Share

Home / Cultură / Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Alba Iuliei

Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Alba Iuliei

sinaxaMănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea a găzduit în data de 3 august 2015 întâlnirea anuală a stareţilor, stareţelor şi duhovnicilor de la mănăstirile din Eparhia Alba Iuliei. În cadrul acestui eveniment au fost abordate o serie de aspecte duhovnicești cu caracter practic, în lumina cuvintelor Sfântului Apostol Pavel: „La sârguință, nu pregetați; cu duhul fiți fierbinți; Domnului slujiți.” (Rom. 12, 11)
Întâlnirea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată de slujba de Te Deum. La ora 11.00 a avut loc deschiderea propriu-zisă a sinaxei, prezidată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, moment urmat de cuvântul Înaltpreasfinției Sale și de intervenții pe tema aleasă, ce se încadrează în tematica generală a Anului Omagial 2015, dedicat misiunii parohiei şi mănăstirii azi. De asemenea, în cadrul discuțiilor care au urmat, au fost dezbătute aspecte duhovniceşti şi administrative curente, metode prin care vetrele monahale pot și trebuie să rămână faruri luminoase pentru orientarea spirituală a lumii, precum și probleme de actualitate, ce afectează într-o formă sau alta mănăstirile din Arhiepiscopia Alba Iuliei.
Prezent în mijlocul nobilelor fețe monahale, Ierarhul nostru le-a așezat în suflete un cuvânt părintesc, în care a subliniat importanța grijii pentru mântuirea sufletului și rolul deosebit de important pe care monahismul îl are în revigorarea duhovnicească a societății românești contemporane. Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Ne-am adunat astăzi la Mănăstirea Recea de Mureş pentru a prezenta şi dezbate diverse subiecte privind viaţa de fiecare zi din mănăstirile şi schiturile Eparhiei noastre. În ele se cuvine să domine „unicul necesar”, adică grija de mântuire a sufletului nemuritor. Prin săvârşirea cu evlavie a slujbelor liturgice şi printr-o vieţuire pe linia principiilor evanghelice, monahii şi monahiile pot contribui la redresarea spiritual-morală a societăţii contemporane, care se îndreaptă cu grăbire spre haos, nebunie şi impas. Conştienţi de rolul fundamental pe care-l avem în viaţa neamului nostru, nu trebuie să slăbim în eforturile noastre duhovniceşti. În acest sens, este bine să luăm aminte la îndemnul paulin: „În râvnă, nu pregetaţi, fiţi arzători cu duhul; Domnului slujiţi-I” (Rom. 12, 11). Trăind conform voturilor monahale, noi, călugării, vom fi adevărate santinele ale Bisericii lui Hristos, iar monahismul va reprezenta un semn al Împărăţiei cereşti în mijlocul lumii răscumpărate”.
Salba de 42 de așezăminte monahale din Eparhia Alba Iuliei reprezintă spațiul luminos și sfânt, în care oameni de o mare frumusețe sufletească, călugări și călugărițe, frați și surori de mănăstire, își trăiesc viața în totalitate înaintea Feței lui Dumnezeu. Prin dăruire și ascultare, prin diferite renunțări și prin curăție, aceștia luptă împotriva patimilor, înaintează smerit spre mântuire și ard în rugăciune nu doar pentru a trăi mai deplin în Dumnezeu, ci și pentru lumea care suferă, înstrăinată de Cel ce este „Calea, Adevărul și Viața” (Ioan 14, 6). Hotărârea de a trăi o viață îngerească și de a trece constant din starea de păcat în starea omului așa cum l-a gândit Dumnezeu înainte de a zidi lumea devine realitate cu ajutorul harului lui Dumnezeu și sub povățuirea duhovnicilor, la care se adaugă sprijinul sufletesc și material al părinților stareți și al maicilor starețe, ce își desfășoară misiunea din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu.
Această consfătuire cu stareţii, stareţele şi părinţii duhovnici reprezentând mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Alba Iuliei se organizează conform hotărârii Sfântului Sinod din şedinţa de lucru din 5-6 iulie 2005, pentru analizarea problemelor specifice, schimbul de experienţe duhovniceşti şi adoptarea de măsuri adecvate, în scopul îmbunătăţirii vieţii monahale.

Pr. Florin CROITORU

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Conferința interdisciplinară Neuron, la o nouă ediție

O nouă ediție a conferinței interdisciplinare Neuron, organizată de șef de lucrări dr. Adrian Ivănescu …

Share
Share