Gastronomia şi istoria îngemănate la Călugăreni Cultură
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 166 Vizualizări

Gastronomia şi istoria îngemănate la Călugăreni

In cuptorul incins, painea romanaPâine tradiţională după reţete romane, ciorbă rapidă, o mulţime de bunătăţi vegetariene, şi o delicioasă salată de fasole verde “a la Baea” au făcut deliciul vizitatorilor prezenţi la a treia ediţie a Festivalului Roman şi Renascentist de la Călugăreni, organizat de către Muzeul Judeţean Mureş. Bucătar deja tradiţional al evenimentului, jurnalistul târgumureşean Gáspár Botond, care a făcut o artă din reînvierea deliciilor bucătăriei romane, acesta a realizat un nou tur de forţă alături de cuptoarele încinse.

Gastronomie la nivel înalt

Bucătarul amator are experienţă în pregătirea reţetelor inspirate din lucrarea “De re coquinaria”, atribuită lui Apicius, un gurmand roman şi un iubitor de mâncăruri de lux din acele timpuri. Lucrarea a fost realizată, se pare, în timpul domniei lui Tiberius. Jurnalistul a ajuns în posesia reţetelor prin intermediul celor de la Muzeul Judeţean Mureş. “Nu este o carte de reţete cum sunt cele din vremurile noastre. Este mai degrabă o înşiruire a ingredientelor folosite de către Apicius, fără a se aminti cantităţile necesare sau modul exact de preparare. Apicius a fost un mare gurmand, era ambiţios, avea bani pentru a face aceste mâncăruri şi gătea pentru mulţi prieteni. La vremea respectivă gătitul era considerat ceva banal, în sensul că romanii considerau că oricine o poate face. Apicius însă a încercat să facă din gastronomie o adevărată artă”, a precizat bucătarul.

În ton cu lecţia deschisă de istorie care a fost Festivalul, acesta a descris şi viaţa romanilor surprinsă în paginile cărţii, vorbind chiar despre sfârşitul tragic al lui Apicius. “Se pare că Apicius şi-a risipit o mare parte din avere pe aceste festinuri. Ideea de a fi nevoit să economisească l-a îngrozit în aşa măsură încât a preferat să se sinucidă decât să renunţe la stilul de viaţă grandios”, a explicat Gáspár Botond. Acesta a povestit vizitatorilor despre reţetele exotice cuprinse în cartea atribuită romanului, între care s-au regăsit o mulţime de delicatese. Carnea de struţ, file de ton, prepeliţa, scoicile de fluviu şi caracatiţa, alături de mai obişnuitele pulpă de porc prăjit cu miere de salcâm sau friptura de viţel, toate au fost incluse în volumul amintit, însoţite de deserturi tentante, cum ar fi sufleul de pere, omleta dulce cu lapte, crema de ouă sau curmalele cu miere şi dulceaţă.

Ciorba rapida deliciul tuturor Reţetă originală, salata de fasole “a la Baea”

Pe focurile încinse în aer liber Gáspár Botond a ales totuşi să gătească preparate mai uşoare, dar care au găsit aprobarea celor care au gustat. “Se poate observa când este gata mâncarea după coada care se formează spontan la masa noastră”, a remarcat bucătarul de ocazie. Am putut gusta din preparate, şi recunosc că bucătăria romană este atât gustoasă cât şi săţioasă. Cel puţin aşa a fost acea “ciorbă rapidă”, un preparat pentru săraci, cum era considerat în Roma Antică. “Pentru această ciorbă avem nevoie de piept de pui, morcovi, pătrunjel, ceapă, piper, ţelină, sare, foi de dafin măcinate şi ouă. În supă se pun foi de dafin măcinat, ulei de măsline şi sare. Iar la final am adăugat ouă bătute”, a explicat bucătarul. Gáspár Botond a dezvăluit şi faptul că în Roma Antică nu se prea folosea sarea, datorită preţului foarte ridicat. Se folosea în schimb pasta numită garrum, obţinută prin fierberea şi pasarea peştelui de mare. Acesta se pare că este şi motivul pentru care bucătăria romană folosea foarte multe condimente, care încercau să contracareze gustul altfel omniprezent de peşte.

În premieră însă a fost oferit spre degustare preparatul “Salată de fasole a la Baea”, o salată uşoară şi foarte gustoasă care poate fi preparată acasă. “Am folosit fasole verde, ţelină, o bucată praz, vin alb, puţin ulei de măsline, citronadă, sare şi chimion. Fasolea verde se taie în bucăţele şi se căleşte în apă sărată până se înmoaie. Când este gata, se lasă la răcit şi se stropeşte cu sosul din oţet, citronadă, ulei, vin alb, sare, în care se adaugă praz şi ţelină, care se toarnă peste fasole”, a explicat Gáspár Botond. O salată delicioasă şi foarte potrivită cu atmosfera toridă de la Festival, un preparat care m-a făcut să aştept cu nerăbdare ediţia viitoare a Festivalului de la Călugăreni.

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE