FOTO: Palatul Administrativ, triumf al rafinamentului Turism in Mures
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 234 Vizualizări

FOTO: Palatul Administrativ, triumf al rafinamentului

palatul administrativ 1Reper al arhitecturii Secession din Târgu-Mureş, Palatul Administrativ este printre edificiile care definesc astăzi vizual municipiul. Concepută în anul 1905 din iniţiativa primarului Bernády György, clădirea s-a dorit a fi un simbol al prosperităţii oraşului, care în acea perioadă ajunsese de la 10.000 la aproximativ 29.000 de locuitori. Construit pentru a fi sediul Primăriei oraşului, Palatul Administrativ a devenit după anul 1948 sediu al Comitetului Judeţean al PCR al Judeţului Mureş. După anul 1990, clădirea a fost sediul autorităţilor publice, în prezent fiind sediul Consiliului Judeţean Mureş şi al Prefecturii.

Monede de aur la temelie…

Istoria vorbeşte despre piatra de temelie, pusă în vara anului 1906, în partea de sud a clădirii, alături de care au fost aşezate câte un exemplar din fiecare monedă de aur aflată în circulaţie în acea epocă. Şi vorbeşte şi despre dezbaterile prelungite care au precedat construcţia. Bernády György îşi făcuse cunoscută intenţia de a construi o nouă Primărie încă din 1903, dar proiectul a fost aprobat doar în mai 1905, când a şi fost lansat concursul de proiecte. Din cele 14 proiecte primite, câştigător a fost cel al arhitecţilor budapestani Komor Marcell şi Jakab Dezsö, care însă au avut obligaţia de a include în acesta părţi din alte patru proiecte cumpărate.

Primarul de atunci a argumentat, în favoarea construcţiei, că lucrările vor fi executate doar de meşteri localnici, iar banii oraşului nu vor ajunge la străini. Aşa s-a şi întâmplat, inginerul Csiszár Lajos câştigând licitaţia contractului pentru suma de 437.000 de coroane aur. La încheierea plăţilor, suma a ajuns la 700.000 de coroane de aur. Lista cu numele celor care au lucrat la realizarea construcţiei apare dealtfel pe placa de marmură amplasată în holul principal al Palatului. Planurile ambiţioase ale primarului nu s-au oprit aici, la doar cinci ani distanţă fiind începută construcţia Palatului Culturii. Încă o clădire asemănătoare, destinată Teatrului, ar fi trebuit să împodobească piaţeta, dar declanşarea Primului Război Mondial a zădărnicit planurile lui Bernády György.

203 trepte pentru un oraş întreg

Clădirea are un plan dreptunghiular, compus din patru corpuri dispuse în jurul unei curţi interioare. Cele dinspre est şi vest au trei etaje, iar cele dinspre nord şi sud doar două. Arhitecţii si-au concentrat atenţia asupra faţadei de est, asimetrică, datorită turnului cu orologiu. Faţada principală, dinspre est, are corpul central bine articulat, fiind subliniat de un portic robust cu o largă terasă deasupra. Cele trei intrări principale sunt simplu tratate, însă evidenţiate printr-un joc al pietrei şi al cărămizii aparente. Cinci ferestre imense cu vitralii ale Sălii de Consiliu accentuează intrarea principală. Celelalte trei faţade sunt tratate unitar. Acestea sunt încadrate în chenare arcuite în jurul ferestrelor.

În vitraliul principal al casei scărilor este înfăţişat noul Palat Administrativ, iar în două casete alăturate sunt reprezentate clădirile ce au fost dărămate pentru a-i face loc, consemnând astfel o parte din oraş care dispărea. Liniile sinuoase, alungite, decorate cu modele florale definesc eleganţa clădirii, alături de detaliile cu elemente decorative policrome, florale, de inspiraţie populară din majolică Zsolnay, ţiglele de coamă Zsolnay verzi, cornişa şi ancadramentul unei ferestre, din ceramică verde, roşu, alb, galben şi albastru.

Rafinamentul defineşte şi decoraţiunile interioare în care, deşi se regăsesc şi motive populare, acestea nu predomină ci se contopesc cu toate micile detalii, rezultând ansamblul de o eleganţă deosebită. Palatul se remarcă şi prin turnul cu orologiu înalt de 55 metri, care a fost construit la insistenţele Serviciului Pompierilor şi a Poliţiei. Situat pe latura de nord-est, transformă complet percepţia vizuală a clădirii, conferindu-i originalitate. De formă pătrată, turnul are loggia ieşită pe console. Orologiul are cadrane pe toate cele patru laturi ale turnului. În turn se intră printr-o uşă bogat ornamentată, după urcarea celor 203 trepte privitorii având la dispoziţie panorama întregului oraş.

[zizigallery id=1640]

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE