Cum vrea Ministerul Sănătății să țină medicii în țară Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 136 Vizualizări

Cum vrea Ministerul Sănătății să țină medicii în țară

????????????????????????????????????

Preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, a declarat joi, 13 august, la Adevărul Live, că Ministerul Sănătății vrea să țină medicii în țară și prin creșterea salarizării cadrelor medicale care lucrează în spitalele publice.

Este vorba despre o inițiativă legislativă ce prevede ca venitul medicilor să crească anual, începând cu 2016, 2017 și 2018, cu un coeficient de multiplicare de 1,5. „O a doua măsură cu care Ministerul Sănătății, respectiv parlamentarii vor să țină medicii în țară este legată de creșterea salarizării medicilor, pentru că noi vorbim de creșterea veniturilor medicilor care lucrează în spitalele publice. Medicul, începând de la tânărul medic, se uită pe fluturaș la final de lună cât primește. Una dintre inițiative pentru care am avut câteva discuții prevede următorul lucru: am căutat diverse variante și una dintre variantele pentru care vom opta ca și inițiativă legislativă prevede ca venitul medicilor să crească anual începând cu 2016, 2017 și 2018 cu un coeficient de multiplicare de 1,5. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că dacă un medic are venitul 1.000 de lei în 2015 – nu are neapărat venitul de 1.000 de lei, dar e mai ușor de calculat – în 2016 va avea 1.500 de lei, în 2017 va avea 2.225 de lei, deoarece coeficientul de multiplicare se calculează pe suma din anul anterior, iar în 2018 va avea 3.370 de lei. Nu are legătură cu legea salarizării în sănătate, e o altă inițiativă doar pe domeniul sănătate”, a explicat dr. Florin Buicu.

Câți medici specialiști lucrează în spitalele publice din țară
Dr. Florin Buicu a prezentat și o situație cu privire la numărul de medici specialiști care profesează în prezent în spitalele publice din țară din subordinea autorităților publice locale și a Ministerului Sănătății. Aceștia sunt medicii care ar beneficia de aceste creșteri salariale. „În momentul de față, în spitalele publice din România sunt 13.521 de medici. Avem în spitalele publice, iar aici mă refer la spitalele din subordinea autorităților publice locale și a Ministerului Sănătății, vreo 2.800 de medici peste 60 de ani, aproximativ 2.800 de medici între 50 și 60 de ani, aproape 3.200 de medici între 40 și 50 de ani, aproximativ 3.200 între 30 și 40 de ani și sub 30 de ani sunt 407 medici. Vorbesc numai de medici specialiști, nu și de rezidenți. Practic, pentru acești medici, dacă vom reuși să facem acest coeficient de multiplicare anual de 1,5, pretenția ar fi ca salariul sau onorariul medicului să fie plătit, de fapt, din bugetul de stat prin transferuri, pe fonduri de echilibrare la fondul național de asigurări de sănătate, adică medicul va fi plătit tot de Casa de Asigurări din fond, dar suma care vine să plătească salariile medicilor vine din bugetul de stat. Înseamnă că la actuala decontare a cazurilor medicale vom putea plăti cu aceeași sumă doar serviciul medical, iar partea de salariu a medicului, respectiv de onorariu, să fie cumva separată”, a transmis dr. Florin Buicu.

O inițiativă pentru întreg personalul medico – sanitar
Preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor a spus că prin această inițiativă s-ar atenua o oarecare îngrijorare legată de faptul că s-ar crea o lege doar pentru medici. Este vorba de un proiect legislativ care e de natură să aducă o îmbunătățire a veniturilor întregului personal medico – sanitar. „Prin crearea spațiului bugetar reprezentat în momentul de față de salariul medicului din cheltuiala totală, obținem posibilitatea creșterii altor categorii de personal cu acea sumă ocupată de salariul medicului din total cheltuieli. Astăzi, din 1.000 de lei, spitalul cheltuie 700 de lei pe salarii și 300 de lei pe medicamente, curent, mâncare și așa mai departe. Din 700 de lei cheltuieli de personal, cheltuiala cu salariile medicilor, în funcție de tipul de spital, este cuprinsă undeva între 10 și 30%. Dacă noi acoperim acea sumă dintr-o altă sursă, vom avea posibilitatea, menținând actualele tarife pe caz ponderat la nivelul spitalelor, să creștem salariile altor categorii de personal decât medicii cu procente cuprinse între 10 și 30%. Peste tot, în orice spital din Europa, la final veți primi o factură, pe care veți avea servicii medicale și veți avea, fie pe aceea, fie pe altă factură, onorariul medicului. La urma urmei, exact asta intenționăm: să modificăm filozofia de decontare a serviciilor medicale”, a mai arătat Buicu la Adevărul Live.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE