Home / Cultură / Peste 1.500 de sași și turiști la Criț. Cum s-a desfășurat ediția a treia a „Săptămânii Haferland”

Peste 1.500 de sași și turiști la Criț. Cum s-a desfășurat ediția a treia a „Săptămânii Haferland”

Distribuie

????????????????????????????????????

Peste 1.500 de sași, turiști și invitați s-au aflat sâmbătă, 8 august, în localitatea Criț, din județul Brașov, la sărbătoarea sașilor, „Săptămâna Haferland” – unul dintre cele mai mari festivaluri săsești din Transilvania. Din program n-au lipsit momentele artistice transilvănene, deschiderea festivă a expoziției „Istoria ne învață” în cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul Educației”, proiecțiile de filme, mâncărurile tradiționale, activitățile pentru copii, tombolele cu premii și Balul Tradițional Săsesc.
Inițiatorii evenimentului, Fundația „Michael Schmidt”, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația ADEPT și „Mihai Emiescu Trust”, și-au propus să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a zonei.
Președintele Fundației „Michael Schmidt”, omul de afaceri Michael Schmidt, a transmis că ideea de a organiza acest eveniment a venit în urma unei discuții pe care a avut-o cu cântărețul Peter Maffay. Cei doi au vrut să scoată în evidență frumusețea și bogăția Țării Ovăzului și tradiția sașilor care au trăit și încă trăiesc aici. „Este a treia oară când organizăm această săptămână culturală din Țara Ovăzului. Cum s-a născut această idee? Stăteam cu Peter Maffay la el acasă, într-o zi de vară, și mi-a spus: „Michael, anul viitor, în august, te invit la Roadeș fiindcă fac porțile deschise de la proiectul meu Tabaluga în Roadeș”. În secunda aceea, mi-a venit ideea de a ne uni forțele și a face ceva împreună pentru toată regiunea aceasta minunată. Așa n-a născut „Săptămâna Haferland”. Am aflat, prin povestiri, că această zonă se numea Țara Ovăzului, pentru că țăranii de aici cultivau ovăz”, a transmis Michael Schmidt.

????????????????????????????????????

Țelul festivalului: promovarea bogăției culturale
Peter Maffay, prin Fundația Tabaluga, și-a dorit ca manifestarea să reprezinte și un prilej de întâlnire a sașilor, iar evenimentul să devină o frumoasă tradiție a regiunii dintre Rupea și Sighișoara, menit să scoată în evidență patrimoniul cultural, frumusețea și bogăția zonei. „Noi, Fundația Tabaluga, cu sediul în Roadeș, ne bucurăm să fim o parte din acest eveniment. „Săptămâna Haferland” are loc pentru a treia oară și a devenit deja tradiție. Tot mai mulți oameni iau în considerare acest eveniment, care a devenit și loc de întâlnire. Se întâlnesc aici oameni care au rădăcini în această regiune. Acesta a fost de la început țelul inițiatorilor, de a promova frumusețea și bogăția culturală. Ne dorim ca sinergiile care rezultă din înțelegerea și încrederea dintre noi să ne dea puterea de a schimba condiția în această regiune în favoarea oamenilor”, a transmis Peter Maffay.

„România are motive de optimism”
Șeful Cancelariei Președintelui României, consilierul Prezidențial Dan Mihalache, a transmis organizatorilor, sașilor și invitaților salutul prietenos al președintelui Klaus Iohannis și s-a arătat impresionat de predica pe care a ținut-o la finalul slujbei Episcopul Reinhardt Guib. Acesta a subliniat un aspect foarte important, acela că țara noastră are motive de optimism, deoarece oamenii pot reconstrui împreună relații durabile și solidarități. „Vreau să mulțumesc pentru invitația de a participa la a treia ediție a acestui eveniment minunat și doresc să transmit și salutul formal al Instituției Prezidențiale, dar mai ales salutul informal, foarte prietenos, al domnului președinte Klaus Iohannis. Am fost foarte impresionat de predica pe care au auzit-o în acestă minunată biserică, pentru că vorbea cu o oarecare tristețe despre trecutul unei comunități, care a scăzut mereu în dimensiuni. Eu cred, însă, că există în România și motive de optimism și faptul că noi suntem astăzi aici, oameni atât de diverși, oameni din atâtea colțuri ale României, oameni cu preocupări diferite – toate acestea arată că în România se poate reconstrui și că există dorință de implicare, de a reconstrui nu doar biserici, nu doar monumente, ceea ce e foarte important, ci de a construi solidarități, spirit comunitar, relații între oameni care trec dincolo de, să spunem, beneficiul și profitul imediat”, a transmis consilierul Prezidențial Dan Mihalache.
Cât despre implicarea celor care au făcut posibil acest eveniment, Dan Mihalache a spus că o societate nu se bazează doar pe partea materială, ci și pe spirit comunitar și dorință de implicare. „Faptul că există organizații, ca Fundația „Michael Schmidt”, Fundația „Peter Maffay”, ca „Mihai Eminescu Trust” și altele arată că există totuși disponibilitate de a reclădi, de a reconstrui o societate, pentru că o societate nu se bazează doar pe ceea ce înseamnă partea materială, ci se bazează pe spirit comunitar, pe implicare, pe dorința de a trece dincolo de ziua de astăzi și de a vedea în perspectivă”, a arătat Dan Mihalache.

????????????????????????????????????

Legătura dintre educație, tradiție și păstrarea identității
Ministrul Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, s-a aflat, de asemenea, la Criț, unde a vorbit despre valorile culturale ale comunității săsești din Transilvania și despre importanța păstrării acestor tradiții. Ministrul a subliniat că valorile culturale justifică existența unui popor, în acest sens explicând că educația ne ajută să ne regăsim identitatea și să ne păstrăm tradițiile. „Acest remarcabil eveniment pune în valoare atât de bine tradiția și valorile culturale ale comunității săsești din Transilvania. Mă bucur că această ediție, a treia, se desfășoară sub egida Anului Educației. Organizatorii își propun să conserve moștenirea culturală, să revitalizeze și să mențină vii tradițiile din regiunea transilvăneană. Păstrarea tradiției reprezintă menținerea identității oricărui grup social, iar cultura și educația sunt instrumente care cultivă inteligența și împiedică manipularea. Cu toții ar trebui să realizăm importanța patrimoniului cultural. Fără obiceiuri, tradiții și fără o moștenire culturală nu însemnăm mare lucru. Valorile culturale sunt acelea care justifică existența și misiunea unui popor. Particip cu onoare la acest eveniment care promovează obiceiurile, tradițiile, meșteșugurile și cultura sașilor. Inițiatorii evenimentului demonstrează prin coerența programelor culturale implicarea în consolidarea identității comunității săsești din localitățile Fișer, Saschiz, Viscri, Criț, Roadeș și Meședorf. Istoria ne învață multe, dar trebuie să ținem seama de învățăturile ei, spunea Constantin Dobrogeanu Gherea. Pentru a nu uita lecțiile trecutului, pentru a nu ne pierde tradițiile, pentru a ne regăsi identitatea trebuie să acordăm atenție educației”, a transmis ministrul Sorin Cîmpeanu.

????????????????????????????????????
Și senatorul Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei de Educație a Senatului României, le-a mulțumit organizatorilor pentru invitație, iar în acest sens a ținut să-i ofere o diplomă lui Michael Schmidt, în semn de apreciere pentru organizarea festivalului.

Ambasadorul Republicii Federale Germania la București, Werner Hans Lauk, a transmis: „Mă bucur foarte mult să revin în Țara Ovăzului. Mulțumesc organizatorilor care au contribuit la realizarea acestui eveniment. O astfel de organizare este posibilă doar dacă colaborăm împreună la un proiect”.

????????????????????????????????????

Întoarcerea sașilor acasă, vara, un fenomen de masă
Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Paul Porr, a precizat că în această perioadă au loc o mulțime de astfel de întâlniri, înregistrându-se și un fenomen de masă, deoarece mii de sași se întorc vara acasă, în satele din Transilvania. „Trebuie menționat că în acest weekend sunt foarte multe întâlniri similare în cel puțin zece localități din Ardeal, dar dintre toate eu cred că aceasta este cea mai importantă, pentru că face parte dintr-o întreagă săptămână culturală, care nu se referă numai la o localitate, ci la o regiune, adică regiunea dintre Sighișoara și Rupea. Pe an ce trece vin tot mai mulţi saşi. Sunt şi oameni sau familii care şi-au redobândit casa şi care vin două-trei luni cu prieteni şi rude şi acest fenomen este deja aproape un fenomen de masă. Noi îi numim saşi de vară. Saşii au contribuit în aceste regiuni simţitor, şi saşii din Ardeal, şi şvabii din Banat. Sigur, este convenabil pentru toată lumea”, a precizat Paul Porr.

Ziua s-a încheiat cu Balul Tradițional Săsesc – un moment mult așteptat de către sași, turiști și invitați.
7 bal sasesc

6 bal


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO. Importanța digitizării ziarelor, dezbătută la evenimentul „Digitalizare/ DigitalizOare?”, susținut la Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu

Distribuie Compania Arcanum, împreună cu Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu, a organizat vineri, 22 martie, un …

0 comentarii

  1. Am fost la bal unde era o atmosfera de vis. Sigur mergem si la anul. Felicitari organizatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.