13 august, Ziua stângacilor Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 150 Vizualizări

13 august, Ziua stângacilor

stanga-corect

Anual, la 13 august se sărbătorește Ziua Internațională a Stângacilor. Inițiată în 1976 de organizația ‘Lefthanders International’, are ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultățile si frustrările cu care stângacii se confruntă în viața de zi cu zi, potrivit Agerpres.

Pentru stângaci, existența este dificilă într-o lume a dreptacilor; robinetele, instrumentele muzicale, aparatura electro-casnică, mouse-ul calculatorului, totul pare construit pentru utilizarea lor exclusivă de către dreptaci. Potrivit celor afirmate de medicul Mihai Oltean, medic specialist neurolog în cadrul Centrului Medical Top Med, până în prezent, nu s-a descoperit o explicație științifică definitivă pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte, dar se presupune că este o problemă genetică. Subiectul este tot mai mult un fascinant obiect de studiu pentru neurologi, fiziologi, psihologi, sociologi și medici.

Aproximativ 13% din populația globului este stângace. Un studiu australian din anul 2006 a demonstrat că stângacii au o capacitate de gândire mai rapidă, reacționând mai prompt la stimuli. Stângacii tind să câștige cu 10-15% mai mult decât dreptacii, talentul de a picta este mai impresionant în cazul lor, iar recuperarea capacității de limbaj este mai probabilă după un accident grav.

Pe de altă parte, stângacii nu se orientează la fel de bine în spațiu, sunt mai predispuși afecțiunilor psihice și digestive, resimt frica mai intens și înțeleg mai greu matematica, potrivit altor experimente științifice.

Printre cei mai cunoscuți stângaci se numără Iulius Cezar, Charlie Chaplin și Barack, prințul William al Marii Britanii, Marilyn Monroe, Leonardo da Vinci, Jimi Hendrix, Martina Navratilova, Nicole Kidman, Barack Obama, președinte al SUA.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE