Veste excelentă pentru Universitatea „Petru Maior” Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 334 Vizualizări

Veste excelentă pentru Universitatea „Petru Maior”

upm 1Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş a fost încadrată în rândul instituţiilor de învăţământ superior din România cu „Grad de încredere ridicat”, cel mai înalt nivel din punct de vedere al calităţii educaţionale. Evaluarea a fost realizată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), organism care are ca misiune efectuarea evaluării externe a calităţii educaţiei oferite de instituţiile de învăţământ superior şi de alte organizaţii furnizoare cu programe de studii specifice învăţământului superior care operează în România.

Eforturi pentru îmbunătăţirea nivelului calitativ

Rezultatul evaluării a fost primit cu optimism moderat de prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rectorul Universităţii „Petru Maior”, care a subliniat că, înainte de toate, calificativul acordat de ARACIS obligă la menţinerea şi chiar îmbunătăţirea actului educaţional din cadrul universităţii. „În cursul acestui an calendaristic, mai exact în luna martie, după o perioadă de pregătire a unei documentaţii de analiză, am fost vizitaţi de către o comisie naţională a ARACIS în vederea reacreditării Universităţii „Petru Maior”, proces care se face o dată la cinci ani. Reamintesc că în urmă cu cinci ani Universitatea „Petru Maior” a obţinut o calificare onorantă, şi anume „Grad de încredere ridicat”, lucru care a fost reconfirmat în şedinţa Consiliului Naţional ARACIS din data de 27 iulie, iar în cursul săptămânii trecute am primit în mod oficial vestea”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. univ. dr. Călin Enăchescu. „Considerăm ca o normalitate acordarea acestui calificativ, pentru că într-adevăr Universitatea „Petru Maior” a făcut în decursul ultimilor ani şi a întregii sale existenţe eforturi considerabile de a consolida un sistem educaţional de înaltă calitate. Această veste este una bună, dar în acelaşi timp este şi o obligaţie de a ne păstra acest standard, ceea ce înseamnă că va trebui să facem în continuare eforturi pentru a îmbunătăţi şi ridica nivelul calitativ al învăţământului, cercetării şi al implicării universităţii în comunitatea locală. De aceea, acest calificativ reprezintă pentru noi o provocare şi nu doar un moment de apreciere”, a completat rectorul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş.

upm 2

În elita universităţilor din România

Astfel, Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş se menţine în elita instituţiilor de învăţământ superior din România, alături de alte universităţi de tradiţie. „Ceea ce trebuie să se înţeleagă din această clasificare este că nu există diferenţe în acordarea acestor calificative, orice universitate care are „Grad de încredere ridicat” înseamnă că satisface aceleaşi condiţii. Cu alte cuvinte, Universitatea „Petru Maior” poate fi considerată egală cu toate celelalte universităţi care au „grad de încredere ridicat”, şi din această categorie fac parte majoritatea universităţilor de tradiţie din România, cum sunt de exemplu Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi altele”, a menţionat prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Colaborări cu peste 80 de instituţii europene

Potrivit acestuia, evaluarea realizată de ARACIS este o continuare a evaluărilor pe care Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureşle-a avut în decursul anului universitar 2014-2015. „Am fost evaluaţi de către Asociaţia Universităţilor Europene, care chiar dacă nu acordă calificative a făcut un raport de activitate legat de performanţele Universităţii „Petru Maior”, făcând şi recomandări şi în acelaşi timp aprecieri asupra activităţii desfăşurate”, a subliniat rectorul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş. „Tot în acest an universitar am trecut printr-o altă evaluare a capacităţii de internaţionalizare a activităţii. Universitatea noastră, chiar dacă îşi asumă un rol regional, prin acel motto cunoscut, „O universitate pentru comunitate”, asta nu înseamnă că îşi asumă şi o calitate regională, ci prin intermediul internaţionalizării, a relaţiilor de colaborare cu cele peste 80 de instituţii, universităţi, centre de cultură din Europa, prin numeroasele parteneriate de colaborare prin considerăm că ne plasăm pe un loc superior în ceea ce priveşte capacitatea de a colabora la nivel instituţional cu alte universităţi din Europa. Cifrele sunt edificative, dacă ne raportăm la numărul de studenţi, la numărul de cadre didactice, mobilităţile, conferinţele, schimburile din domeniul cercetării, educaţiei, toate acestea ne plasează într-o poziţie de top a universităţilor din România, lucru constatat de comisia de care v-am vorbit”, a conchis prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE