Home / Administratie / Regulamentul pentru parcări mai așteaptă o lună

Regulamentul pentru parcări mai așteaptă o lună

Distribuie

 

????????????????????????????????????

Consilierii locali au amânat în ultima ședință regulamentul privind interdicțiile de plantări de arbori pe aliniamentele stradale, dar și noul regulament referitor la exploatarea parcărilor în regim de autotaxare. Ce au mai decis aleșii locali, citiți în materialul de mai jos.

Concesiune, la licitație

Consilierii locali au mai aprobat în ultima ședință de Consiliu Local concesionarea prin licitație publică a unui teren în suprafață de 18.000 de euro pentru construirea unui colector de transport gaze între stația de comprimare Mureș și panoul de măsură grup 12 Tîrgu Mureș și lucrări de modernizare sistem transport gaze. Colectorul ar urma să fie amplasat în extravilanul municipiului, în Pădurea Budiului. Redevența a fost stabilită la 1 euro per metru pătrat, iar durata concesionării la 12 ani cu posibilitatea de prelungire. Din comisia de licitație vor face parte din partea Consiliului Local Tîrgu Mureș, Claudiu Maior și Makkai Gergely, noul consilier local din partea UDMR. Acest proiect de hotărâre a fost votat după ce în luna februarie, consilierii locali au aprobat că este oportună întocmirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru acea suprafață în vederea realizării investiției „Construire colector nou de transport gaze între stația de comprimare Mureș și panoul de măsură grup 12 Tîrgu Mureș și lucrări de modernizare sistem transport gaze”. Beneficiarul PUZ-ului este firma Depomureș SA care urma să suporte și costurile documentației pentru întocmirea acestuia.

Proiect al Poliției Locale, amânat

Consilierii locali au avut de dezbătut în ultima ședință proiectul de hotărâre privind unele măsuri de reglementare a amplasării mijloacelor de semnalizare rutieră și a rețelelor de iluminat public pe aliniamentele stradale, cât și pe unele proprietăți ale persoanelor fizice sau juridice, în raport cu arborii ornamentali de pe aceste aliniamente.
Karácsony Erdei Etel de la UDMR a susținut că proiectul de hotărâre nu a fost publicat pe site-ul administrației publice locale cu 30 zile înainte, așa cum cere Legea privind transparența decizională nr. 52 din 2003, modificată și republicată. A fost motivul principal pentru care aceasta a cerut amânarea proiectului. 15 consilieri au votat pentru amânarea acestuia, astfel că proiectul va putea reveni în dezbatere în următoarea ședință.
Prin acest proiect, Poliția Locală a sesizat că multe indicatoare nu sunt vizibile din cauza copacilor, în principal, astfel că propunerile ce au intrat pe ordinea de zi vizează interdicția plantării de arbori/arbuști ornamentali la mai puțin de 25 de m față de intersecțiile străzilor cu 2-3 benzi pe sens, cu trafic intens deoarece în perioada de vegetație, dezvoltarea coronamentului arborilor obturează vizibilitatea mijloacelor de semnalizare rutieră, putând provoca accidente rutiere. Pentru șoselele care au doar o bandă pe sens, interdicția plantării arborilor este începând cu 15 m. De asemenea, Primăria, dacă acest proiect va trece într-o ședință viitoare, poate soma un proprietar să își toaleteze arborii sau pomii care depășesc limita de proprietate pentru că altfel vor risca amenzi între 100-500 de lei. Contravenții pe care le vor putea ataca totuși în instanță.

Regulamentul parcărilor mai așteaptă

????????????????????????????????????

Consilierii locali au dezbătut în ultima ședință și proiectul de hotărâre privind revizuirea și completarea Regulamentului de exploatare în regim de autotaxare a parcărilor cu plată aflate pe domeniul public din Municipiul Tîrgu Mureș. Însă înainte de a lua o hotărâre, proprietarul companiei Tracia Trade, firmă care exploatează parcările de pe domeniul public din Tîrgu Mureș a fost solicitat să dea câteva lămuriri.
„Problema semnalată de domnul Benedek este reală în sensul că, în 2009, această stradă nu a fost prevăzută în contract, pe de altă parte contractul are un articol în care spune că pot fi retrase sau adăugate anumite tronsoane de străzi cu acordul Executivului și în ce privește strada Tudor Vladimirescu, așa s-a intâmplat. Sunt alte străzi, puteți să remarcați, cum este Sportivilor, cum este Cetății care au fost în 2009 și nu sunt acuma. Pe de altă parte am plecat la drum cu 2507 locuri, acesta este primul proces verbal de inventariere, din 2009, și suntem în prezent în 2311. Deci nu am crescut, dimpotrivă. Eu cred că din partea noastră a existat întotdeauna toleranță, nu am avut niciodată nimic de comentat vizavi de inițiativele Executivului, ne onorăm obligațiile financiare, ne onorăm obligațiile contractuale, iar materialul pe care îl aveți în față din luna mai, practic încearcă să optimizeze activitatea noastră. Nu are legătura cu adăugarea unor străzi, sunt mai mult aspecte juridice, aspecte care fac să funcționeze mai bine corespondența cu procesele verbale de contravenție care știți foarte bine că le-am discutat la comisie”, a declarat Horațiu Moldovan, proprietarul Tracia Trade.
În ciuda acestor explicații, a micșorării tarifului la 0,5 de bani pe oră și a altor modificări care i-au fost impuse companiei, proiectul a fost amânat.
În schimb, aleșii au votat în regim de urgență proiectul de hotărâre privind abrogarea parțială a unor articole din hotărârile prin care se aprobau ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Proiectul de hotărâre vine în urma unei decizii pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Observator astronomic la Platou

Aleșii locali au aprobat studiul de fezabilitate privind construcția la Platoul Cornești a unui observator astronomic, cu mai multe amendamente, care vizează în principal sursa fondurilor necesare pentru investiție. Astfel, aleșii au solicitat ca acesta fie să fie finanțat în funcție de posibilități, fie să fie atrase fonduri europene. Csegzi Sándor, directorul Universității Cultural-Științifice, a solicitat, de asemenea, în plen ca instituția pe care o reprezintă să fie inclusă în proiect și a susținut că există o mare posibilitate ca acest proiect să fie finanțat din bugetul european, ceea ce nu s-a putut acum aproape 10 ani când a fost depus proiectul pentru reabilitarea și modernizarea Platoului Cornești. Suma care ar fi necesară realizării acestei investiții se cifrează la 641 de mii de lei.
De asemenea, consilierii locali au aprobat o serie de alte investiții, precum mansardarea clădirii principale a Colegiului Unirea, mansardarea Academiei de Sport, alocarea unei sume de 100.000 de lei pentru Asociația Tîrgu Mureș – 2021, pentru patrimoniul acesteia. Tot în ultima ședință a fost votat parteneriatul între municipalitate și Parohia Reformată pentru asigurarea de locuri de veci în cimitirul din Remetea.
Ligia VORO

Un imobil de achiziționat

Aleșii locali au aprobat în ultima ședință demararea procedurilor privind achiziționarea de la Atcom a unui imobil situat în Parcul Municipal pentru a fi amenajat apoi pentru patinoar, dar și pentru alte evenimente care vor fi în restul anului acolo.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Borbély László, sărbătoritul zilei

Distribuie Zi specială marți, 26 martie, pentru consilierul de stat mureșean Borbély László, coordonatorul Departamentului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.