Anul 2015, concurent la cel mai călduros an Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 133 Vizualizări

Anul 2015, concurent la cel mai călduros an

canicula 2

În zilele de 10,11, 12 august în județul Mureș se anunță un val persistent de căldură și discomfort termic accentuat, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. În Transilvania, regimul termic se va situa peste mediile multianuale, în toată perioada lunii, dar mai ales în prima săptămână, când media regională a valorilor maxime va fi de 33-34 de grade, vremea urmând să fie, local, caniculară în timpul după-amiezelor.

După 17 august, estimările arată o scădere de temperatură, spre maxime, în medie, în jurul valorii de 30 de grade. Media temperaturilor minime se va situa între 12 şi 15 grade, cu cele mai ridicate valori între 14 şi 18 august. Gradul de instabilitate va fi în creştere în intervalul 15-18 august, când vor fi averse cu caracter local.

România a avut cei mai calzi ani după 2000, iar în 2014 au fost înregistrate cele mai mari temperaturi din istoria măsurătorilor meteorologice.

” Anul 2014 a fost cel mai călduros an de la înființarea primei stații meteorologice,  dar se pare că și anul acesta este la concurență. În urma încălzirii globale, anotimpurile sunt din ce în ce mai dinamice, toamna mușcă tot mai mult din iarnă, iarna se prelungește în primăvară, primăvara în  vară, iar începutul toamnei a devenit ca o prelungire a verii, ca și cum, treptat, se conturează o decalare anotimpurilor” a declarat Grigore Makkai șeful Centrului Meteorologic Local Târgu-Mureș. Tot acesta a afirmat că, din experiența sa de peste 40 de ani în domeniul meteorologiei, în luna august există două praguri care fac trecerea spre toamnă, sărbătoarea ”Schimbarea la față” prăznuită de creștinii ortodocși în ziua de 6 august și data de 20 ale lunii. Înainte să existe stații meteo, strămoșii noștri scoteau informații despre starea vremii fără ajutorul mijloacelor media, prin metode neobișnuite, dar foarte eficiente.

Temperatura aerului crește atât vara, cât și iarna. Modificările aduse de creșterea temperaturilor vor schimba, probabil, configurația culturilor agricole, făcând necesară introducerea de noi soiuri.

Potrivit Giec, omenirea are puţin timp la dispoziţie pentru a acţiona în ceea ce priveşte limitarea creşterii temperaturii globale cu doar 2 grade Celsius până la finalul acestui secol, raportat la nivelul temperaturii din era pre-industrială.

Pe de altă parte, potrivit experţilor, o creştere a temperaturii medii globale cu mai mult de două grade Celsius ar putea duce la schimbări climatice ce vor avea consecinţe dezastruoase, printre care creşterea periculos de mult a nivelurilor oceanelor din cauza topirii accelerate a gheţarilor arctici, multiplicarea fenomenelor meteorologice catastrofale, dispariţia unor specii de animale din cauza distrugerii habitatului şi înmulţirea conflictelor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE