Home / Sanatate / Prima conferință de nutriție sportivă, la Târgu-Mureș

Prima conferință de nutriție sportivă, la Târgu-Mureș

Distribuie

1 dana badauDisciplina Nutriție Comunitară și Igiena Alimentelor din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu-Mureș în colaborare cu disciplina de Ştiinţele Motricităţii (DSM) şi Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică (AroND) organizează, în perioada 28 – 31 octombrie, la Târgu-Mureș, prima ediție a conferinței naționale de nutriție sportivă.

Manifestarea are ca obiectiv îmbunătățirea cunoștințelor nutriționale de bază oferite sportivilor și va reprezenta punctul în care valorile domeniului medical și sportiv se vor întâlni și vor aprofunda diferite elemente specifice fiziologiei, biochimiei, metabolismului, susținerea efortului fizic și nu în ultimul rând, regimul igieno-dietetic specific activității de performanță. Este de o importanță crescută, atât alimentația în cadrul perioadei de pregătire generală, specifică, cât și în cadrul perioadei competiționale și respectiv perioadei de pauză competițională. „Această conferință se adresează atât studenților, cât și specialiștilor cu o carieră în sport și nutriție, care au nevoie să creeze o rețea la nivel național, având ca obiectiv să traducă știința în practică și să o facă accesibilă tuturor. De asemenea, să adopte conceptul de echipă completă de pregătire sportivă alcătuită din antrenor, medic sportiv, nutriționist, fizioterapeut și psiholog”, a precizat conf. dr. Monica Tarcea, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Târgu-Mureș și coordonatorul disciplinei Nutriție Comunitară și Igiena Alimentelor.

2 monica tarceaÎmbinarea domeniului medical cu cel sportiv
Conferința îmbină două domenii importante: cel medical și cel sportiv, cu focusare pe o specializare nouă pe piața muncii – nutriție și dietetică, care a lipsit de pe scena academică și publică a țării noastre și este esențială pentru dezvoltarea sănătății și performanței sportive de la noi. „Nivelul performanțelor sportive este dependent de nivelul calității vieții. Când vorbim de activitatea fizică și sport, am în minte două întrebări: „este activitatea fizică, atât cea sportivă, cât și cea recreațională, o dietă?” și „v-ar plăcea o dietă prin activități fizice atractive?” Dacă răspunsul vostru este da, atunci veți fi de acord cu mine că fitness-ul, dieta alimentară și stilul de viață formează triunghiul care condiționează potențialul motric uman”, a precizat prof. univ. Dana Bădău.

Potrivit organizatorilor, astfel de manifestări științifice sunt necesare în contextul inducerii unor rezultate favorabile în activitatea medicală și sportivă.
„Pentru a înregistra o creștere semnificativă în practica generației curente și a celei viitoare a unor atitudini corecte și sănătoase, sunt necesare manifestări și publicații științifice de specialitate, care pot induce rezultate favorabile în activitatea medicală și sportivă. Cert este faptul că acțiunile sportive de performanță, în România, sunt la un mod cu totul general, pe un trend descendent, grație activităților multidisciplinare care în momentul de față se desfășoară în foarte puține instituții, organizații sau cluburi sportive. Urmările sunt vizibile, activitatea de performanță internațională a atins un nou prag, care impune an de an, noi parametrii, noi rezultate extraordinare, care depășesc capacitatea fiziologică normală, a individului. În fond, întreg sistemul de pregătire se pliază pe datele de efort care sunt disponibile. Acestea, la rândul lor sunt prelucrate și furnizate personalului în cauză, spre adaptarea activității astfel încât, la sfârșit, toți factorii cumulați să aducă un plus din punct de vedere sportiv individului”, au mai transmis organizatorii conferinței.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.