Slobozenie la cătină și afine în piețe Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 489 Vizualizări

Slobozenie la cătină și afine în piețe

catina

Comercianții din piețele agroalimenatre nu pot concura la preț cu marile lanțuri de supermarket, pentru că prețul este direct legat de volumul de marfă vândut, cu alte cuvinte cu cât volumul e mai mare, prețul e mai mic. Costurile pe care le are producătorul tradițional vor fi întotdeauna mai mari, dar întotdeauna el va avea altceva decât poate oferi supermarketul: produsul natural. Oamenii spun că ar găsi legumele și fructele mai ieftin în supermarket, pepenele roșu este 1 leu kilogramul, de exemplu, în magazine, în condițiile în care în piețe se vinde cu  până  2,50 lei , însă preferă să cumpere marfă din piață pentru că marfa de aici are gust. ” Toată iarna asta lungă am cumpărat din supermarket, a fost de ajuns, acum până la terminarea sezonului vom veni în piață pentru a lua fructe și legume” ne spune Magdalena Ștef, pensionară de 68 de ani.

 

De câteva zile, piețele agroalimentare sunt colorate cu nuanțele vii ale fructelor aduse de la munte, zmeură, afinele, cătină și merișoare.

Cătina gata culeasă de frunze și crenguțe se vindea, astăzi, cu 10 lei kilogramul, la plasă sau la borcane de 400 g. Cei care au depistat întâia dată cât de bine face cătina au fost tracii, hinduşii, grecii, chinezii, mongolii, celţii şi slavii. I se spune şi ginsengul românesc, „goji de România, şi este cel mai bun vaccin antigripal, este plină şi de vitaminele A, B, E, K, dar şi de fosfor, potasiu, magneziu, fier, iar ca și betacaroten, are peste nivelul conţinut de morcov. Adăugaţi aminoacizii esenţiali, acizii graşi esenţiali şi veţi obţine o minunăţie de fruct.  Este considerată un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic şi chiar anticancerigen. Despre uleiul de cătină se spune că ar avea puterea să scadă nivelul colesterolului, să ajute în ulcerul gastric, în afecţiuni circulatorii şi hepatice. Comercianții spun că cele mai bine se vând afinele și cătina, iar oamenii le cumpără de poftă sau pentru sănătate.

 

catina 2

Ceva mai ieftine sunt afinele, recunoscute pentru numeroasele calități și beneficii în creșterea imunității, scăderea apariției bolilor cardiovasculare, prevenirea afecțiunilor oculare. Pentru un kilogram de afine comercinații ambulanți cer până în 10 lei.

Gospodinele amatoare de gemuri nu par să se avânte prea tare, preferă să scaneze ofertele de la o tarabă la alta, să le compare cu cele din alte piețe, probabil așteaptă zile cu prețuri mai bune, în speranța că vor putea cumpăra cantități mai mari. Cât privește vânzările, lucrurile par mulțumitoare. Unii comercianți spun că sezonul fructelor de pădure le aduce câștiguri și de 1500 de lei, însă condiția este să aibă marfă proaspătă și bună.

Un kilogram de roșii se vinde cu 3-5 lei, depinde de sursa de provenineță, roșiile de grădină fiind mai scumpe, castraveții costă între 2-3 lei, ardeii 2,50 lei, gogoșarii cu 3 lei, vinetele cu 2 lei. Prețurile diferă și în funcție de zi, la sfârșitul săptămânii fructele și legumele par a fi mai ieftine puțin, pentru că atunci și clienții sunt mai mulți.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE