„Istoria ne învață” – expoziție dedicată învățământului în limba germană, la „Săptămâna Haferland” Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 213 Vizualizări

„Istoria ne învață” – expoziție dedicată învățământului în limba germană, la „Săptămâna Haferland”

????????????????????????????????????

Sașii și turiștii prezenți sâmbătă în localitatea Criț, la Festivalul „Săptămâna Haferland”, eveniment ce a stat sub sloganul „Istoria ne învață”, au luat parte și la deschiderea expoziției cu același nume, care și-a propus să transpună în imagini frânturi din învățământul german și românesc din Transilvania de acum câteva sute de ani. În plus, a avut loc și o oră deschisă de limba germană, la care au participat elevi îmbrăcați în port tradițional săsesc.

Președintele Fundației „Michael Schmidt”, Michael Schmidt, a transmis că expoziția se dorește a fi o informare despre învățământul cu predare în limba germană din Transilvania, care trebuie să dăinuie într-o societate europeană creștină. Acesta a mai precizat că expoziția va putea fi văzută până la sfârșitul anului și în alte locuri.
„Ideea acestei expoziții s-a născut în urma unei discuții pe care am avut-o cu domnul Episcop Reinhardt Guib. Așa am aflat că Biserica și-a propus să fie, în acest an, implicată din partea Bisericii Evanghelice din România în „Anul Educației” și fiindcă Fundația mea a început, de asemenea, să sprijine învățământul cu predare în limba germană, am spus că și noi trebuie să spijinim acesată idee. Astfel, a luat naștere expoziția „Istoria ne învață”, fiind un semnal și o informare despre învățământul german în Transilvania și trebuie să menționez că aici, în satul Criț, unde m-am născut este atestat primul Regulament Școlar din 1593. (…) Nu este primul din Transilvania, dar pentru zonele rurale aici a fost primul Regulament Școlar, care a fost apoi preluat de satele din Transilvania. Intenționăm să găsim în București, chiar și în Germania un loc unde să fie vizibilă această expoziție”, a precizat, în deschiderea expoziției, Michael Schmidt.

????????????????????????????????????

La rândul său, Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhardt Guib, a vorbit despre școlile de limbă germană din Transilvania, care există de cel puțin 700 de ani. „Școli în Transilvania există de cel puțin 700 de ani. Au fost întâi în zona Orăștiei, Sebeșului, Sibiului și Brașovului și din 1540 există școli de limbă germană în Transilvania. Ele și-au desfășurat activitatea sub tutela Bisericii Evanghelice până în epoca anilor ’40”, a spus Episcopul Reinhardt Guib.

Oră deschisă de limba germană
După deschiderea expoziției, a avut loc și o oră deschisă de limba germană, în care au fost prezentate și aspecte legate de primul Regulament Școlar întocmit de Johannes Honterus, profesor și preot. „La sași, școala a fost obligatorie pentru băieți și fete încă din 1722. Nu învățau în clase mixte. Exista o școală pentru băieți și o școală pentru fete. Abia din 1989 – 1990 s-au înființat clasele mixte. Eu am făcut liceul la Sibiu, unde era clasă numai de fete, școala era numai de fete și exista o altă școală numai de băieți. În acest an, veți putea vedea și această expoziție. Se caută mai mult ca niciodată ce documente există despre școală și se știe că primul Regulament Școlar mai amănunțit și care a fost valabil până în secolul XX era cel întocmit de Johannes Honterus, un fost profesor și preot, reformatorul sașilor, a Bisericii Evanghelice, în 1540. Acolo preciza toate obligațiile cadrelor didactice, dar și ale elevilor și regulile erau foarte severe. Existau și destule pedepse, iar în ziua de astăzi aproape că nu mai există”, a transmis învățătoarea care a ținut lecția.

????????????????????????????????????

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE