FOTO: De la poluare la investiții via dezbatere Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 1154 Vizualizări

FOTO: De la poluare la investiții via dezbatere

????????????????????????????????????

Întâlnire tripartită pe tema AZO

Dezbaterea organizată la Primăria Tîrgu Mureș cu tema activitatea Azomureș a adus la aceeași masă reprezentanții autorităților, ai combinatului și ai societății civile, fie că vorbim de organizații neguvernamentale sau târgumureșeni. Concluzia după cele două ore de discuții au fost că, momentan, combinatul respectă legislația, chiar dacă mai înregistrează depășiri la emisiile de amoniac, că târgumureșenii ar trebui să mai aibă răbdare până în 1 ianuarie 2016, că investițiile promise de către proprietarul AMEROPA se fac și că protestul Stop poluarea de la Azomureș se va ține joi de la ora 17. În rest, multe discuții sterile.

Dezbaterea a fost moderată de către viceprimarul Claudiu Maior care a sintetizat pentru cei prezenți în sală de ce a fost organizată întrunirea din sala de ședințe a Primăriei Tîrgu Mureș. „Ne dorim ca cetățenii din oraș să respire un aer curat, iar investițiile la care s-au angajat cei de la Azomureș să ni le poată arăta și să discute cu cei interesați. (…) Dacă ar fi să trag o concluzie, se pare că nu sunt mulți interesați în ceea ce privește Azomureș, pentru că noi ne-am așteptat să fie mult mai multă lume”, a spus acesta. Pentru scurt timp, în sală și-a făcut apariția și primarul Dorin Florea care a reiterat aceleași idei pe care Zi de Zi le-a consemnat în ultimele săptămâni. O idee nou a fost cea privind editarea unui catalog cu fotografii din oraș care să arate poluarea de la AZO care va fi transmis ambasadorului Confederației Elvețiene, Jean-Hubert Lebet.

 

????????????????????????????????????

 

Solicitările societății civile

Primul reprezentant al societății civile care a luat cuvântul a fost Smaranda Enache, copreședintele Ligii Pro Europa. „Noi am dori să ascultăm din partea administrației publice locale, a Primăriei Tîrgu Mureșului și a Prefecturii un raport detaliat asupra acțiunilor pe care domniile lor le-au inițiat, le-au finanțat și le-au dus la bun sfârșit pentru a pune capăt acestei situații și nu astăzi să prindem o temă din zbor, electorală, să ne dăm seama că acest oraș fierbe pe această temă și să confiscăm de la societatea civilă tema apărării aerului curat din Tîrgu Mureș. Am dori un raport foarte clar cu toate audiențele, memoriile, cui le-au fost adresate de către Primăria Tîrgu Mureș, Prefectură, Consiliul Județean, în ultimii 2 ani sau chiar patru ani”, a solicitat aceasta.

????????????????????????????????????
Copreședintele Ligii Pro Europa a mai solicitat administrației publice locale să finanțeze câteva studii autonome și independente pe tema impactului ecologic, impactului asupra sănătății publice, impactului asupra economiei, asupra turismului și asupra agriculturii.
Barbu Constantin de la Digital Transilvaniei a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului comunicarea datelor referitoare la depășirile limitelor admise la amoniac, conducerii Azomureș suspendarea activității până la montarea filtrelor, respectiv informații despre iazul batal, aflat în patrimoniul municipiului Târgu Mureș. Acesta s-a referit și la sănătatea angajaților din combinat, care ar avea nevoie de investigații medicale. Aceeași cerere referitoare la suspendarea acitivității a avut-o și Nora Budai, unul dintre târgumureșenii care au semnat petiția adresată comisarului european de Mediu, Karmenu Vella, privind solicitarea unei investigații referitoare la poluarea AZO.
Gedo Albert, directorul magazinului Surtec, s-a plâns, de asemenea de mirosul și ceața care provin de la combinat. „Trebuie găsită o soluție ca să nu mai fie ceața respectivă. Nu știu cum se poate face, nu sunt în acest domeniu expert, dar pur și simplu ca cetățean respir acel aer în fiecare zi, discut cu clienții și toată lumea spune uite ceața”, a solicitat acesta.
O intervenția a avut și fostul lider al Ligii Studenților din cadrul Universității de Medicină și Farmacie, care a susținut că statisticile privind îmbolnăvirile de astm bronșic în județ sunt în media națională, de 5 %, contrar datelor prezentate de către Nora Budai.

Lămuriri de la AZO

????????????????????????????????????

Directorul operațional al AZO, Cosmin Turcu crede că aceste probleme nu vor mai exista de la 1 ianuarie, dată până la care combinatul va încheia investițiile la care s-a angajat și când acesta va funcționa în baza unei autorizații de mediu mult mai restrictive.
„Acești 230 de milioane de euro sunt în 154 de proiecte care se desfășoară acum, ele vizează, pe de o parte, respectarea condițiilor de mediu, toate tehnologiile pe care le aplicăm sunt făcute cu firme de renume, firme care au dat garanțiile că vor fi respectate condițiile de mediu și cele prevăzute în acordul de mediu”, a spus directorul. În urma acestor investiții, poluarea va fi sub limitele legal admise, a declarat Cosmin Turcu.
Combinatul, a mai spus directorul operațional, va fi oprit, în etape, începând cu 1 septembrie. La acea dată va fi oprită instalația de uree, pentru a fi implementate lucrările de montare a instalațiilor noi și de modernizare a celor vechi. Din 15 septembrie va fi oprită activitatea instalației de amoniac, iar în octombrie cea la instalațiile de amoniu pentru montarea echipamentelor de desprăfuire care vor fi finalizate până la sfârșitul aceleiași luni. Proiectul la turn care nu este inclus în autorizația integrată de mediu va fi finalizat la începutul anului viitor.
Statistic, AZO a depășit valorile admise la emisiile de amoniac de 151 de ori în acest an, conform măsurătorilor făcute de Agenția pentru Protecția Mediului până la data de 10 august. Anul trecut s-au înregistrat 148 de depășiri, iar în 2013 au mai puține decât în 2014, potrivit datelor prezentate de către directorul executiv al APM, Dănuț Ștefănescu. Acesta a mai susținut că pentru noua autorizație, APM a solicitat un studiu de impact asupra mediului, iar Direcția de Sănătate Publică unul referitor la impactul asupra sănătății.
La solicitarea privind suspendarea activității, un punct de vedere și-a exprimat secretarul municipiului, Andrei Mureșan. „În momentul de față, noi ca instituție nu vedem nicio încălcare a legii, faptul că s-au încălcat anumite baremuri există sancțiuni contravenționale. Autorizația de mediu nu a fost dată de Primăria Tîrgu Mureș. Mai mult s-a cerut suspendarea activității. Suspendarea activității poate fi dispusă în două cazuri: unu, când se constată grave încălcări ale autorizației de mediu și atunci autoritatea care a emis acea autorizație o retrage sau suspendarea de bunăvoie. (…) Ce se întâmplă din 1 ianuarie când expiră autorizația de mediu asta ar trebui să ne preocupe”, crede acesta.

Poluarea fonică, în discuție

????????????????????????????????????

Florin Romanța, un târgumureșean care locuiește în aproprierea combinatului, a atras atenția că sunt măsurate doar emisiile de amoniac, deși, a susținut acesta sunt mult mai multe emisii care nu sunt monitorizate. Acesta a mai ridicat problema poluării fonice de la AZO, arătând că recent combinatul a fost amendat pentru depășirea limitelor admise cu 1300 %, de la 65 de decibeli cât prevede autorizația integrată de mediu la 76. „În opinia, Primăria ar trebui să plătească o firmă care este autorizată, să se bugeteze o monitorizare paralelă cu măsurătorile de la Iprochim”, a spus acesta.
Directorul operațional al AZO, Cosmin Turcu a explicat această depășire prin faptul că a fost o avarie. „Referitor la zgomot și amenda pe care am luat-o, ea a venit pe fondul unei avarii și în general în instalația amoniac fiind vorba de aburi sub mare presiune, zgomotul făcut acolo depășește limitele”, a explicat acesta.
Viceprimarul Claudiu Maior i-a promis târgumureșeanului că Harta de zgomot va fi actualizată prin includerea unei monitorizări a zonei.
După două ore am ajuns la concluzia că marele absent la dezbatere a fost Garda de Mediu, care avea câteva lucruri de lămurit, că târgumureșenii sunt rugați să mai aibă câteva luni răbdare, până se finalizează programul investițional și că totuși protestul împotriva poluării de la AZO se va desfășura.
Ligia VORO

Cum stăm cu ecologizarea iazului batal?

Iazul batal de deșeuri lichide periculoase a fost închis cu data de 1 ianuarie 2007 și s-a impus de către Uniunea Europeană ecologizarea lui. Acesta a fost preluat de către Primăria Tîrgu Mureș. Sunt informații oferite de către directorul executiv al APM. „Acel batal a fost o sursă de poluare a râului Mureș, tocmai de aceea s-a impus ecologizarea. Acel batal avea infiltrații deoarece când a fost construit nu a avut o izolare corespunzătoare și afecta calitatea râului mai ales prin compușii de azot care ajungeau în apă. Ecologizarea înseamnă, foarte simplist vorbind, izolarea acestui batal ca apele pluviale să nu mai poată trece prin acest batal, să ajungă în pânza freatică și să polueze râul Mureș”, a subliniat Dănuț Ștefănescu.
Promisiuni sindicale

????????????????????????????????????

Dumitru Boantă, președintele Sindicatul Alternativa 2002, a susținut că salariații AZO sunt primii interesați de reducerea poluării. „Vreau să vă asigur pe toți cei prezenți că și noi dorim eliminarea poluării din triplă calitate: de cetățeni ai Tîrgu Mureșului, de angajați și de reprezentanți ai salariaților. Eliminarea poluării ar însemna îmbunătățirea condițiilor de muncă, ceea ce ne dorim pentru toți salariații. Și eu sunt dispus să aștept. (…) Dacă nu se întâmplă nimic, vă asigur că reluăm toate acțiunile pe care le-am derulat înainte”, a spus Boantă. Acesta a mai susținut că sindicatul a sesizat problemele de poluare și în trecut fostului patronat.
Călin Cociș, liderul Uniunii Județene a Sindicatelor Libere Mureș, din care fac parte și sindicatele din AZO, a avut o intervenție interesantă. „Am citit un studiu făcut de statistică la nivel național privind speranța de viață în România. Județul Mureș este peste media pe țară, este la fel ca în județele Harghita, Covasna sau peste Harghita, Brașov, Prahova, atât în urban cât și în rural cât și pe tranșe de vârstă”, a declarat acesta.
În combinat lucrează 1500 de angajați, iar alte 1000 de persoane sunt angrenate în proiectele derulate pentru conformarea la cerințele de mediu.

Protest în 13 august

Hamar Alpár Benjámin, președintele Asociației 21 Decembrie, a prezentat de ce se organizează protestul de joi, din centrul Tîrgu Mureșului. „Am cerut oprirea poluării de către AZO. Solicităm autorităților și firmei Azomureș respectarea articolului 35 din Constituția României dreptul la un mediu sănătos. Solicităm organelor de urmărire penală să se autosesizeze și să pornească o anchetă la APM și Garda de Mediu Mureș privind presupusa comitere a unor fapte prevăzute în Codul Penal și anume neglijență în serviciu și abuz în serviciu”, a spus acesta.

[zizigallery id=1725]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • buna ziua, va multimesc ca v-ati interesat de problema Azomures, dar sint convinsa ca nu se vor respecta normele, pt ca pur si simplu nu se va putea, si regret atitudinea consulului elvetiei, ca nu are nici un respect fata de locuitorii din Tg Mures si imprejurimi. O zi placuta va doresc. Mariana Vuoso

  • Au fost prezenți puțini, pentru că au anunțat dinainte că locurile sunt limitate, astfel nu acceptă cetățenii orașului, doar organizații.
    În plus această dezbatere a fost cam politizată, și cine mai are chef să ajute la campanie electorală pe gratis?
    Oricum, am avut grijă ca întrebările mele referitoare la valorile absolute cumulate pe an a poluanților din trecut și estimările pentru anul viitor să fie puse de mai multe persoane, și nu s-a dat răspuns de la azoms. Restul e doar propagandă, și încercare de a prezenta cât mai optimist realitățile.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!