Home / FC Municipal / ASA – ACS Poli, miercuri, ora 19.30, între două echipe „rănite”

ASA – ACS Poli, miercuri, ora 19.30, între două echipe „rănite”

Distribuie

asa-poliÎn etapa a VI-a a Ligii I de fotbal, ASA Târgu-Mureș întâlnește miercuri, 12 august, ora 19.30, pe teren propriu, formația ACS Poli Timișoara. Este singura etapă intermediară a acestui an, una în care se dispută și duelul „european”, între cele două reprezentante ale României ajunse în play-offul Europa League, Steaua şi Astra, după ce ASA a părăsit competiția în urma duelului cu francezii de la AS Saint Etienne. Mureşenii primesc vizita noii promovate de pe Bega, într-o partidă dintre două echipe învinse etapa trecută. ASA a suferit prima înfrângere a sezonului, 0-1 în deplasarea de la FC Viitorul Constanța și au cedat prima poziție în clasament, în timp ce bănățenii au pierdut pe teren propriu, 1-3 cu Astra Giurgiu și ocupă locul 11, cu 3 puncte, obținute în urma victoriei cu 1-0 din etapa a III-a, cu FC Botoșani.

Istoric nou de ambele părți
Duelul dintre ASA și Poli nu este unul cu istoric, echipa bănăţeană fiind înfiinţată abia în urmă cu 3 ani la Recaş, mutată apoi pe stadionul „Dan Păltinişanu” din Timișoara. Deși suporterii din cele două orașe consideră cele două echipe continuatoarele vechilor ASA și Politehnica din urmă cu mai multe decenii, întâlnirea de miercuri este mai degrabă o premieră, ASA și Poli fiind cu totul alte cluburi. Târgu-Mureșul a revenit pe prima scenă după 18 ani de absență, mai întâi cu FCM și a preluat în urmă cu doi ani culorile și denumirea ASA-ului. Pe Bega în schimb, fosta Poli „a clacat” tocmai într-o ediție în care s-au luptat pentru titlu până la final, aproape la fel ca și ASA în ediția trecută. Doar aproape, deoarece ASA a evoluat din postura de vicecampioană în cupele europene, în timp ce vechea Poli se vedea retrogradată în vara anului 2011 din aceeași postură.
Actuala ACS Poli Timișoara a fost fondată în 2012, deci clubul nu este succesorul FC Politehnica Timișoara, fondat în 1921, care a dat faliment și a fost dizolvat la finalul sezonului 2011-12. Clubul actual a apărut prin mutarea echipei ACS Recaș la Timișoara și redenumirea ei în ACS Poli Timișoara. După ce a fost retrasă, vechea Poli acorda la sfârșitul anului 2012, insigna FC Politehnica Timișoara, palmaresul, înregistrările și culorile începând cu sezonul 2013-14. Din cauza complicațiilor apărute în formalitățile legale și a datoriilor FC Politehnica, echipa a jucat tot în vechile culori în sezonul 2013-2014 și următorul. Din acest an, ACS Poli a primit toate aceste drepturi, începând cu sezonul 2015-2016.

Multe mutări între cele două tabere
Trecând peste duelurile ASA cu vechea Politehnica din urmă cu câteva decenii, reîntâlnirea echipelor de pe Mureș și Bega a avut loc în sezonul 2010-2011, cel de debut pentru FCM. În etapa a XI-a din tur a fost 3-2 pentru Poli pe Mureș, după ce FCM a condus de două ori. A deschis scorul Mihai Stere (min. 2) și Lucian Munteanu a preluat din nou conducerea pentru echipa sa în minutul 28. Oaspeții au întors rezultatul prin dubla lui Zicu (min. 19 și 81), revenit acum pe Bega, golul de 2-2 fiind reușit de Chiacu (min. 51). Antrenorul mureșenilor era Ioan Ovidiu Sabău, cel care pregătise înainte echipa bănățeană. Nu este singura mutare dintr-o tabără în alta. La acest capitol poate fi amintit și președintele Daniel Stanciu, care venea în urmă cu doi ani la noua ASA Târgu-Mureș pentru un proiect îndrăzneț împreună cu Edi Iordănescu, dar a plecat la un ciolan aparent mai gras, la Dinamo, cu viață scurtă în „haită”. La Poli, alături de Ianis Zicu evolua atunci și actualul antrenor, Dan Alexa, mureșeanul Sepsi Laszlo, atacanții Mircea Axente, acum la ASA și Dorin Goga, revenit la Timișoara și el de la mureșeni. Așadar, multe nume care au trecut prin ambele tabere se află pe cele două bănci.
În retur însă, în etapa cu numărul 28, FCM era una dintre echipele care „împiedica” cea care avea să devină „vicecampioana retrogradată”. Mureșenii au scos o remiză albă, cu un penalty apărat de Dragoș Balauru în minutele de prelungire, executat de același Zicu. Numelor amintite li se adăuga în acest joc un altul, Sorin Ghionea, care se muta în sezonul următor la ardeleni. Lista poate fi completată cu Nicolas Gorobsov, dar au mai fost și altele, care nu se mai află în schimb în niciunul din loturi, cum este de exemplu Janos Szekely.

Clasamentul
1. CSMS Iaşi 5 3 1 1 5- 5 10
2. Steaua 5 2 3 0 5- 1 9
3. Dinamo 5 2 3 0 4- 2 9
4. ASA Tg. Mureş 5 2 2 1 6- 2 8
5. Pandurii Tg. Jiu 5 2 2 1 5- 4 8
6. Astra Giurgiu 5 2 2 1 10-11 8
7. Viitorul Constanţa 5 1 4 0 8- 7 7
8. CS U Craiova 5 1 2 2 3- 3 5
9. FC Voluntari 5 0 4 1 3- 5 4
10. FC Botoşani 5 0 3 2 3- 5 3
11. ACS Poli Timişoara 5 1 0 4 3- 7 3
12. CFR Cluj 5 2 2 1 7- 5 2*
13. Concordia Chiajna 5 0 2 3 4- 8 2
14. Petrolul Ploieşti 5 0 4 1 4- 5 -2*
*- Echipe penalizate cu 6 puncte

Programul etapei a VI-a
Marți, 11 august ora
FC Botoşani – CSMS Iaşi 17.30
CFR Cluj – Petrolul Ploieşti 19.30
Miercuri, 12 august
CS U Craiova – Viitorul Constanţa 17.30
ASA Târgu-Mureş – ACS Poli Timişoara 19.30
Astra Giurgiu – Steaua Bucureşti 21.45
Joi, 13 august
Concordia Chiajna – Pandurii Tg-Jiu 18.30
Dinamo Bucureşti – FC Voluntari 21.00


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CSU Târgu Mureș: Rezultate bune la ciclism

Distribuie În ziua a treia a competiției de ciclism Serbia Epic Series, sportivul Patrick Pescaru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.