Întoarcerea la rădăcini și meșteșugul olăritului la Saschiz Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 440 Vizualizări

Întoarcerea la rădăcini și meșteșugul olăritului la Saschiz

DSC_2550

În ziua de vineri, 7 august, de la ora 10.00, comuna Saschiz a găzduit inaugurarea Atelierului de Ceramică, eveniment desfășurat în cadrul Săptămânii Haferland, onorat de prezența lui Ovidiu Șoaită, primarul din Saschiz, omul de afaceri Michael Schmidt, îndrăgitul cântăreţ, Peter Maffay, sponsor Fundația Tabaluga, Caroline Fernolend, manager Fundația Eminescu Trust, Cristi Gherghiceanu, director Fundația ADEPT Trasnilvania, Iuliu Palcu, director de cancelarie Instituția Prefectului Mureș.

 

Amenajarea atelierului a fost posibilă prin implicarea Fundației ADEPT Transilvania sprijinită de către Fundația Camelia Botnar din Anglia, și a Primăriei Comunei Saschiz. Reprezentată la eveniment prin Cristian Gherghiceanu, Fundația Camelia Botnar oferă tinerilor care provin din familii dezavantajate, posibilitatea să învețe o meserie într-unul din atelierele fundației, de tâmplărie, fierărie, ceramică și olărit. În atelierul de ceramică de la Cowfold – Anglia au dobândit deprinderile tinerii din zona Târnava Mare. „ În arta olăritului ai nevoie de toate cele patru elemente de aer, apă, vânt și pământ, dar și de multă răbdare și pasiune. Este uimitor să vezi ce lucruri minunate poți face cu mâna ta și, odată ce ai început să le faci, nu te mai poți opri”  a declarat Marinel.

 

adept 333

Fundația ADEPT Transilvania, care are drept misiune conservarea biodiversității și a comunităților de mici fermieri care le-au creat și menținut, a coordonat acest proiect, iar Primăria Saschiz a amenajat spațiul pentru funcționarea atelierului.

Proiectul Atelierului de Ceramică își propune să reînvie meșteșugul uitat al olăritului specific acestei zone. În localitatea Saschiz a existat o breaslă a olarilor din secolul al XVII-lea, motivele din cauza cărora a dispărut acest tip de ceramic neputând fi documentate. Tehnica sgraffito practicată de breasla olarilor din Saschiz presupune aplicarea unui strat de glazură, după uscarea stratului fiind desenat modelul dorit pe obiectul de ceramică. După ardere, rămîne imaginea desenată pe fondul de

culoarea glazurii. La Saschiz se folosea o glazură de tip albastru cobalt, care nu mai poate fi reprodusă în prezent. Tehnica sgraffito a fost abandonată, însă meșteșugul a fost continuat până în secolul al XX-lea, ornamentele fiind realizate prin aplicarea emailului albastru.

 

Redescoperirea vechii tehnici sgraffito a fost posibilă cu ajutorul partenerilor din Anglia de la Fundația Camelia Botnar, însă glazura folosită astăzi este una permisă și în industria alimentară.

adept

În atelierul restaurat și amenajat prin grija Comunei Saschiz și al primarului Ovidiu Șoaită, vor lucra doi tineri din zonă, instruiți prin Fundația Camelia Botnar, Marinel Gyorfi și Costel Istrate.

Fundația ADEPT Transilvania va coordona funcționarea atelierului precum și promovarea și comercializarea produselor obținute în atelier. Acest proiect poate fi și un bun prilej pentru dezvoltarea de activități turistice, prin organizare de ateliere de lucru pentru prezentarea meșteșugului, vizitatorii putând avea şi posibilitatea de a dobândi deprinderi specific olăritului.

Inaugurarea Atelierului de Ceramică la Saschiz nu reprezintă doar un exemplu de bună practică în dezvoltarea rurală, ci creează locuri de muncă și oferă surse de venit, insuflându-le totodată localnicilor un sentiment de mândrie locală și bucuria apartenenței la o comunitate cu vechi tradiții. Participanții vor fi informaţi despre tehnica olăritului, care nu a mai fost folosită în Saschizul ultimilor 60 de ani și vor putea întâlni olarii locali, care au fost pregătiți în acest proiect comun. ” La Centrul de Informare Turistică din Saschiz se comercializează produse din ceramică de korund, iar noi dorim ca, încet încet, aceasta să fie înlocuită cu ceramică din Saschiz” a declarat Cristi Gherghiceanu, Fundația Camelia Botnar.

DSC_2574

Evenimentul face parte din suita de manifestări organizate, în perioada 6-10 august, la cea de-a treia ediţie a Săptămânii Haferland, cel mai mare festival cultural din sate săseşti din Transilvania, în regiunea denumită cândva ‘Ţara Ovăzului’ sau Haferland. Şase localităţi din judeţele Mureş şi Braşov – Saschiz, Criţ, Viscri, Fişer, Roadeş şi Meşendorf- vor fi antrenate în aceste patru zile de sărbătoare. Secole au venit şi au trecut peste oameni şi locuri, dar şi astăzi, la peste 900 de ani, zona păstrează încă foarte mult din atmosfera vremurilor de demult. Natura aproape neatinsă, frumuseţea văilor înguste şi a spinărilor domoale ale dealurilor acoperite de pajişti verzi pline vara cu flori de toate culorile, vieţuitoarele cele mai felurite pe care le poate întâlni drumeţul la tot pasul, care constituie biodiversitatea unică a zonei, farmecul caselor vechi cu faţade împodobite, care în fiecare sat îmbrăţişează în mijlocul lor câte o mândră biserică fortificată, toate acestea alcătuiesc un tablou pitoresc şi atrăgător.

 

Întoarcerea la rădăcini

Născut în satul Criț, renumitul om de afaceri, fondator și acționar principal Automobile Bavaria Group, Michael Schmidt, este un împătimit al proiectelor sociale şi culturale care privesc deopotrivă comunitatea saşilor şi a românilor din Transilvania, dar şi din Germania. Este strâns legat afectiv de cele două culturi, mărturie stă întoarcerea sa la rădăcinile natale după mulți ani petrecuți departe de casă. În anul 2012, acesta împreună cu îndrăgitul cântăreţ, Peter Maffay, au decis să pună în valoare sinergiile între diversele organizații prezente în Țara Ovăzului.  Astfel a luat naștere Săptămâna Haferland, un eveniment anual care are scopul de a promova valorile culturale și de a reînvia obiceiuri și meserii străvechi.

Partenerii evenimentului sunt în principal organizații active  în „Țara Ovăzului“, în diverse domenii, de la protecția ecosistemului unic și susținerea producătorilor locali, până la restaurarea sau recondiționarea caselor tradiționale și a monumentelor locale, dar și acțiuni caritabile și în domeniul social sau educațional, Fundația Michael Schmidt, Fundația Tabaluga, Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația Adept.

DSC_2566

Săptămâna Haferland, ajunsă la cea de-a treia ediție, este dedicată Anului Educației sub sloganul ”Istoria ne Învață” și cuprinde manifestări atractive și memorabile. Din program nu lipsesc concertele de orgă organizate în bisericile fortificate, programul muzical cu fanfară, circuitele de ciclism, petrecerea în stil Oktoberfest, muzica și dansul, concursurile, atelierele de gătit și de meșteșuguri și balul tradițional săsesc, cu muzică germană live.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE