Proiecte de cercetare, în pregătire la Consorţiul Universitar Mureş Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 118 Vizualizări

Proiecte de cercetare, în pregătire la Consorţiul Universitar Mureş

interviu calin enachescu În urmă cu un an, mai exact la data de 24 aprilie 2014, conducerile Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş şi Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş au parafat un parteneriat care avea ca scop principal stabilirea cadrului legal al constituirii unui consorţiu universitar – persoană juridică de utilitate publică, de a pune bazele colaborării partenerilor din cadrul consorţiului şi de a stabili responsabilităţile partenerilor în raport cu activităţile derulate în comun. Detalii despre evoluţia acestui parteneriat esenţial pentru viitorul învăţământului superior din judeţul Mureş am aflat de la prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rectorul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş.

Reporter: Ce s-a realizat concret, în ultimul an, pentru atingerea scopurilor propuse în cadrul consorţiului cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş?

Prof. univ. dr. Călin Enăchescu: Consorţiul funcţionează, nu este un proces care să se încheie în decurs de câteva luni, este un proces gradual, care trebuie să se consolideze din punct de vedere cantitativ, dar şi calitativ. Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt pe o cale foarte bună şi aici aş meţiona colaborările pe multiple planuri pe care le avem cu Universitatea de Medicină şi Farmacie. Încet-încet, colectivele de cadre didactice încep să se integreze, şi aici mă refer mai ales la partea de cercetare ştiinţifică, unde în decursul acestui an, de la semnarea protocolului şi până în prezent, deja suntem parteneri într-un număr însemnat de proiecte de cercetare.

Rep.: Despre ce proiecte este vorba?

C.E.: Sigur, aceste proiecte nu sunt atât de vizibile, dar veţi vedea în decursul următoarei perioade se vor lansa cel puţin două proiecte mari de cercetare, în care partenerii cei mai importanţi sunt Universitatea de Medicină şi Farmacie, respectiv Universitatea „Petru Maior”, care în cadrul consorţiului lansează infrastructuri puternice de cercetare în domeniul nanotehnologiilor, respectiv în domeniul biomecanicii, cu implicare în domeniul ortopediei, dar nu numai. Acestea sunt două proiecte de anvergură la care se lucrează în acest moment. De asemenea, au fost şi proiecte de anvergură mai mică, la care am lucrat împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie. Chiar săptămâna trecută am identificat la nivelul specializărilor de cardiologie, împreună cu doamna profesor Benedek Theodora, am stabilit un număr de cinci-şase direcţii de cercetare. Am avut o întâlnire între colectivele celor două universităţi şi am stabilit aceste teme prioritare pentru care vom depune proiecte naţionale sau internaţionale.

Rep.: Organizaţi şi evenimente ştiinţifice în comun?

C.E.: Da, organizăm în comun conferinţe, de exemplu în luna noiembrie a acestui an organizăm o conferinţă de mare amploare în cadrul Consorţiului Universitar Mureş, care se va numi „Responsabilitatea şi răspunderea juridică în exercitarea profesiilor reglementate”, o temă de foarte mare interes pentru că pe lângă profesiile din domeniul dreptului, medicina are foarte multe forme de organizare în profesii reglementate şi atunci împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie şi un colectiv larg, vom organiza o a patra ediţie în cadrul Consorţiului Universitar Mureş. Totodată, la toate conferinţele pe care le-am organizat în ultima perioadă şi pe care o să le organizăm, am prevăzut şi secţiuni pentru colegii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, ceea ce ne-a permis să publicăm volume consistente de cercetare ştiinţifică.

Rep.: Cum decurge colaborarea la nivel didactic?

C.E.: Sigur că lucrurile pot fi îmbunătăţite, dar merg foarte bine şi aş mai menţiona colaborarea la nivel didactic, iar în acest sens am început să facem schimburi didactice. Cadrele didactice de la noi contribuie la anumite cursuri la Universitatea de Medicină şi Farmacie, după cum şi colegii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie contribuie la cursuri de la Universitatea „Petru Maior”. De asemenea, există o mobilitate şi la nivel de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie şi primul pas a fost făcut în domeniul programelor de studii de pedagogie, pentru că am preluat studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie şi îi şcolarizăm în cadrul Universităţii „Petru Maior”.

Rep.: Există interes pentru organizarea unor programe comune de studii?

C.E.: Printre planurile comune mai avem organizarea unui program de studii de licenţă în limba engleză în domeniul ingineriei medicale. Dosarul este în lucru şi va fi depus în această toamnă, pentru autorizare şi apoi pentru acreditare. De asemenea, mai avem depus un dosar de masterat care se numeşte „Dreptul sănătăţii”, pentru care aşteptăm începând cu luna septembrie vizita comisiei de acreditare din partea ARACIS, acest program de masterat adresându-se deopotrivă juriştilor şi medicilor. Sigur, ar mai fi multe de spus şi la nivel social şi cultural, colaborăm şi folosim în comun anumite spaţii. Avem o relaţie normală, e un proces gradual care creşte şi se îmbunătăţeşte de la zi la zi şi anticipez că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine, poate ducând într-un viitor nu foarte îndepărtat chiar la o formă mai apropiată de colaborare decât consorţiu.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE