Home / Social / FOTO: Protest împotriva poluării. Azo promite schimbarea în bine

FOTO: Protest împotriva poluării. Azo promite schimbarea în bine

Distribuie

1 A protestAproape 400 de târgumureşeni au participat joi, 13 august, la protestul organizat de Asociaţia ”21 Decembrie – Oraș Martir” Târgu-Mureș şi grupul civic ”Opriți Poluarea de la Azomureș”. Vă prezentăm, în rândurile care urmează, filmul evenimentelor petrecute în faţa Palatului Administrativ din Târgu-Mureş.

Ora 16.48 – Mai sunt 12 minute până la ora anunţată pentru începerea protestului. Vreo 12 persoane sunt prezente în zona Monumentului Latinităţii, la care se adaugă şase reporteri şi cameramani.

1oameni

Ora 16.52 – Începe să picure, timid, iar numărul participanţilor e sensibil egal cu cel al reprezentanţilor mass media.

Ora 16.57 – Alpár-Benjamin Hamar, reprezentantul Asociaţiei ”21 Decembrie – Oraș Martir” Târgu-Mureș oferă o declaraţie de presă. „Cerem oprirea totală a poluării de către Azomureş”, a menţionat Alpár-Benjamin Hamar. „Nu suntem cetăţeni second-hand nici ai României, nici ai Europei”, a mai spus reprezentantul Asociaţiei ”21 Decembrie – Oraș Martir” Târgu-Mureș.

Ora 16.59 – Toarnă cu găleata, iar în faţa Palatului Administrativ sunt mai puţin de 50 de oameni.

1 palat c

Ora 17.01 – Alţi aproximativ 30 de cetăţeni privesc, de departe, din faţa Palatului Culturii. Se distribuie afişe şi pancarte cu mesaje diverse.

Ora 17.10 – Alpár-Benjamin Hamar ia cuvântul şi vorbeşte biling, în română şi maghiară. „Nu mai vrem să fim gazaţi, ne-am săturat de promisiunile şi autorităţilor şi ale combinatului şi cerem ca să respecte articolul 35 din Constituţie, avem dreptul la un mediu sănătos!”, spune liderul protestatarilor.

Ora 17.12 – Este invitat la microfon Cristian Vântu, reprezentantul comunităţii ”Opriți Poluarea de la Azomureș”, care însumează peste 9.000 de utilizatori ai reţelei de socializare Facebook. “Ceea ce a început în 2012 în mediul virtual, cu vreo patru-cinci oameni, se întâmplă astăzi în realitate, cu mai puţini decât mă aşteptam, din cauza ploii, dar cu mult mai mulţi decât speram atunci”, afirmă Cristian Vântu.

Ora 17.17 – Acelaşi Cristian Vântu, medic de profesie, citeşte petiţia care va fi depusă la Prefectură.

1B lideri

Ora 17.23 – Alpár-Benjamin Hamar solicită demisia şefilor instituţiilor din Mureş care au ca obiectiv protecţia mediului. „Nu suntem aurolaci, nu vom fi nici amoniaci!”, scandează Alpár-Benjamin Hamar.

Ora 17.24 – De la portavoce se scandează „Nu mai vrem să fim gazaţi!”. La locul protestului sunt circa 300-400 de persoane care înfruntă ploaia cu stoicism.

Ora 17.25 – Din partea societăţi civile vorbeşte Smaranda Enache, copreşedintele Ligii Pro Europa. „E datoria noastră de cetăţeni să nu stăm acasă când se întâmplă ceea ce se întâmplă în Târgu-Mureş”, spune Smaranda Enache. În mod oarecum ironic, microfonul nu e bine securizat şi curentează, iar copreşedintele Ligii Pro Europa atrage atenţia organizatorilor că există pericolul să fie electrocutată de firul de la instalaţia de sonorizare. „Cerem autorităţilor locale, Consiliului Judeţean, cerem tuturor care sunt responsabili să ia măsurile necesare”, adaugă Smaranda Enache.

Ora 17.27 – O delegaţie a protestatarilor urcă la sediul Prefecturii pentru a depune memoriul.

Ora 17.33 – Se opreşte ploaia, iar reporterii şi cameramanii fac o „baie de mulţime”, în căutare de declaraţii şi cadre cât mai interesante.

1 rep

Ora 17.42 – Participanţii sunt invitaţi să se exprime la microfon, în special angajaţi ai combinatului care „să împărtăşească din experienţa lor”.

Ora 17.46 – Delegaţia protestatarilor iese din clădire. Alpár-Benjamin Hamar lansează în eter mai multe sloganuri: „Nu mai vrem să fim gazaţi!”, „Vrem un aer curat!”, „Târgumureşenii nu sunt cetăţeni second-hand!”, „Târgu-Mureş nu a Auschwitz, asta să se audă şi în Elveţia!”, „Vrem să trăim sănătos!”.

Ora 17.55 – „Nu staţi acasă, dacă vă pasă!”, îndeamnă Alpár-Benjamin Hamar. „Dacă în 30 de zile nu primim răspuns, vom ieşi din nou şi aducem şi purcelul cu noi”, spune, mai în glumă mai în serios, Alpár-Benjamin Hamar. „Combinatul pentru noi este Cernobîlul 2!”, se mai aude de la portavoce.

Ora 17.58 – Vorbeşte o doamnă, care se recomandă fostă angajată a combinatului timp de 18 ani. „Am fost operatoare şi am lucrat în nişte condiţii foarte grele. Am devenit laborantă chiar la Secţia de Acid şi la Secţia de Acid au murit colegele mele şi de la Azotat, în cancer”, mărturiseşte protestatara.

1 doamna

Ora 18.07 – „Trebuie să activăm legal, să fim perseverenţi, să avem spirit civic! Trebuie să avem drepturi europene!”, transmite Cristian Vântu. „Nu avem nicio problemă cu Azomureş sau cu cei 2.500 de angajaţi, avem o problemă cu instituţiile care ar trebui să ne apere”, mai spune Cristian Vântu.

Ora 18.12 – Alpár-Benjamin Hamar mulţumeşte participanţilor şi trage concluziile. „Luna viitoare ieşim din nou ca să vedem rezultatul!”, afirmă liderul protestatarilor. „Mulţumim tuturor că aţi venit şi vom face mobilizare şi în luna viitoare”, conchide Alpár-Benjamin Hamar.

Petiţia protestatarilor

“Către,

Intituția Prefectului – Județul Mureș, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureș, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Președinția României, Comisia Europeană.

Având în vedere că, în prima jumătatea a acestui an, Azomureş SA a exploatat instalaţiile ce-i aparțin neţinând seama de condiţiile de dispersie a poluanţilor în atmosferă, astfel încât emisiile din instalaţii să asigure respectarea valorilor-limită ale poluanţilor specifici în aerul înconjurător, situație confirmată de Agenția pentru Protecția Mediului Mureș și sancționată de Garda Națională de Mediu în repetate rânduri, noi, cei peste 9.000 de membri ai grupului civic ”Opriți Poluarea de la Azomureș” împreună cu Asociația ”21 Decembrie – Oraș Martir” – Târgu-Mureș, solicităm autorităților competente naționale și europene cât și organelor de urmărire penală, următoarele:

  1. Să ia măsuri pentru respectarea articolului 35 din Constituția României privind dreptul oricărui cetățean la un mediu înconjurător sănătos.
  2. Să urmărească respectarea prevederilor actualulei Autorizații Integrate de Mediu ce prevede inclusiv reducerea emisiilor în cazul apariţiei condiţiilor meteorologice defavorabile dispersiei poluanţilor în atmosferă (pagina 84 din Autorizația Intergrată de Mediu, punctul 10.1.7.4).
  3. Să investigeze modul în care Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş şi Comisariatul Judeţean Mureş al Gărzii Naţionale de Mediu au aplicat prevederile Autorizației Integrate de Mediu, inclusiv motivul pentru care acestea nu au suspendat autorizația pentru nerespectarea prevederilor sale, deși aveau acest drept. (pagina 5 din prezenta Autorizația Intergrată de Mediu).
  4. Să investigheze modul în care a fost revizuită Autorizația Integrată de Mediu în 29 septembrie 2014 și să aibă în vedere posibilitatea comiterii infracțiunilor de neglijență in serviciu și/sau abuz in serviciu de către funcționarii publici ce au eliminat punctul 10.1.7 din precedenta autorizația (20 martie 2012) ce prevedea dreptul autorității competente de a decide inclusiv întreruperea temporară a activității instalației ce a genereat depășirea valorilor-limită pentru unul sau mai mulți poluanți, greșind inclusiv numerotarea capitolelor ulterioare.
  5. Să organizeze o dezbatere publică transparentă în vederea acordării noi Autorizații Integrate de Mediu din 1 ianuarie 2016 și să ia toate măsurile necesare pentru ca activitatea Azomureş SA să nu ne afecteze în continuare calitatea vieții, inclusiv prin includerea dreptului și a obligației autorității de protecție a mediului de a suspenda imediat activitatea Azomureş SA în cazul constatării oricărei depășiri a valorilor-limită ale poluanților specifici în aer, apă sau sol, până la investigarea și soluționarea situației.

Vă rugăm să răspundeţi solicitării nostre, conform legilor în vigoare.

Din partea Asociației ”21 Decembrie – Oraș Martir” – Târgu-Mureș, Alpár-Benjamin Hamar

Din partea comunității ”Opriți Poluarea de la Azomureș” Cristian Vântu”

Comunicat de presă Azomureş: “Noile facilități industriale vor fi puse în funcțiune”

“Acționarul Azomureș, compania elvețiană Ameropa, și echipa de conducere executivă a Azomureș respectă dreptul fiecărui cetățean de a-și exprima un punct de vedere asupra unei situații din comunitatea sa. Acționarul Azomureș este la curent cu activitatea de pe platforma de la Târgu-Mureş şi asigură, din nou, populația și autoritățile locale că respectă planul de conformare impus de autoritățile române pentru a pregăti instalațiile din Azomureș momentului 1 ianuarie 2016, când se vor aplica norme mai stricte de protecție a mediului înconjurător.

Încă din primavara anului 2012, atunci când a primit din partea statului român, prin intermediul unei autorizații de funcționare, garanția că are timpul necesar pentru a moderniza instalațiile de la Târgu-Mureș, Ameropa a dat startul celui mai amplu program de investiții din ultimii 30 de ani.

Peste 240 de milioane de euro au fost alocate și s-au făcut de atunci pași foarte importanți, iar planul de conformare impus de autoritățile de mediu este respectat cu strictețe. Verificările periodice ale autorităților competente au scos în evidență progresele realizate. Din păcate, anumite promisiuni ce nu au fost onorate în timpul în care Azomureș a avut alți acționari, nu ne oferă acum credibilitatea necesară din partea populației că lucrurile chiar se pot schimba. Efectele acestor investiții se va resimți odată cu punerea în funcțiune a instalațiilor.

Se depun în acest moment toate eforturile ca actualele capacități industriale nemodernizate să funcționeze în limitele autorizației integrate de mediu, singurele inadvertențe în operare fiind, și acelea ocazional, depășiri ale emisiilor de amoniac în vecinătatea platformei.

Până la sfârșitul anului, în etape, noile facilități industriale vor fi puse în funcțiune, astfel că activitatea Azomureș va putea continua în condiții de siguranță pentru mediul înconjurător și după 1 ianuarie 2016 şi va asigura condițiile economice de siguranță pentru comunitatea din Târgu-Mureș în anii următori, dar și pentru economia autohtonă prin faptul că fermierii români vor avea la dispoziție îngrășăminte minerale de calitate, la prețuri decente, ce se pot traduce în recolte bogate, transformate apoi în produse alimentare pentru români, implicit pentru târgumureșeni.”

Biroul de presă Azomureș

[zizigallery id=1726]

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

0 comentarii

  1. Ma adresez la D-na Hajni care a lucrat la azomures ,de ce nu spune adevarul ca de ce aplecat de la Azomures ???nu pentru ca frica ca va muri de cancer!Sa dus La Oriflame ca se castiga foarte bine unde a ajunsi in pozitia de conducere care nu a putut pastra ca facuse niste datorii mari pentru firma respectiva.Mie astfel de oameni sa nu vorbeasca bine ca Azomuresul a tinut la scoala a educat pe banii lor,si eu am fost angajata la azomures si am fost dat somer dar macar nu comentez!!Si la D-nul Ernest Cismas ii transmit pana fiica sa era secretara Conducerii la Azomures atunci nu era inchiderea combinatului si fostii patroni turci invitau sa cante cu formatia la bancheturi!Simt un gol in stomac ca astfel de oameni incita pe oameni la mitinguri!!!!!!

  2. Cand sunteti platiti protestati pentru toate rahaturile fara sens indiferent de vreme, in rest va faceti ca ploua cand tara ne este furata de 25 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.