şcolile pot face ce consideră de cuviinţă”, a atras atenţia Lobonţ. Acesta a aflat cu surprindere că profesorii nu sunt suficient de bine informaţi şi în loc să apeleze la serviciul dedicat, alertează părinţii. În acest sens, a cerut chiar o suplimentare de buget pentru urgenţele apărute ulterior alcătuirii acestuia.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE