Home / Invatamant / Peter Csaba, de la Universitatea „Petru Maior” la Yahoo! Australia

Peter Csaba, de la Universitatea „Petru Maior” la Yahoo! Australia

Distribuie

111Fost student al Universității “Petru Maior” din Târgu-Mureș, Peter Csaba își desfășoară activitatea, din 2009, în cadrul gigantului Yahoo! Australia, unde coordonează echipa care lucrează la o nouă versiune a paginii de start a reţelei au.yahoo.com, cea mai vizitată pagina a reteței Yahoo! Australia, cu peste patru milioane de accesări zilnic.

Student la Universitatea “Petru Maior”

După absolvirea Liceului Teoretic “Bolyai Frakas” din Târgu-Mureș în 1995, Peter Csaba s-a înscris la Universitatea “Petru Maior”, specialitatea Matematică – Informatică. “Asta era în 1996 când informatica și internetul erau doar la început și Universitatea „Petru Maior” mi s-a părut locul în care îmi pot diversifica cunoștințele în acest domeniu. La facultate am ajuns să ajut la administrarea rețelei cabinetului informatic și astfel am avut mai mult access la internet și implicit la mai multe informații. Universitatea „Petru Maior” este o universitate de prestigiu, cu profesori de calitate și dotările tehnice necesare pentru a te perfecționa în domeniul informatic. Nedorind să plec din oraș, Universitatea „Petru Maior” era alegerea firească”, își amintește IT-istul în vârstă de 35 de ani.

Pasionat de numere și matematică

Târgumureșeanul spune că a ales domeniul IT-ului deoarece încă de pe băncile școlii primare se simțea atras de numere și apoi jocuri pe calculator. În mod firesc, elevul de atunci a progresat reușind să realizeze mici opere de artă, una din ele fiind o poză cu formația Metallica, alcătuită din mii de liniuțe și puncte. “Întotdeauna mi-au plăcut numerele și în școală puteam să rezolv problemele de matematică relativ ușor. După ce am văzut primul calculator cu niște jocuri simple dar foarte interesante pentru vremea respectivă, am aflat că se pot scrie mici programe, se pot face animații, calcule sau chiar și baze de date. Am simțit că parcă s-a deschis o lume nouă în fața mea și m-am simțit atras de acest domeniu. Prima mea „capodoperă” a fost să desenez pe calculator o poză cu formația mea preferată, Metallica. La vremea respectivă nu exista cameră digitală, scanner sau chiar monitor color, ca atare poza trebuia realizată din puncte și liniuțe. Țin minte, am desenat poza pe hârtie de milimetru și zile întregi am lucrat să introduc fiecare punct și fiecare linie ca până la urmă să iasă poza. Asta însemna mii de linii de genul plot (x,y), plot (x,y), line (x1,y1,x2,y2) pe care la urmă le salvam pe o casetă”, explică inginerul.

Primul job, la Netsoft

În mod firesc, primul loc de muncă a fost în domeniul IT-ului, la Netsoft, singura firmă din acel moment din Târgu-Mureș care oferea servicii internet. “Eram în al doilea an de facultate când am primit o ofertă de la Netsoft, singura firmă pe vremea aceea care oferea servicii internet. Era o oportunitate pe care nu puteam pierde. Aici am început să fac primele pagini web printre care și pagina www.top100.ro care după puțin timp a devenit pagina cu cei mai mulți vizitatori din România. Întotdeauna mă gândesc la Netsoft la un loc unde am învățat enorm, am lucrat cu o echipă de profesioniști și unde am fost apreciat și încurajat să fiu creativ”, rememorează Peter Csaba.

Dezvoltator de pagini web

După absolvirea facultății, tânărul a înființat, împreună cu doi parteneri din Germania, o firmă de programare, prin intermediul căreia a început să penetreze piața business-urilor online din mai multe țări ale lumii. “Am lucrat exclusiv pentru piața din Germania. Era apogeul perioadei „dot com”, caracterizată printr-o explozie de business-uri online apărute peste noapte. Am condus o mică echipă cu ajutorul căreia am dezvoltat nenumărate pagini web pentru piața din Germania până când bula „dot com” s-a spart și clienții germani și-au închis firma. Din fericire, am reușit să găsesc interes pentru serviciile noastre prin diferite părți ale lumii, în țări precum Anglia, Franța, Canada și Italia”, afirmă târgumureșeanul.

Din 2009, la Yahoo! Australia

Pe lângă muncă, IT-stul a început să viziteze mai multe țări, una dintre acestea fiind Australia, în 2006, de care s-a îndrăgostit iremediabil, alături de soția sa Maria. Trei ani mai târziu, Peter Csaba se muta cu familia la Sydney, angajându-se în doar trei săptămâni la compania Yahoo! Australia. “Deși lucrurile mergeau cât se poate de bine în România, după vizita din Australia am decis să ne mutam aici pentru că am ajuns la concluzia că aici avem mai multe oportunități atât pe plan personal cât și pe cel profesional. În 2009 am împachetat două rucsacuri și ne-am mutat în Sydney. Pot să spun că nu a fost ușor să lăsăm totul în urma și să începem totul de la capăt. După ce am revenit din amorțeala produsă de drum și de diferența fusului orar, ne-am acomodat și am început să caut de muncă. După doar două săptămâni am fost acceptat la un interviu la Yahoo! Australia și după o săptămânaă am început să lucrez la o companie la care nici nu visam că pot să ajung cât timp eram în Târgu-Mureș”, precizează inginerul.

Premiat pentru cea mai bună idee

Întrebat ce face concret la Yahoo! Australia, târgumureșeanul spune că în cei trei ani de activitate a lucrat la mai multe proiecte importante care au avut un impact direct în creșterea numărului de utilizatori ai paginilor Yahoo! și implicit au contribuit la mărirea profitului înregistrat de companie. „După doar doi am primit o distincție pentru inovație și recent am câștigat competiția „Hack Day” în care se premiază cea mai bună idee. Competiția începe dimineața și durează 24 de ore, timp în care stăm la birou și dezvoltăm un prototip funcțional. Deși se lucrează greu la implementarea ideilor ne facem timp să mai jucăm un fotbal de masă, să mâncăm pizza sau chiar să bem o bere. Momentan coordonez o echipă și lucrez la o nouă versiunea a paginii de start au.yahoo.com, cea mai vizitată pagina a retelei Yahoo! Australia, care are peste patru milioane de accesări zilnic”, afirmă fostul student de la Universitatea “Petru Maior.” „Munca la Yahoo! Australia este interesantă și din cauza faptului că trebuie să colaborezi nu doar cu departamentele interne ci și cu birourile aflate în diferite țări cum ar fi SUA, India, China și altele”, adaugă IT-istul.

Condiții de muncă excelente

Potrivit acestuia, condițiile de muncă de la Yahoo! Australia sunt foarte bune, cu numeroase oportunități de dezvoltare profesională și personală. “La Yahoo! Australia pot să zic că avem condiții foarte bune. Departamentul de resurse umane face tot posibilul ca personalul să fie satisfăcut și fericit și să rămână la firmă. Avem oportunități de dezvoltare profesională, poți să faci diverse cursuri de perfecționare online ale căror costuri sunt acoperite de companie, sau sunt organizate evenimente pentru motivarea individuală și de echipă. Desigur, avem posibilitatea să ne și destindem când simțim nevoia, există masă de fotbal, masă de ping pong, xbox, wii, table sau șah. Cât timp îți faci treaba la timp nimeni nu se uită peste umărul tău ce faci. Într-adevăr, salariul este mai mare decât în România, se poate trăi decent dintr-un salariu”, explică Peter Csaba. „Încerc să mă folosesc de toate oportunitățile de perfecționare și dezvoltare profesională care sunt oferite în cadrul firmei. În curând o să-mi finalizez cursul de project management și doresc să-mi fructific cunoștințele obținute și să progresez în carieră”, încheie inginerul.

Acomodarea, relativ ușoară

“Acomodarea în Australia a fost relativ ușoară, grație și faptului că am primit multe informații de la fratele meu care deja trăia în Australia de câțiva ani. Dar totuși familia și prietenii ne lipsesc până în ziua de azi. Trebuia să învățăm a serie de noutăți, sistemul de taxe fiscale, sistemul medical, să cunoaștem orașul, să ne obișnuim cu transportul comun. Totul este online, sistemul bancar, plata facturilor. Nu în ultimul rând, a trebuit să învățăm să comunicăm într-o limbă care deși ne era familiară, accentul și jargonul australian ne-a oferit câteva surprize. Deși știam și am auzit despre multiculturalitatea din Australia, am învățat multe și mai avem multe de învățat. La scurt timp după acomodare am început să explorăm orașul, țara, continentul. Am călătorit mult, mai ales în jurul Sydney-ului dar am ajuns și la corali și am făcut două ture cu mașina, de 2.800 de kilometri și 5.000 de kilometri. Explorările acestea ne-au ajutat mult să cunoaștem oamenii, stilul de viață specific australian.”

 

De asemenea, verificati

Excelența la matematică, premiată la Târgu Mureș

Distribuie În timp ce suntem scandalizați de toate problemele răsărite de mulți ani la nivelul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.